Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδρίκου, στο θέατρο του ΦΟΜ

«Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης»

02/06/2012 - 15:08

Το βιβλίο του Νίκου Ανδρίκου «Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800 - 1922), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις», παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο θέατρο του ΦΟΜ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Το βιβλίο του Νίκου Ανδρίκου «Η εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800 - 1922), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις», παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο θέατρο του ΦΟΜ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. Ήταν η μόνη «Βιβλιοσυζήτηση» που πραγματοποιήθηκε εκτός του χώρου της Βιβλιοθήκης και που πλαισιώθηκε και από μουσικό πρόγραμμα, σχετικό με το ρεπερτόριο της εποχής που πραγματεύεται το βιβλίο.

Το θέατρο του ΦΟΜ ήταν γεμάτο, τόσο από φίλους και συνεργάτες του Νίκου Ανδρίκου, καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και υπευθύνου του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όσο και από κόσμο που ενδιαφερόταν για το αντικείμενο του βιβλίου.

Το συγγραφέα και το έργο του παρουσίασε ο συντονιστής των «Βιβλιοσυζητήσεων», φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς, ο οποίος έκανε αρχικά μια σύντομη αναφορά στο θεσμό που από πέρυσι έχει καθιερώσει το ΚΠΕ Ευεργέτουλα με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Νίκο Ανδρίκο, που χαρακτήρισε ως «νέο μουσικό, αλλά όχι νέο στη μουσική». «Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ είναι μια τρανή απόδειξη της καταξίωσής του και της αγάπης του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο ίδιο το βιβλίο, που αποτελεί την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Νίκου Ανδρίκου στα πλαίσια των σπουδών του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, τόνισε την εντυπωσιακή βιβλιογραφία που περιλαμβάνεται στο τέλος του βιβλίου, ενώ διάβασε κι ένα απόσπασμα της κριτικής του Δημήτρη Γιαννέλου. Ευχαρίστησε τέλος το ΦΟΜ και ειδικά τον Ανδρέα Σεφτελή, για τη φιλοξενία στο χώρο και τη βοήθεια που παρείχε στην εκδήλωση.

Μεθοδολογικό και ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου
Παίρνοντας το λόγο, ο ίδιος ο συγγραφέας ανέπτυξε σταδιακά το περιεχόμενο της έρευνάς του, ξεκινώντας από διασαφήνιση της ορολογίας του τίτλου και αναπτύσσοντας τη βασική προβληματική του μουσικού ρεύματος και τη θέση που είχε στη μουσική πραγματικότητα της εποχής. Εξήγησε πως οι λόγοι της έρευνας ξεκινούν από τη σχέση που ο ίδιος είχε ήδη από νεαρή ηλικία με ψάλτες της Σμύρνης και στη συνέχεια πέρασε στο μεθοδολογικό κι ερευνητικό σχεδιασμό της δουλειάς του, που αφορούσε επιτόπια έρευνα σε όλη τη Λέσβο, καταγραφή εκπροσώπων του συγκεκριμένου είδους και συνεντεύξεις μαζί τους, αναζήτηση χειρόγραφων συλλογών και παλιών ηχογραφήσεων σε όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο, την Πάτρα, την Αμμόχωστο της Κύπρου, τη Σμύρνη, την Πόλη κ.α., έρευνα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής κ.λπ..

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο «δίπολο» Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης και τη διαφορά συντηρητισμού και νεωτερικότητας που τις χαρακτήριζε, με το Πατριαρχείο της Πόλης να στρέφεται προς την κάθαρση του εκκλησιαστικού μέλους από εξωγενή στοιχεία και την Εκκλησιαστική Σχολή της Σμύρνης να είναι πιο ανοιχτή σε επιρροές και να κινείται προς το Ρομαντισμό, έχοντας ως βάση το ελλαδικό κράτος, σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού μέσω της Ευρώπης.

Αυτό που μπόρεσαν να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι, είναι το ότι η μελέτη του έρχεται να καταθέσει μια νέα μεθοδολογική πρόταση για την εξέταση της εκκλησιαστικής μουσικής ως ενός ενεργού μέλους του συνόλου του μουσικού πολιτισμού, μέσω της πολιτισμικής έκφρασης, του ορισμού των ταυτοτήτων, της ιδεολογίας και του κοινωνικού βίου της εποχής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου, ακολούθησε συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή εμφάνιση μελών του Τμήματος Κλασσικής Οθωμανικής Μουσικής, του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, και συγκεκριμένα τους: Αλέκο Καφούνη (σαντούρι), Βασίλη Κουζινόγλου (ούτι), Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί) και Στρατή Σκουρκέα (κρουστά).

Σημειώνεται πως στο χώρο παρευρέθηκαν και οι εκδόσεις «Αιολίδα», που φιλοξενούν το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο της «Οδού Αλκαίου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey