Αϊβαλί (Κυδωνίες) 1922

Το χρονικό των Δέκα Ημερών

22/05/2012 - 15:48

Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 και πέθανε το 1995 στην Αθήνα. Το βιβλίο της «Το χρονικό των Δέκα Ημερών» πρωτοεκδόθηκε το 1981 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» και της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Γράμματα χωρίς παραλήπτη. «Αϊβαλί 1922»
Ιστορικό ντοκυμαντέρ
Έρευνα-Σενάριο: Ειρήνη Σαρίογλου
Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου
Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, Ειρήνη Σαρίογλου
Παραγωγή: Ίδρυμα Ιστοριών Μελετών

Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 και πέθανε το 1995 στην Αθήνα. Αδελφή του Ηλία Βενέζη και σύζυγος του Κυδωνιάτη Γεωργίου Μολυβιάτη, η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη απέκτησε δύο γιους, τον Πέτρο - μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών - και τον Αντώνη. Παράλληλα, συνέχισε τη λαμπρή πορεία της ως ποιήτρια και λογοτέχνιδα. Το βιβλίο της «Το χρονικό των Δέκα Ημερών» πρωτοεκδόθηκε το 1981 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» και της Εστίας Νέας Σμύρνης. Το 2005 μεταφράστηκε από τον Κώστα Σαρίογλου στα τουρκικά. Πριν λίγο καιρό επανεκδόθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με την επιμέλεια της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου.

Πάνω στο βιβλίο αυτό βασίζεται και το ιστορικό ντοκυμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη».

Το χρονικό είναι το ελεγειακό έπος ενός ήρωα, του Kemalettin. Ενός ήρωα που δε δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα - παρά τα τραυματικά προσωπικά βιώματά του κατά τη διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τον Ηλία Βενέζη από τη «θανατηφόρο αποστολή». Από τους 3.000 άντρες στο Αϊβαλί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας στην ενδοχώρα της Τουρκίας, μόνον 24 επέζησαν και επέστρεψαν. Μεταξύ αυτών, και ο Ηλίας Βενέζης. Η συγγραφέας εξιστορεί την «πύρινη πραγματικότητα, την οποία έζησε πολύπλευρα και εξουθενωτικά, την εικόνα της συμφοράς που εκάλυψε την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Αϊβαλί κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 1922» και όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε: «Η Αγάπη και ο Kemalettin απέδειξαν περίτρανα ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα και μέσα στη δίνη του πολέμου - όταν θέλουν - να φτιάξουν το δικό τους παράδεισο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey