Δραστική «εκκαθάριση» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την απένταξη ανενεργών έργων

Βγήκε ό,τι δεν τράβαγε

24/05/2012 - 14:24

Συνολικά 132 έργα απ’ το Βόρειο Αιγαίο, τα λιγότερα από κάθε άλλη περιφέρεια, βγήκαν στις αρχές Μαΐου απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), στο πλαίσιο δραστικής εκκαθάρισής του από χιλιάδες «βαρίδια».

Συνολικά 132 έργα απ’ το Βόρειο Αιγαίο, τα λιγότερα από κάθε άλλη περιφέρεια, βγήκαν στις αρχές Μαΐου απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), στο πλαίσιο δραστικής εκκαθάρισής του από χιλιάδες «βαρίδια». Στην πράξη, ελάχιστα έργα απ’ αυτά που βγήκαν χάνουν πράγματι τη δυνατότητα να προχωρήσουν επειδή δε θα έχουν χρηματοδότηση, γιατί πολύ απλά πρόκειται για δράσεις που είχαν βαλτώσει και μόνο τυπικά περιλαμβάνονταν πια στους κωδικούς. Είναι αξιοπερίεργο, μάλιστα, ότι πολλοί κωδικοί χρηματοδότησης απ’ το Βόρειο Αιγαίο είχαν φορτωθεί με έργα για την πυρόπληκτη το 2007 Ηλεία, ή με αθλητικά έργα άλλων νομών της ηπειρωτικής χώρας, απόδειξη πόσο πλασματικό είχε καταντήσει το πρόγραμμα.

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης υπέγραψε την απένταξη απ’ το Π.Δ.Ε. 5.500 περίπου ανενεργών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί τα 10,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα που «περίσσεψαν», περίπου 6,4 δισεκατομμύρια, φαίνεται πως δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν σε άλλα έργα, για αυτό και έγινε η «τακτοποίηση».

Τι βγήκε…
Σε ό,τι αφορά στα έργα απ’ το Νομό Λέσβου που απεντάχθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ολοκληρωθεί αλλά παρέμεναν στο Πρόγραμμα ενδεχομένως γιατί δε χρειάστηκε να απορροφήσουν το σύνολο των πιστώσεων που είχαν προβλεφτεί για αυτά.

Η επιλογή των έργων για την εκκαθάριση του ΠΔΕ έγινε με τα εξής τέσσερα κριτήρια:
- Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 με μηδενικές πληρωμές για μακρά περίοδο
- Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90%
- Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής πριν από το 2007 και ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μικρότερο του 50%
- Παλαιότερα έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007 - 2010, με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ

Σημειωτέον ότι απεντάχθηκαν έργα του Νομού που είχαν περιληφθεί και στο Π.Δ.Ε. υπουργείων, όπως δράσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία της πληροφορίας, ενώ απ’ τα πιο γνωστά έργα που ήταν στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας και απεντάχτηκαν είναι η πρόβλεψη πίστωσης για απαλλοτριώσεις στην Εθνική Οδό Θερμής - Μανταμάδου, ο δρόμος Κλειώ - Τσόνια, οι μελέτες για τους ΧΥΤΑ Λέσβου και Λήμνου, η δημιουργία ΚΕΠ, όπως και έργα αποκατάστασης από ζημιές πολύ παλιών χρόνων, απ’ το 2000 έως και το 2007.

Προκειμένου να γίνει η επανένταξη κάποιου έργου, το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται πως το υποψήφιο έργο έχει εξαντλήσει «κάθε δυνατότητα ένταξής του σε κάποιο άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και εφόσον καλύπτονται ιδιαίτερα σημαντικές και ιεραρχημένες ανάγκες ή υποχρεώσεις», θα προτείνεται να μπει στο Π.Δ.Ε..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey