Βράβευση του μυτιληνιάς καταγωγής συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνου, από το περιοδικό «Διαβάζω»

Οι «άξιες» «Σκοτεινές Επιγραφές»…

09/06/2012 - 16:08

Ο μυτιληνιάς καταγωγής συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος απέσπασε το φετινό Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την περασμένη Τετάρτη, το μυθιστόρημά του «Σκοτεινές επιγραφές» αναδείχθηκε ως το καλύτερο της χρονιάς και ο ίδιος απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού, που σε αριθμό άγγιζε τα 2.000 άτομα.

Ο μυτιληνιάς καταγωγής συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος απέσπασε το φετινό Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την περασμένη Τετάρτη, το μυθιστόρημά του «Σκοτεινές επιγραφές» αναδείχθηκε ως το καλύτερο της χρονιάς και ο ίδιος απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού, που σε αριθμό άγγιζε τα 2.000 άτομα.

Ένας κόσμος σε παράκρουση. Μια νεολαία οπλισμένη με σπρέυ. Μια περίεργη επιγραφή στο κέντρο της πόλης. Το βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου «Σκοτεινές Επιγραφές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», είναι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μυθιστόρημα για την απώλεια, που μοιάζει με ανοιχτή ερωτική επιστολή, ενώ είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα από τις σελίδες τού «Ε».

Ο γνωστός συγγραφέας, γιος του αείμνηστου Ασημάκη Πανσέληνου, το έργο του οποίου αναγνωρίζεται για την πρωτοτυπία που παρουσιάζει μέσα στα δείγματα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, κατάφερε να διακριθεί με το τελευταίο αυτό βιβλίο του στο φετινό, 16ο κατά σειρά, Διαγωνισμό Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω».

«Μεγάλη η χαρά»
Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και την εκδήλωση, που είχε τίτλο «Λογοτεχνική και Ποιητική Συνάντηση στον Κήπο του Μεγάρου - Διαβάζω Ποίηση», παρακολούθησαν περίπου 2.000 άτομα. Για πρώτη φορά, μάλιστα, τα βραβεία συνοδεύονταν και από εικαστικά έργα, που είχε παραχωρήσει ευγενικά το Μουσείο Φρυσίρα. Το θεσμό χαιρέτισε εκτός άλλων και η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

Συνολικά εννέα βραβεία δόθηκαν από την εξέδρα που είχε στηθεί ειδικά για την εκδήλωση και ο Αλέξης Πανσέληνος απέσπασε αυτό του Καλύτερου Μυθιστορήματος, το οποίο παρέλαβε από την καταξιωμένη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη, ενώ η βράβευσή του συνοδεύτηκε από το έργο του Θανάση Μακρή (Άγρα).

Το βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου «Σκοτεινές Επιγραφές», που βραβεύτηκε την Τετάρτη

«Όπως ξέρετε όλοι που είστε σήμερα εδώ, ο μοναδικός τομέας στον οποίο παρατηρείται πρωτογενές πλεόνασμα σε αυτήν τη χώρα, είναι η τέχνη. Ελπίζουμε κάποτε να το καταλάβουν και οι κυβερνήσεις μας», είπε ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, το περιοδικό και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», ενώ αργότερα δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.: «Είναι μεγάλη χαρά η σημερινή βράβευση, για ένα είδος που είναι και δύσκολο και απαιτητικό, και ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά, γιατί οι συνυποψήφιοί μου είχαν προκριθεί όλοι με εξαιρετικά βιβλία κι αυτό κάνει την τιμή ακόμη μεγαλύτερη.»

Σημειώνεται πως μεταξύ των υποψηφιοτήτων ήταν και τα μυθιστορήματα «Τα παιδιά του Κάιν», του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και «Υπόσχεση Γάμου», του Γιώργου Συμπάρδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στον Καβάφη και την επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές, ενώ δείγματα της ποίησης αυτής διάβασαν σε ελληνική μετάφραση οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Δημήτρης Μαρωνίτης.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται για έργα του ο Αλέξης Πανσέληνος, που το 1985 είχε αποσπάσει το 2ο Εθνικό Βραβείο για το μυθιστόρημά του «Η Μεγάλη Πομπή». Άλλα έργα του: «Βραδιές μπαλέτου» (1991), «Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια» (1996), «Ο κουτσός άγγελος» (2002). Έχει γράψει επίσης σύντομες ιστορίες και άλλα κείμενα. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά, ενώ έχει μεταφράσει και ο ίδιος διάφορα ξενόγλωσσα βιβλία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey