Με επιτυχία οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο

Γνωριμία με το νησί

06/06/2012 - 15:30

Πετυχημένο θεωρείται από τους διοργανωτές πως ήταν το τριήμερο πιλοτικό πρόγραμμα με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώθηκε και στη Λέσβο, μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και με συμμετοχή της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πετυχημένο θεωρείται από τους διοργανωτές πως ήταν το τριήμερο πιλοτικό πρόγραμμα με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώθηκε και στη Λέσβο, μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και με συμμετοχή της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Διαλέξεις, ξενάγηση σε σημεία ενδιαφέροντος του νησιού και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά υλοποιήθηκαν σε μια απόσταση από τη Μυτιλήνη μέχρι και το Σίγρι, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν πολλά για το τοπίο, την πολιτιστική και την ιστορική ταυτότητα της Λέσβου.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο σε επίπεδο νησιού και με τη σύμπραξη διαφορετικών φορέων, που υπήρξαν παραπάνω από πρόθυμοι στο να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του. Εκτός από τη Λέσβο, το ίδιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε επίσης στους Νομούς Αττικής και Ηρακλείου και είχε ως στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση - Πολιτισμός - Τουρισμός.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν
Το τριήμερο περιελάμβανε τρεις διαφορετικές ενότητες. Ξεκινώντας από το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης διαλέξεις με θέμα το Θεόφραστο, τα πετρώματα και τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, αλλά και για τα «Πράσινα» Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Κ΄ ΕΠΚΑ με τίτλους «Το δέντρο της ζωής» και «Φωνές Νερού Μυριάδες», με εισηγητές αντίστοιχα τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκο Ζούρο, και την αρχαιολόγο τής Κ΄ ΕΠΚΑ Θάλεια Κυριακοπούλου. Αρκετές παραπάνω από 50, ήταν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος που υπήρξαν για τη συμμετοχή στην περιήγηση του Σαββάτου, με θέμα «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου».

Όσοι στάθηκαν τυχεροί και επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο που αναχώρησε από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ζούρο, αλλά και από τους αρχαιολόγους τής Κ΄ ΕΠΚΑ κ.κ. Κυριακοπούλου, Γεωργία Δεληγιώργη και Μανώλη Γιοματάρη και την αρχαιολόγο τής 14ης ΕΒΑ Ισμήνη Κουνέλη - Παρασχάκη, για το λιμάνι των κλασσικών χρόνων της Μυτιλήνης, τη ρωμαϊκή στοά της Επάνω Σκάλας, τον κόλπο της Γέρας, τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα, τις θερμές πηγές, τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύως, το απολιθωμένο δάσος, την αρχαιολογική συλλογή Ερεσού κ.ά..

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και περιελάμβανε την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στο παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στο πρώτο, η αρχαιολόγος τής Κ΄ ΕΠΚΑ κ. Τσολάκη υλοποίησε το πρόγραμμα «Φωνές νερού μυριάδες», ενώ στο Μουσείο του Σιγρίου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» με υπεύθυνο τον κ. Γκόγκο, κατά το οποίο μικροί «παλαιοντολόγοι» συμμετείχαν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων και σε διάφορες άλλες δράσεις.



«Να συνεχιστεί»
Μιλώντας στο «Ε», η κ. Κυριακοπούλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την έκβαση του προγράμματος. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο, ειδικά η περιήγηση άρεσε σε όλους πολύ και εμάς μάς χαροποίησε ιδιαίτερα που είδαμε ότι όσα τους εξηγούσαμε γίνονταν κατανοητά. Θέλουμε να ελπίζουμε πως το πρόγραμμα θα “ξανατρέξει”, αφού έχει να προσφέρει πολλά.»

«Νομίζω πως η κοινή αυτή δράση που έγινε για πρώτη φορά, πήγε πάρα πολύ καλά, αφενός λόγω του ότι υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ και των τριών φορέων, αλλά κυρίως λόγω της ανταπόκρισης των ανθρώπων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, η οποία ήταν ενθουσιώδης, αλλά και συγκινητική για εμάς», δήλωσε από πλευράς του ο κ. Ζούρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey