Με το πρωτοεμφανιζόμενο μουσικό σύνολο «Concordia» ξεκινούν σήμερα τα «Μεσογειοτόπια» στο ΦΟΜ

Φέρνοντας το μπαρόκ στη Μυτιλήνη

24/05/2012 - 14:49

Με μουσική μπαρόκ κι ένα ιδιαίτερο σχήμα, πολύ διαφορετικό από αυτά που φιλοξένησε τις δύο προηγούμενες χρονιές, ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 9 το βράδυ στο θέατρο του ΦΟΜ, η 3η Μουσική Συνάντηση «Μεσογειοτόπια». Πρόκειται για το μουσικό σύνολο «Concordia», το οποίο κινείται μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.

Με μουσική μπαρόκ κι ένα ιδιαίτερο σχήμα, πολύ διαφορετικό από αυτά που φιλοξένησε τις δύο προηγούμενες χρονιές, ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 9 το βράδυ στο θέατρο του ΦΟΜ, η 3η Μουσική Συνάντηση «Μεσογειοτόπια». Πρόκειται για το μουσικό σύνολο «Concordia», το οποίο κινείται μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, έχοντας ως πρωτεργάτες του τους Μυτιληνιούς Αντώνη Βερβέρη και Παναγιώτη Σαλάνη, καθώς και το συνάδελφό τους βιολιστή Φώτη Πέζο.

Και οι τρεις ιδρυτές τού «Concordia» είναι καθηγητές στο Μουσικό Σχολείο της Χίου, όπου και γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχήμα με ύφους 17ου αιώνα, της περιόδου «Μπαρόκ» δηλαδή, όπως ονομάστηκε το ρεύμα που επικράτησε αμέσως μετά την Αναγέννηση, ξεκινώντας από την Ιταλία.

Το σαντούρι του Αντώνη Βερβέρη (μαέστρου της χορωδίας «Animato» της Μυτιλήνης), η κιθάρα του Παναγιώτη Σαλάνη και το βιολί του Καλαματιανού συναδέλφου τους Φώτη Πέζου ενώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παίξουν μουσική που απευθύνεται άμεσα στο συναίσθημα. Οι πρώτες τους εμφανίσεις έγιναν σε δημοτικά σχολεία της Χίου, στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με μεγάλη επιτυχία, αφού, θέλοντας να εξοικειώσουν όσο γίνεται τους μαθητές με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, τους μιλούσαν για τους Ιταλούς συνθέτες και την Ιταλία εν γένει. Εξάλλου, ένας από τους αρχικούς στόχους τους ήταν και η μύηση του κοινού σε ένα είδος που δεν ακούγεται συχνά ζωντανά στα δύο νησιά.

Με άρωμα Μεσογείου
Σταδιακά η «ομάδα» άνοιξε και ενέταξε στους κόλπους της το Μυτιληνιό Στρατή Σκουρκέα με τα κρουστά του, καθώς και 12 μέλη της χορωδίας «Animato» της Μυτιλήνης, που συνοδεύουν με τις φωνές τους ορισμένα από τα κομμάτια. Έτσι το σχήμα έχει αποκτήσει έναν… «δια-νησιωτικό» χαρακτήρα, αφού τα μέλη του μοιράζονται μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Το διευρυμένο πλέον «Concordia» θα κάνει σήμερα την πρώτη του εμφάνιση στη Μυτιλήνη, «ανοίγοντας» με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο τα 3α «Μεσογειοτόπια».

Θέλοντας να έχει «άρωμα Μεσογείου», το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει συνθέσεις Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων συνθετών, όπως ο Βιβάλντι, ο Βαλεντίνο Μολίνο, ο Στέφανο Λάντι, ο Κέζα κ.ά..

«Η όλη μας προσέγγιση σε αυτό που θα παρουσιάσουμε, είναι το να περάσουμε στον κόσμο πως το μπαρόκ δεν είναι ένα “ελιτίστικο” είδος, αλλά πως απευθύνεται και στον οποιονδήποτε, αφού ορισμένα κομμάτια έχουν πιο λαϊκή χροιά σε σχέση με την εποχή τους, ορισμένα μάλιστα από τα οποία έχουν και χιουμοριστικά χαρακτήρα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο Αντώνης Βερβέρης για τη σημερινή συναυλία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey