«Μεσογειοτόπια»: Εκατοντάδες κόσμου στην τρίτη διοργάνωση, με παλιές και νέες μουσικές της Μεσογείου

Τρεις ημέρες μουσικής, χορού και αφηγήσεων…

29/05/2012 - 15:25

«Κάθε χρόνο και καλύτερα», αυτή ήταν κατά κοινή ομολογία η αποτίμηση της φετινής 3ης Μουσικής Συνάντησης «Μεσογειοτόπια», από όσους είχαν παρακολουθήσει τα δρώμενα και των δύο προηγούμενων ετών.

«Κάθε χρόνο και καλύτερα». Αυτή ήταν κατά κοινή ομολογία η αποτίμηση της φετινής 3ης Μουσικής Συνάντησης «Μεσογειοτόπια», από όσους είχαν παρακολουθήσει τα δρώμενα και των δύο προηγούμενων ετών. Για τρεις ημέρες, από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, το θεατράκι του ΦΟΜ ξεχείλισε από κόσμο κάθε ηλικίας, που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μουσικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο σε αρκετά σημεία του, το οποίο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους τόσο δύο μέλη του σχήματος των «Χαΐνηδων», όσο και η ρεμπέτισσα Φωτεινή Βελεσιώτου, που μοιράστηκε τη χαρά της χαρίζοντας «εκτάκτως» τη φωνή της στους παρευρισκομένους.

Περίπου 1.000 άτομα πέρασαν και τις τρεις ημέρες από το ΦΟΜ, το φουαγέ του οποίου φιλοξενούσε μια σειρά από φωτογραφίες του Νίκου Νταρλαγιάννη, καθώς και προβολές βίντεο από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Το πρόγραμμα του τριημέρου
Τα «Μεσογειοτόπια» εγκαινίασε φέτος το μουσικό σύνολο «Concordia», με τους Αντώνη Βρεβέρη, Παναγιώτη Σαλάνη και Φώτη Πέζο, καθώς και μέλη της χορωδίας «Animato», που παρουσίασαν την Πέμπτη μουσική μπαρόκ, «κερδίζοντας» το κοινό με τη διαφορετικότητά τους.

Με πιάνο και μια σειρά από συνθέσεις του Γιώργου Τριχόπουλου ξεκίνησε το πρόγραμμα της Παρασκευής. Ακολούθησε η μουσική αφήγηση των μελών της ιστορίας τής «Χαίρετε» και του «Αντίο», συνοδευόμενη από μουσικές της Μεσογείου, τάνγκο από τα μέλη της ομάδας «TangoLesvos» Βέρα Οικονόμου και Παναγιώτη Παπαδέλλη και ερμηνεία στο τραγούδι από τις «Τρεις Λαλούν εν’ δε Μπαντ».

Οι «Rebet Against the Machine» έδωσαν έναν ροκ-ρεμπέτικο ήχο στη βραδιά, ερμηνεύοντας μια σειρά από τραγούδια με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ενώ το πρόγραμμα έκλεισαν οι «Alcalica», με τις ηλεκτρονικές τους συνθέσεις και ποίηση, που συνόδευαν με σαντούρι, καλίμπα, μπαγλαμαδάκι και ανατολίτικους ήχους.

«Meyan». Μουσικές της Ανατολής, με δύο λαούτα, κρουστά και βιολί

Με μουσικές της Ανατολής και της Μεσογείου συνεχίστηκε και η τρίτη ημέρα της διοργάνωσης. Πρώτοι εμφανίστηκαν το Σάββατο οι «Meyan» - Νίκος Ανδρίκος, Αλέκος Καφούνης και Στρατής Σκουρκέας -, που με τα λαούτα τους οι δύο πρώτοι και με τα κρουστά του ο τρίτος και συνοδεία της Γιάννας Μαϊστρέλλη στο βιολί, παρουσίασαν μια σειρά από ανατολίτικες συνθέσεις. Ενδιάμεσα του προγράμματος έκανε μια σύντομη επίδειξη της δουλειάς που έχει κάνει μέσα στη χρονιά, η νεοσύστατη Ομάδα Κρουστών Μυτιλήνης, που υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Βασιλάτου «έβαλε» και το κοινό στο παιχνίδι της.

Ένα όμορφο μουσικό παραμύθι αφηγήθηκαν και οι «Ουλυράιντα», το οποίο συνόδεψαν με θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική, ενώ σε μια μουσική περιήγηση στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας παρέσυραν το κοινό το κλαρίνο, τα λαούτα και το ντέφι των Δημήτρη Μπρέντα, Νίκου Αγγελόπουλου, Αχιλλέα Χαχάμη και Αλέξη Νόνη, οι δύο εκ των οποίων είναι μέλη του συγκροτήματος των «Χαΐνηδων», που έχουν εμφανιστεί στη Μυτιλήνη στο παρελθόν, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.


Οι «Ουλυράιντα» αφηγήθηκαν μουσικά τη δική τους ιστορία

Η ερμηνεία της Βελεσιώτου
Στα «Μεσογειοτόπια» παρευρέθηκε φέτος και η Φωτεινή Βελεσιώτου. Η αποκαλούμενη από πολλούς και ως «ροκ ρεμπέτισσα», που εδώ και χρόνια ερμηνεύει γνωστά ρεμπέτικα και άλλες συνθέσεις («Το Μυστικό και «Μέλισσες», του Γιώργου Καζαντζή, «Γυναίκες» του Μιχάλη Νικολούδη κ.ά.), παρακολούθησε τις συναυλίες με την παρέα της, εκφράζοντας το πόσο απολάμβανε τους μουσικούς που άκουγε, τους οποίους και συνεχάρη για τη δουλειά τους.

Μετά από «απαίτηση» πολλών εκ των παρευρισκομένων, το βράδυ του Σαββάτου χάρισε και η ίδια τη δική της δυνατή και χαρακτηριστική φωνή, ερμηνεύοντας, με τη συνοδεία του Αντώνη Μυλωνά στην κιθάρα, το γνωστό «Με αεροπλάνα και βαπόρια» που πρώτη τραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου, το «Μυστικό», αλλά και το «Θα με δικάσει ο κούκος και τ’ αηδόνι», του Δημήτρη Λάγιου, κλείνοντας με τους στίχους: «… και στην Αγιάσο σε μιαν έρμη εκκλησιά, ζωγράφισε ο Θεόφιλος με αίμα, το χάρο να φοράει θαλασσιά».

Τα φετινά «Μεσογειοτόποια» έκλεισαν με ένα μεγάλο γλέντι των μουσικών και πολύ κόσμου στους Αγίους Αναργύρους, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής και κράτησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey