Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από την Κ΄ ΕΠΚΑ

Μες στο Μουσείο… Μυτιλήνης

17/05/2012 - 15:07

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζει αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου η Λέσβος. Με απόφαση της 14ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η είσοδος σε όλους τους μουσειακούς χώρους και τα μνημεία αρμοδιότητάς της θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζει αύριο Παρασκευή 18 Μαΐου η Λέσβος. Με απόφαση της 14ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η είσοδος σε όλους τους μουσειακούς χώρους και τα μνημεία αρμοδιότητάς της θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ ειδικά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αρχαιολόγους της υπηρεσίας για τα εκθέματα που προέρχονται από ανασκαφές του νησιού, αλλά και οι «μικροί» επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα».

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1977, οπότε και ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, τη 18η Μαΐου. Στόχος και μήνυμα του θεσμού είναι το να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Αλλιώτικο δώρο…
Συμμετέχοντας λοιπόν και φέτος στο διεθνή αυτό θεσμό, η Κ΄ ΕΠΚΑ αποφάσισε να κάνει το δικό της «δώρο» σε όσους επισκεφτούν αύριο το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Έτσι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όσα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει πάνω στο νησί, από αρχαιολόγους της υπηρεσίας που έχουν πάρει οι ίδιοι μέρος στις ανασκαφές.

Παράλληλα, οι μικροί φίλοι της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας θα μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», που είχε υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, με μαθητές δημοτικών σχολείων της Λέσβου. Μέσα από αυτό και με διηγήσεις, παιχνίδια και μαγειρέματα, θα ταξιδέψουν στο παρελθόν έχοντας ως βασικό υλικό τους την έκθεση από μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη που χρονολογούνται από τον 1ο π.Χ. μέχρι και τον 1ο μ.Χ. αιώνα και είχαν έρθει στο φως με τα έργα που έγιναν στο πλαίσιο του έργου βιολογικού καθαρισμού, στην ιχθυοδεξαμενή που υπήρχε στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου και Μυρογιάννη.

Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σε όλους τους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Κ΄ ΕΠΚΑ.


Και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου θα γιορταστεί τόσο η Διεθνής Ημέρα, όσο και η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

… και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Προβολές για την τέχνη της φωτογραφίας

Τη Διεθνή Ημέρα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, θα γιορτάσει το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 του μηνός, μετά από απόφαση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Όπως έχει κάνει και για τα υπόλοιπα μουσεία του Δικτύου του, το ΠΙΟΠ έχει οργανώσει και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας την προβολή επιλεγμένων επεισοδίων από τη σειρά τηλεοπτικών εκπομπών «Η τέχνη της φωτογραφίας», σε επιμέλεια, κείμενα και παρουσίαση του Πλάτωνα Ριβέλλη και σκηνοθεσία του Γιάννη Οικονομίδη (παραγωγή Stereotypes Films για την ΕΤ2, 1996 - 1997). Η προβολή, που θα γίνει από τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ, θα συνδυαστεί με την έκθεση φωτογραφίας και τον κύκλο σεμιναρίων που συνδιοργανώνει το ΠΙΟΠ με το γνωστό φωτογράφο.

Σημειώνεται πως κατά το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ ειδικά το Σάββατο το ωράριο λειτουργίας θα παραταθεί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey