Πρωτόκολλο συνεργασίας της Ένωσης Παράκτιων Δήμων Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Πιο κοντά οι δύο ακτές

29/05/2012 - 14:11

Ακόμη πιο κοντά βρίσκονται από την Παρασκευή οι αυτοδιοικητικοί των δύο πλευρών του Αιγαίου, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Παράκτιων Δήμων Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πρωτόκολλο το οποίο και επισφραγίζει την κοινή βούληση για περαιτέρω συνεργασία στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ακόμη πιο κοντά βρίσκονται από την Παρασκευή οι αυτοδιοικητικοί των δύο πλευρών του Αιγαίου, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Παράκτιων Δήμων Αιγαίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πρωτόκολλο το οποίο και επισφραγίζει την κοινή βούληση για περαιτέρω συνεργασία στον τουρισμό και τον πολιτισμό, για τη σύσφιγξη των σχέσεων και την ανταλλαγή εμπειριών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, απ’ τους Έλληνες αυτοδιοικητικούς προσκλήθηκαν και δήλωσαν πως θα επισκεφτούν τη Μυτιλήνη τον επόμενο μήνα πάνω από 100 δήμαρχοι των απέναντι παραλίων, στο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στη μαρίνα Μυτιλήνης.

Την προηγούμενη βδομάδα, Πέμπτη και Παρασκευή, έγινε στο Κουσάντασι της Σμύρνης η συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου με την αντίστοιχη ένωση των Παράκτιων Δήμων της Τουρκίας και τη συμμετοχή των περιφερειαρχών Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, και Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη. Την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παντελής Πατερέλλης, ο γραμματέας, Άρης Χατζηκομνηνός, και το μέλος Βαγγέλης Παλαιολόγος, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης.

Ενδιαφέρον για βίζα
«Κάνουμε το παν για να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη βάση οι σχέσεις των αυτοδιοικητικών μεταξύ των δύο πλευρών», επεσήμανε ο κ. Πατερέλλης, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός απ’ την απέναντι πλευρά είναι αυτή την περίοδο, ειδικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η καλύτερη προοπτική. Ο κ. Πατερέλλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Τούρκοι δήμαρχοι για το θέμα της βίζας, για το οποίο και ενημερώθηκαν απ’ τους δύο περιφερειάρχες.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτόκολλο συνεργασίας, που απ’ την πλευρά τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου υπέγραψε ο κ. Πατερέλλης και απ’ την Ένωση των Παράκτιων Δήμων της Τουρκίας ο δήμαρχος Ναρλί Ντερέ, Αμπτούλ Μπατούρ, έχει ως σκοπό να ενισχύσει την κοινή συνεργασία μεταξύ των δήμων μελών των δύο φορέων. Με το πρωτόκολλο θα επιδιωχθεί να εδραιωθούν δυνατές σχέσεις, που θα ενισχύσουν την εξέλιξη της μεταξύ τους συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των κοινωνικών σχέσεων, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του εμπορίου και της επιστήμης.

Σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, «σε τοπικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους, τα έξοδα ταξιδιού και φιλοξενίας θα γίνονται από τον προσκαλούντα φορέα, ενώ τα έξοδα των ταξιδιών σε διεθνείς συναντήσεις θα καλύπτονται από τον επισκέπτη φορέα».

Για τυχόν αλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν στα θέματα της συμφωνίας, έτσι όπως αποτυπώθηκε και στις δύο γλώσσες στο πρωτόκολλο, προαπαιτείται η έγκριση και των δύο πλευρών.


Και συνάντηση αυτοδιοικητικών στο Σεφέρ Χισάρ

Και ελληνοτουρκική συνάντηση στο Σεφέρ Χισάρ
Για το περιβάλλον που ενώνει

Όμως, μερικά χιλιόμετρα μακριά απ’ το Κουσάντασι, στο Σεφέρ Χισάρ, υπήρξε ακόμη μια ελληνοτουρκική προσέγγιση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο και λειτούργησε και ως προπαρασκευαστική συνάντηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Τουρκία και την Ελλάδα. Στόχος αυτής της «διαρκούς» συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο πλευρών είναι η προαγωγή των σχέσεων καλής γειτονίας, που θα βασίζονται σε κοινή πλεύση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε ατζέντα που θα καθορίζεται και απ’ τις δύο πλευρές. Σε αυτή την περίοδο, κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται το περιβάλλον, ενώ στις επαφές των προηγούμενων ημερών κυριάρχησε ως θέμα και αυτό της διευκόλυνσης στην έκδοση βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες.

Απ’ την ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις που έγιναν στο Σεφέρ Χισάρ συμμετείχαν οι Νάσος Γιακαλής και Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο γραμματέας τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, και τα μέλη της «Συνύπαρξης» Νέλλη Χατζηδάκη, Στρατής Πάλλης και Στρατούλα Βαΐτη, καθώς και αυτοδιοικητικοί από πολλές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας.

Από τουρκικής πλευράς, πήραν μέρος δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων και πρώην δήμαρχοι, από τις πόλεις Τσάνκαγια (Άγκυρα), Σεφέρ Χισάρ, Αϊβαλί, Δικελί, Δίδυμα, Φώκαια, Πέργαμο, Μπόρνοβα (Σμύρνη), Αλίαγα, Καράμπουρούν, Κονάκ (Σμύρνη) και Σμύρνη (μητροπολιτικός), καθώς επίσης και η Ένωση Σοσιαλδημοκρατικών Δήμων Αιγαίου και τρεις βουλευτές της Περιφέρειας Σμύρνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey