Διήμερες δράσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ζωγραφίζοντας και μαθαίνοντας… φυσικά

06/06/2012 - 15:21

Ξεκίνησαν χτες το πρωί και θα συνεχιστούν έως και σήμερα το βράδυ οι εκδηλώσεις που η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Ξεκίνησαν χτες το πρωί και θα συνεχιστούν έως και σήμερα το βράδυ οι εκδηλώσεις που η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Επιμελητήριο Λέσβου. Το ισόγειο του φορέα είναι γεμάτο ζωγραφιές και διάφορες κατασκευές μαθητών του νησιού, αλλά και βιβλία και εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν οι τελευταίοι, ενώ σήμερα το βράδυ μια κριτική επιτροπή θα αποφασίσει ποια έργα ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Το περιβάλλον μας, μια ζωγραφιά», θα είναι κι αυτά που θα βραβευτούν.

Κάθε γωνιά και μια διαφορετική δράση, κάθε πάγκος ή ταμπλό κι ένα σχολείο, το αποτέλεσμα των εργασιών που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων από τα σχολεία του νησιού. Και μέσα σε όλη αυτήν τη δημιουργική πανδαισία, παιδιά δημοτικού να κινούνται από τη μια άκρη του ισογείου του Επιμελητηρίου στην άλλη, κοιτάζοντας, παίζοντας, μυρίζοντας, σχολιάζοντας, ακούγοντας. Στην πρωτοβουλία άλλωστε αυτή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δε συμμετείχαν μόνο τα σχολεία της Λέσβου, αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Τμήμα Ζωγραφικής τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», τρία βιβλιοπωλεία και η συγγραφέας Μάρω Ματθαίου.

Χαρά και ικανοποίηση
Η τελευταία, πέρα από τα βιβλία της που εξέθετε, υλοποιούσε χτες μαζί με τα παιδιά εκπαιδευτικές δράσεις, που στόχο είχαν να τονώσουν τη φαντασία τους. «Παίξαμε παιχνίδια και μας έλεγε να συνεχίσουμε κάποιες ιστορίες που ξεκινούσε η ίδια», εξήγησε στο «Ε» η μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Χάλικα Άσπα Χρυσόγελου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τον ειδικά διαμορφωμένο πάγκο του έδινε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για τα πετρώματα και τα απολιθώματα της Λέσβου. Μία από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης που άκουγε την ώρα εκείνη τις εξηγήσεις της υπεύθυνης, η Μάγδα Ρούπη. «Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, αφού με την τάξη μας φτιάξαμε χάρτες ξεχωριστά για κάθε Ήπειρο», μας λέει. «Περνάμε πολύ ωραία εδώ, είναι δημιουργικά και νομίζω πως όλα τα σχολεία έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.»

Το Περιβάλλον είχε την πρωτοκαθεδρία στα έργα των παιδιών

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα έκβαση της δράσης», δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βάσω Βασίλαρου. «Τα παιδιά έχουν βγάλει πολλή φαντασία και δημιουργικότητα κι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον με τον πιο όμορφο τρόπο και με πολλές διαφορετικές τεχνικές.»

Οι συμμετέχοντες και η επιτροπή
Συνολικά 22 δημοτικά σχολεία και 14 νηπιαγωγεία της Λέσβου συμμετέχουν με έργα τους στο διήμερο για το Περιβάλλον. Πρόκειται για τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 9ο, 11ο, 14ο, και 15ο Δημοτικά Σχολεία Μυτιλήνης, τα Δημοτικά Σχολεία Αγιάσου, Άντισσας, Βαρειάς, Καλλονής, Κάπης - Κλειούς - Πελόπης, Λουτρών, Παναγιούδας, Παπάδου, Πολιχνίτου, Σκοπέλου και Χάλικα, καθώς και τα 1ο, 4ο, 10ο, 12ο και 13ο Νηπιαγωγεία Μυτιλήνης και τα Νηπιαγωγεία Αγιάσου, Βαρειάς, Βρίσας, 2ο Καλλονής, Μανταμάδου, Παλαιοκήπου, Παπάδου, Ταξιαρχών και Παναγιούδας. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο συμμετέχει κι αυτό με έργα των μαθητών του, που βρίσκονται στα αριστερά της εισόδου του χώρου.

Σήμερα το απόγευμα, ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους καθηγητές Καλλιτεχνικών Λύδια Ξυδά, Μαρία Καβαλαράκη και Ανδρόνικο Θεοχαρίδη και τους σχολικούς συμβούλους Δημήτρη Μπούμπα, Δημήτρη Βούλγαρη και Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου, θα αποφασίσουν για το ποια έργα θα βραβευτούν. Οι βραβεύσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, στα σχολεία.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα είναι ανοιχτή και σήμερα από τις 8:30 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey