Πετυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Φίλων της Αρχαίας Λέσβου, στη Θερμή

Σύνδεση με το αρχαίο παρελθόν του νησιού…

02/05/2012 - 15:28

Όχι μόνο η πρώτη της, αλλά και πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Ένωση Φίλων της Αρχαίας Λέσβου. Δεκάδες μέλη και φίλοι της παρευρέθηκαν, τόσο στην εκδήλωση που έγινε στο Γυμνάσιο Λουτρόπολης Θερμής, όσο και στην ξενάγηση που ακολούθησε στο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Όχι μόνο η πρώτη της, αλλά και πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Ένωση Φίλων της Αρχαίας Λέσβου. Δεκάδες μέλη και φίλοι της παρευρέθηκαν, τόσο στην εκδήλωση που έγινε στο Γυμνάσιο Λουτρόπολης Θερμής, όσο και στην ξενάγηση που ακολούθησε στο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, κι έμαθαν, μέσα από τις εισηγήσεις τής τέως προϊσταμένης της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και προέδρου της Ένωσης, Όλγας Φιλανιώτου, τους στόχους του νέου αυτού φορέα, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για την Αρχαία Θερμή και την εξέλιξή της διά μέσου των αιώνων.

Η ιδέα για τη δημιουργία Ένωσης Φίλων της Αρχαίας Λέσβου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ως πρωτοβουλία της κ. Φιλανιώτου, αλλά και ως ανάγκη πολλών άλλων, που είχαν διαπιστώσει πως υπάρχουν στο νησί αρχαία και σημαντικά μνημεία, που, ενώ μεν δείχνουν την ιστορία του, δεν αποτελούν τόπο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών, ούτε και σχολείων, εντός κι εκτός νησιού.

«Θέλουμε να κάνουμε τα μνημεία τόπο έλξης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά και για τους ίδιους τους Μυτιληνιούς, ώστε να γνωρίσουν τον τόπο τους. Σε περιόδους κρίσης που είμαστε, η ανάδειξη του πολιτισμού είναι πολύ σημαντική», εξηγεί στο «Ε» ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος, γραμματέας της Ένωσης. Εκτός από τον ίδιο και την πρόεδρο, κ. Φιλανιώτου, το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται επίσης από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθηγητή Νίκο Ζούρο (αντιπρόεδρος), και το γιατρό Μάκη Αξιώτη (μέλος), ενώ μέσα σε λίγους μόνο μήνες τα συνολικά μέλη της Ένωσης έχουν φτάσει τα 90, από 40 που ήταν αρχικά.



Η πρώτη, όχι και η τελευταία
Η πρώτη αυτή εκδήλωση ήταν μέσα στις δράσεις που είχε εξ αρχής προγραμματίσει η Ένωση, από την ίδρυσή της το περασμένο φθινόπωρο. Τα μέλη και οι φίλοι της που συγκεντρώθηκαν, φιλοξενήθηκαν στο χώρο του Γυμνασίου Λουτρόπολης Θερμής, όπου και άκουσαν την ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Φιλανιώτου για την ίδρυση και τους σκοπούς της Ένωσης, αλλά και για την αρχαία Λέσβο και ειδικά την αρχαία Θερμή, ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Λέσβου.

Ακολούθησε ένας περίπατος των παρευρισκομένων στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου και τα τμήματά του που έχουν αναστηλωθεί, καθώς και τη μικρή αποθήκη και το εκθετήριο με τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το πώς ζούσαν οι κάτοικοι της Θερμής στην αρχαιότητα.

Από εδώ και πέρα, στόχος της Ένωσης είναι να πραγματοποιεί εναλλάξ κάθε μήνα, είτε μια εκδήλωση για συγκεκριμένο θέμα, είτε μια ξενάγηση από ειδικούς σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο της Λέσβου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, εκτός από αρχαιολόγους της υπηρεσίας, στο πρόγραμμα της Ένωσης είναι επίσης η εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων, DVDs κ.ά., με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή του αρχαίου πολιτισμού της Λέσβου και την ενίσχυση του έργου της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey