Προσφυγή ετοιμάζει η αντιπολίτευση κατά της εγκυρότητας της, με οριακή πλειοψηφία, απόφασης για τη ΔΕΥΑΛ

«Πνίγηκαν» για το νερό

30/05/2012 - 14:48

«Χάβρα Ιουδαίων» θύμισε για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που εν μέσω αντεγκλήσεων και με τη συμμετοχή αρκετών προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ενέκρινε μερικώς τα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ.

«Χάβρα Ιουδαίων» θύμισε για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που εν μέσω αντεγκλήσεων και με τη συμμετοχή αρκετών προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ενέκρινε μερικώς τα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ. Για να ακυρώσει την απόφαση, η αντιπολίτευση προσανατολίζεται να προσφύγει στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι δεν κλήθηκαν εγγράφως όλοι οι πρόεδροι των χωριών για να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν, αφού το θέμα τούς αφορά και προβλέπεται ότι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Όπως είχε γράψει το «Ε», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, εισηγήθηκε να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού για την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και για όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμος) Μυτιλήνης. Αυτές οι εισηγήσεις υιοθετήθηκαν χωρίς αντιδράσεις απ’ το σώμα και δεν τίθεται ζήτημα προσβολής τους.

Πόσοι ψήφισαν;
Μετά από συζήτηση που διήρκεσε περί τις πέντε ώρες, το βράδυ της Δευτέρας, έγινε ψηφοφορία για την έγκριση των τιμολογίων στις τρεις ζώνες, στις οποίες και κατηγοριοποιήθηκαν όλα τα υπόλοιπα χωριά και οι πόλεις του νησιού. Για τη ζώνη Α (Πλωμάρι, Καλλονή, Ερεσός, Μήθυμνα, Αγιάσος, Πολιχνίτος και Πέτρα), όπου στις περισσότερες περιοχές προτάθηκε αύξηση των τιμολογίων σε σχέση με αυτά που ισχύουν, δεν υπήρχε παριστάμενος πρόεδρος δημοτικής κοινότητας, για αυτό και ψήφισαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Την ώρα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Χρήστος Κορδώνης ανακοίνωσε ότι υπήρξε ισοψηφία 22 - 22, αλλά θα ισχύσουν οι αυξήσεις με τη δική του ψήφο, του προέδρου, που εκλαμβάνεται ως «διπλή». Χθες όμως, όπως μας επεσήμανε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, διαπιστώθηκε απ’ την εξέταση των πρακτικών της συνεδρίασης ότι απουσίαζε ο σύμβουλος της παράταξης του Άρη Χατζηκομνηνού, ο Στρατής Κύτελης, οπότε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 22 - 21 υπέρ της πρότασης του κ. Μαρινάτου. Χρειάζεται να σημειωθεί πως και στο παρελθόν έχει συμβεί να υπολογίζεται ως δημοτικός σύμβουλος κάποιος πρόεδρος χωριού που παρίσταται στη συνεδρίαση, για αυτό και καταγράφονται στα πρακτικά ονομαστικά οι ψηφίσαντες κάθε θέματος.

Προσφυγή
Οι ψηφοφορίες έγιναν ακόμη πιο πολύπλοκες στις δύο επόμενες ζώνες τιμολογίων, τη Β και τη Γ, γιατί κατά περίπτωση, σε πάνω από 20 χωριά, λήφθηκε υπόψη και η ψήφος του παριστάμενου προέδρου. Σε ό,τι αφορά στη ζώνη Β, αποφασίστηκε μια κατηγορία χωριών (μεταξύ των οποίων, το Λισβόρι, τα Βασιλικά, ο Λεπέτυμνος, η Κώμη, η Πηγή, οι Νέες Κυδωνιές, η Άργενος, τα Μιστεγνά) να «μετακομίσουν» στη Γ πιο φτηνή ζώνη, διότι δεν προβλέπεται άμεσα να αποκτήσουν βιολογικό όπως τα υπόλοιπα χωριά της ζώνης Β.

Στην όλη διαδικασία παρατηρήθηκε το παράδοξο, ειδικά σε χωριά της ζώνης Γ, η εισήγηση του κ. Μαρινάτου να είναι μείωση των τιμολογίων σε σχέση με τα ισχύοντα και οι πρόεδροι να την καταψηφίζουν, προκαλώντας έτσι και αντιπαράθεση με συμβούλους της πλειοψηφίας.

Μετά τις ψηφοφορίες, που ολοκληρώθηκαν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, αποχώρησαν οι παρατάξεις του Άρη Χατζηκομνηνού, του Παντελή Πατερέλλη και του Βαγγέλη Παλαιολόγου, που προσανατολίζονται - σύμφωνα με πληροφορίες - να προσφύγουν από κοινού, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν, επειδή δεν είχαν προσκληθεί όλοι οι πρόεδροι των χωριών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey