Στη Λήμνο, με τη συμμετοχή Τούρκων νομαρχών, δημάρχων, πανεπιστημιακών και συγγραφέων

Συνέδριο για τον Τούρκο ποιητή Νιαζί Μισρί

29/05/2012 - 13:59

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων για το μυστικιστή ποιητή Νιαζί Μισρί, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε στη Λήμνο, εκφράστηκε με τη διοργάνωση συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λήμνο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων για το μυστικιστή ποιητή Νιαζί Μισρί, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε στη Λήμνο, εκφράστηκε με τη διοργάνωση συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λήμνο. 180 Τούρκοι, κυρίως από την περιοχή της Μαλάτειας αλλά και την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε και την Ίμβρο, συμμετείχαν στο συνέδριο με τίτλο «Ένας νοήμων της Μαλάτειας στη Λήμνο, Niyazî Mısri», που διοργάνωσαν οι Αρχές της Μαλάτειας.

Η αντιπροσωπεία των τουρκικών αρχών αποτελούνταν από το νoμάρχη Μαλάτειας, τον έπαρχο Μπαταλγκαζή, το δήμαρχο Μαλάτειας, το δήμαρχο Μπαταλγκαζή, το νομάρχη Δαρδανελλίων (Τσανάκκαλε), το δήμαρχο Ίμβρου, το δήμαρχο Μαδύτου, ενώ συμμετείχαν και επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Τους Τούρκους επισκέπτες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπουλώτης, καθώς ο δήμαρχος Λήμνου συμμετείχε στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων Δημάρχων που έγινε στη Σμύρνη.

Σημασία
Στο συνέδριο τους προσκεκλημένους καλωσόρισε εκ μέρους του Δήμου Λήμνου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αδαμίδης, τονίζοντας ότι ο Νιαζί Μισρί «ήταν ένας μεγάλος ποιητής, ένας δάσκαλος που στις μέρες μας γίνεται πιο επίκαιρος, αφού ο καταγγελτικός του λόγος για την κακή διαχείριση της εξουσίας και την κοινωνική ανισότητα αφορά την εποχή μας, όπου οι ανισότητες μεταξύ Βορρά - Νότου, ανεπτυγμένων χωρών και χωρών του τρίτου κόσμου, καθώς και η διαφθορά της εξουσίας ως συνέπεια κακής άσκησής της, είναι σχεδόν παγκόσμιος κανόνας, πλην ολίγων εξαιρέσεων».

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της δημοτικής αρχής στη Μαλάτεια το 2011, όπου εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών για ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των περιοχών, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου στη Λήμνο. «Η φιλοσοφία που ανέδειξαν στην Ελλάδα και στη Δύση ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και οι άλλοι Έλληνες φιλόσοφοι, έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο όπως και η ουμανιστική προσέγγιση από το Νιαζί Μισρί. Με την ελπίδα ότι οι ιδέες αυτές θα κυριαρχήσουν ως αναγκαιότητα πλέον στο νέο κόσμο που έρχεται», τόνισε ο κ. Αδαμίδης.


Προσπάθειες ανάδειξης
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών αναπτύχθηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο, με τη συνεργασία των Δήμων Λήμνου και Μαλάτειας στην Τουρκία. Αφορμή στάθηκε ο μεγάλος μυστικιστής, σούφι ποιητής και πολιούχος άγιος του Τάγματος των Δερβίσηδων, Νιαζί Μισρί, ο οποίος το 17ο αιώνα φυλακίστηκε και τελικά πέθανε στη Λήμνο εξ αιτίας των ανατρεπτικών για το παραδοσιακό Ισλάμ κηρυγμάτων του. Από την πρώτη στιγμή, οι Αρχές της Μαλάτειας είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το χώρο που έζησε τα τελευταία χρόνια και πέθανε ο Νιαζί Μισρί. Μετά από επισκέψεις και των δύο περιοχών την προηγούμενη χρονιά, τόσο στη Λήμνο όσο και στη Μαλάτεια, η δημοτική αρχή ζήτησε από το Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε ο τάφος τού Νιαζί Μισρί να κηρυχθεί ιστορικό μνημείο και να αποτελέσει προσκυνηματικό τόπο για τους Τούρκους, μετά και από δική τους επιθυμία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey