Η εκδοτική δραστηριότητα του Γιώργου Βαλέτα και η σειρά της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης»

09/06/2012 - 16:30

«Η εκδοτική δραστηριότητα του Γιώργου Βαλέτα και η σειρά της “Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης”» είναι ο τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε η φιλόλογος Χρύσα Θεολόγου, στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Η εκδοτική δραστηριότητα του Γιώργου Βαλέτα και η σειρά της “Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης”» είναι ο τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε η φιλόλογος Χρύσα Θεολόγου, στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επόπτρια την κ. Αικατερίνη Τικτοπούλου και μέλη της τριμελούς επιτροπής τον κ. Λάμπρο Βαρελά και την κ. Άντεια Φραντζή.

Η εργασία αριθμεί 123 σελίδες και χωρίζεται στα παρακάτω πέντε κεφάλαια: Γιώργος Βαλέτας: Βιογραφικό σχεδίασμα, Ο Γιώργος Βαλέτας και η εποχή του (Ο χώρος των γραμμάτων κατά τη δεκαετία 1920 - 1930: στροφή προς τη μεταβυζαντινή και νεοελληνική λογοτεχνία, Η εξέλιξη των γραμμάτων και της νεοελληνικής φιλολογίας κατά την εικοσαετία 1930 - 1950, Ο εκδοτικός χώρος, Η δραστηριότητα των φιλολόγων - νεοελληνιστών της γενιάς του 1930), «Η Νεοελληνική Βιβλιοθήκη» του Γιώργου Βαλέτα (Στόχοι και δυσκολίες του εκδοτικού εγχειρήματος, Τα χαρακτηριστικά των εκδόσεων της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης»), Η έκδοση των «Απάντων» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Προηγούμενες εκδοτικές προσπάθειες. Η προεργασία του Βαλέτα, Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης), Η απήχηση της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης» (Η αμηχανία της κριτικής, Η θέση της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης» στις Ιστορίες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Οι νεότερες εκδόσεις του έργου των συγγραφέων της «Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης»).

Σε παράρτημα παρουσιάζονται μια σειρά από φωτογραφίες, σκίτσα, συνεντεύξεις, έγγραφα και επιστολές από το αρχείο του Κώστα Μίσσιου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey