Ο πρόεδρος της Κάπης, Χρήστος Ψαραδέλλης, αποτιμά τον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του «Καλλικράτη»

«Λερναία Ύδρα τα προβλήματα»

12/05/2012 - 14:08

Ένας απ’ τους νεαρότερους σε ηλικία αιρετούς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάπης, Χρήστος Ψαραδέλλης, παρενέβη την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ζητώντας να υπάρξει συνεδρίαση για την κατάσταση, την καθημερινότητα και τα προβλήματά της στα χωριά, τα οποία ενάμιση χρόνο τώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έχουν ρημάξει.

Ένας απ’ τους νεαρότερους σε ηλικία αιρετούς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάπης, Χρήστος Ψαραδέλλης, παρενέβη την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ζητώντας να υπάρξει συνεδρίαση για την κατάσταση, την καθημερινότητα και τα προβλήματά της στα χωριά, τα οποία ενάμιση χρόνο τώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», έχουν ρημάξει. Όπως εξήγησε και στους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Ψαραδέλλης, όπως υπογραμμίζει και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί και επείγει να δοθούν άμεσα λύσεις, γιατί τα προβλήματα ξεπηδούν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. 

 

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως πρόεδρος;

«Πρόκειται για τα απλά προβλήματα της καθημερινότητας, γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε ό,τι προβλέπεται βάσει των αρμοδιοτήτων που μας έχουν δοθεί. Για παράδειγμα, τα ζητήματα του δημοτικού φωτισμού, της υδροδότησης, των διαρροών που προκύπτουν, της καθαριότητας, ένα σωρό τέτοια ζητήματα, τα μικρά-μικρά, που όμως δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη ζωή των κατοίκων.

Κι όλα αυτά, ενώ ο κόσμος πληρώνει ανταποδοτικά ή και μια σειρά άλλα τέλη, όπως για τους βοσκοτόπους, χωρίς να έχουν ανταπόδοση των χρημάτων τους. Αναφέρω χαρακτηριστικά την περίφραξη των βοσκοτόπων που εδώ και χρόνια έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα ζώα να μπαίνουν ακόμη και μέσα στα σπίτια και έτσι να υπάρχουν τρομερές αντιδικίες ανάμεσα στους κατοίκους και στους κτηνοτρόφους.»

Θα μπορούσαν να δοθούν λύσεις με τη διάθεση πιστώσεων ή το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό;

«Το θέμα εντοπίζεται στο Δήμο Λέσβου, απ’ ό,τι έχω καταλάβει και από συζητήσεις με αιρετούς σε άλλες περιοχές, στην έλλειψη σωστής οργάνωσης. Κι εγώ και όλοι μας έχουμε καταλάβει πως με την κρίση έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Ξέρουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Για να καταλάβετε τι λέω, σας φέρνω ένα παράδειγμα με το φωτισμό. Δεν υπάρχει απαίτηση μόλις καεί μια λάμπα να έρθουν να την αντικαταστήσουν. Θέλω όμως να ξέρω ότι μια φορά το μήνα ή στις 15 μέρες θα έρθει ένας ηλεκτρολόγος, που θα έχει ανταλλακτικά να εξυπηρετήσει τα αντίστοιχα προβλήματα όλης της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, κι όχι μόνο της Κάπης, ή της Κλειούς, ή της Πελόπης ή του οικισμού του Μανταμάδου. Ανάλογα θέλουμε να ξέρουμε ότι θα υπάρχει ένας υδραυλικός, ένας ξυλουργός, ένας σιδεράς, ένας τεχνίτης, και βέβαια με τα αντίστοιχα απαραίτητα υλικά για να τακτοποιεί τα ζητήματα που επείγουν. Και ειλικρινά τα προβλήματα της καθημερινότητας, μετά και την πολύμηνη εγκατάλειψη, είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, ένα τελειώνει, δέκα δημιουργούνται.

Πέστε μου ειλικρινά, είναι παράλογο αυτό που ζητάμε; Να υπάρξει μια οργάνωση, να κατανεμηθούν σωστά όποιοι υπάλληλοι υπάρχουν, να υπάρξει εν τέλει ενδιαφέρον και για την ύπαιθρο.»

Αναπάντητα όλα

Τι θα ζητήσετε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο στην ειδική συνεδρίαση που δρομολογήθηκε;
«Όπως καταλάβατε θα ζητήσουμε απ’ τη δημοτική αρχή να υπάρξει ένα καλύτερο σύστημα οργανωτικά, που σε τακτική βάση θα λύνει προβλήματα. Ειδικά τώρα, που για δεύτερο χρόνο δεν έχει διατεθεί στα χωριά ούτε ένα ευρώ ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν βασικά μικροέργα, απαραίτητα για τη λειτουργία των χωριών (μια βρύση, ένας καθαρισμός δεξαμενής, μια τσιμεντόστρωση, το αγροτικό οδικό δίκτυο), αν δεν υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης επέμβασης, θα επικρατήσει το απόλυτο χάος.

Ένα ακόμη βασικό ζήτημα που θα θέσουμε, είναι πως δεν παίρνουμε απάντηση σε όποιο έγγραφο και αν κάνουμε προς το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Όλα, μα όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα που κάνουμε, για ζητήματα που αφορούν στα χωριά μας, για προβλήματα ή αιτήματα, μένουν αναπάντητα, παρά την υποχρέωση που υπάρχει για απάντησή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν ξέρω πώς θεσμικά μπορεί να τακτοποιηθεί αυτό ή αν λύνεται απλά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων απ’ το δήμαρχο, πρέπει να επισημάνω ότι οι χωρικοί-γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το παραμικρό. Δηλώνουν αδυναμία σε ό,τι αίτημα και αν τους θέσουν οι πρόεδροι.»

Αλήθεια, πώς και δε θέσατε το αίτημά σας μέσω του Δικτύου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων;

«Συμμετέχω φυσικά στο Δίκτυο, και ήδη έχουμε και μέσω του Δικτύου καταθέσει το ίδιο αίτημα που ζήτησα και προφορικά απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως όμως να πάρουμε καμμία απάντηση. Αν δε μου έδιναν το λόγο να εκθέσω έστω και συνοπτικά τα προβλήματα και να ζητήσω ειδικές συνεδριάσεις ανά περιοχή για την αντιμετώπισή τους, δεν ξέρω πραγματικά πώς θα αντιδρούσα, γιατί έχει εξαντληθεί όχι η δική μου υπομονή, αλλά των συγχωριανών μου, που πιέζουν και ζητούν δικαίως να λυθούν τα προβλήματα του χωριού.

Για να σας δείξω την ένταση που έχει δημιουργηθεί, πρέπει να σας πω ότι έχω χαλάσει προσωπικές σχέσεις με χωριανούς μου γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτε για να λύσω κάποια ζητήματα. Δε με απασχολεί, ειλικρινά, που όποτε χρειαστεί βάζω απ’ την τσέπη μου χρήματα για μικροανάγκες, αλλά με βασανίζει το ότι δεν μπορώ να ικανοποιήσω υπαρκτές μεγάλες ανάγκες του χωριού μου. Πριν έρθω στο Συμβούλιο, είχα ετοιμάσει και αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, την οποία, για να δείτε πόσο ζοριζόμαστε όλοι οι πρόεδροι, σας λέω ότι την έγραψα στις 3 τα ξημερώματα.»

Τώρα με την απόδοση της πάγιας προκαταβολής, της πρώτης μέσα στον ενάμισι χρόνο, λύθηκαν τα χέριά σας;

«Όταν πήρα προχθές την πάγια, μαζί μού δόθηκε κι ένα έντυπο για το πώς θα την χρησιμοποιήσω. Κατ’ αρχάς αυτό το έντυπο δε προβλέπει τίποτε για ό,τι πληρώσαμε το 2011, λες και σβήστηκε απ’ το χρόνο ολόκληρη η χρονιά, σα να μην υπήρξε. Ενδεικτικά σάς λέω ότι εγώ ως πρόεδρος οφείλω σε απαραίτητα μεροκάματα για αποκαταστάσεις βλαβών που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν, περίπου 2.000 ευρώ. Σας ρωτάω, είναι πολλά 167 ευρώ το μήνα για την ομαλή λειτουργία ενός ολόκληρου χωριού; Αυτά τα 2.000 ευρώ πώς θα τα καλύψω, αφού τα 1.000 ευρώ που πήρα τώρα, είναι για τα τρέχοντα έξοδα τού 2012.

Επιπρόσθετα, το χαρτί που πήραμε δε λέει τίποτε για “ανακυκλωσιμότητα” της πάγιας, δηλαδή αυτό που ξέραμε πως γράφει ο “Καλλικράτης”, μόλις εξαντληθεί η πάγια να εγκρίνεται νέα. Χώρια που οι κωδικοί που μας έχουν δώσει είναι τόσο περιορισμένοι, που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ουσιαστικά μάς ωθούν να παρανομούμε για να πάρουμε μια κλειδαριά, για να πάρουμε έναν εργάτη να σκάψει, για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Θα ξεσπάσει ο κόσμος

»Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα τα θέσουμε στη συνεδρίαση, περιμένοντας έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση να υπάρξουν λύσεις. Και μέσα στον “Καλλικράτη”, με αγώνα θεωρώ ότι μπορούμε κάποια τέτοια βασικά θέματα να τα ρυθμίσουμε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα χωριά μας, που αν αφεθούν έτσι, θα μοιάζουν πολύ σύντομα εγκαταλελειμμένα.

Πρέπει να επισημάνω ότι όλα αυτά, αν και ανήκω στην αντιπολίτευση, εκλέχτηκα με την παράταξη του Βαγγέλη Παλαιολόγου, δεν τα λέω με αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά για να φανούν τα προβλήματα και να προσπαθήσουμε να βρούμε και τις ανάλογες λύσεις σε αυτά. Διαφορετικά, δεδομένης και της κρίσης, ο κόσμος στα χωριά μας, ο κόσμος που έκανε υπομονή, πληρώνει, δέχθηκε τη μεταρρύθμιση κι ανέχτηκε τις δυσκολίες της, θα βρεθεί σε ακόμη πιο απελπιστική θέση. Και θα ξεσπάσει επί δικαίων και αδίκων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey