Το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων στην Ιαπωνία

Διεθνές σημείο αναφοράς

12/06/2012 - 16:33

Οι δυνατότητες των γεωπάρκων να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιοποιώντας τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, τους τοπικούς αναπτυξιακούς πόρους και τα τοπικά προϊόντα - ιδιαίτερα εν μέσω των προβλημάτων που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση - ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Οι δυνατότητες των γεωπάρκων να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιοποιώντας τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, τους τοπικούς αναπτυξιακούς πόρους και τα τοπικά προϊόντα - ιδιαίτερα εν μέσω των προβλημάτων που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση - ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 600 σύνεδροι από 31 συνολικά χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο αναδείχθηκε για άλλη μια φορά σε παράδειγμα προς μίμηση, μέσω της ομιλίας του διευθυντή του, αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Ζούρου.

Εκπρόσωποι τοπικών αρχών, τουριστικών επιχειρήσεων και αναπτυξιακών φορέων, κορυφαία στελέχη τής UNESCO, πανεπιστημιακοί και μέλη επιστημονικών ινστιτούτων, αντιπρόσωποι από τα 88 μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τής UNESCO, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), εκπαιδευτικοί πολίτες που συμμετείχαν στα ανοιχτά παράλληλα φόρα κ.ά., βρέθηκαν στο Ναγκασάκι χάριν του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, ενώ στις εργασίες του συμμετείχε επίσης ο διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπας Ακισινονομίγια, και η σύζυγος του, πριγκίπισσα Κίκο.

Αυτό που επισημάνθηκε ιδιαίτερα, ήταν τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν για την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως γεωπάρκα, λόγω της ορθολογικής ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών μνημείων.

Η εισήγηση του κ. Ζούρου
Ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της δεκαετούς προσπάθειας ανάδειξης και αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους, που θεωρείται πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία σε όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην ως τώρα πορεία των γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους, αλλά και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την τοπική ανάπτυξη, μέσω παροχής υψηλής στάθμης ενημέρωσης και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων.

Γεμάτη η αίθουσα του Συνεδρίου από επιστήμονες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εκατοντάδες συνέδρους απ’ όλον τον κόσμο

Τέλος, αναφερόμενος σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα του Συνεδρίου, που, λόγω και της πρόσφατης μεγάλης καταστροφής που συνδέεται με το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, ήταν αυτό της ανάπτυξης προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και ειδικότερα των νέων, για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων που συνδέονται με σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, ο κ. Ζούρος παρουσίασε σε ειδική ανοιχτή συνεδρία την εμπειρία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στις εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης παιδιών με τη βοήθεια της σύγχρονης σεισμικής τράπεζας.

Η βράβευση των μελών
Τέλος, κατά την τελετή υποδοχής των νέων μελών του Δικτύου, έγινε και η απονομή του τίτλου «Global Geopark» (Παγκόσμιο Γεωπάρκο), τόσο στα νέα μέλη, όσο και σε όσα πέρασαν επιτυχώς την τελευταία διετία τη διαδικασία αξιολόγησης και ανανέωσαν για την επόμενη τετραετία τη συμμετοχή τους. Μεταξύ αυτών, και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που παρέλαβε το ειδικό δίπλωμα για την τετραετία 2012 - 2015. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, η αναγνώριση της αξίας του Απολιθωμένου Δάσους από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, και η σημαντική προβολή του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη της Λέσβου ως προορισμού με ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και στην αύξηση των επισκεπτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey