Προβολές και αναλύσεις ταινιών για μαθητές της Λέσβου, από την ταινιοθήκη του «Νεανικού Πλάνου»

Συνδυάζοντας τον Κινηματογράφο με την Εκπαίδευση

28/04/2012 - 18:37

Στη Λέσβο θα βρεθεί, από τη Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 11 Μαΐου, το πρόγραμμα «Μαθήματα στο Σκοτάδι», της ταινιοθήκης του «Νεανικού Πλάνου», που συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «γοητευτικό κινηματογραφικό του ταξίδι», για κινηματογραφικές προβολές και αναλύσεις ταινιών.

Στη Λέσβο θα βρεθεί, από τη Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 11 Μαΐου, το πρόγραμμα «Μαθήματα στο Σκοτάδι», της ταινιοθήκης του «Νεανικού Πλάνου», που συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «γοητευτικό κινηματογραφικό του ταξίδι», για κινηματογραφικές προβολές και αναλύσεις ταινιών. Πρόκειται για ταινίες βραβευμένες και εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι προβολές των οποίων θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το «Νεανικό Πλάνο», σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημιουργία δύο εκ των σημαντικότερων κινηματογραφικών θεσμών για παιδιά και νέους - το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-Camera Zizanio - έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό κινηματογραφικών εργαστηρίων προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα στον τομέα της οπτικοακουστικής παιδείας.
Με τίτλο «Cine-δράσεις», τα εργαστήρια έχουν βασιστεί στο πρόγραμμα του φορέα με θέμα «Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους», που στόχο έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα βασικά εργαλεία για την κατανόηση της ιδιαίτερης κινηματογραφικής γλώσσας και μέσα από μια βιωματική διαδικασία να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, γυρίζοντας μια ταινία μικρού μήκους, είτε φαντασίας είτε ντοκυμαντέρ είτε κινουμένων σχεδίων.

Στόχος του φορέα είναι τα εργαστήρια «Cine-δράσεις» να αρχίσουν να γίνονται, παράλληλα με το επιτυχημένο πρόγραμμα προβολών «Μαθήματα στο Σκοτάδι», ακόμη και στα πιο απομονωμένα και απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής επαρχίας, ώστε μαθητές κι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να συνδυάσουν προβολές και αναλύσεις ταινιών, με εκπαιδευτικά βιωματικά κινηματογραφικά εργαστήρια από επαγγελματίες του κινηματογράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην περασμένη σχολική χρονιά τα «Μαθήματα στο Σκοτάδι» επισκέφτηκαν τη Ρόδο, την Τήλο, τη Χάλκη, το Καστελλόριζο, τη Νίσυρο, την Κάρπαθο, το Μέτσοβο, την Πάργα, τη Ναύπακτο, τη Λέρο κ.ά., ενώ φέτος έχουν ήδη περάσει από την Κόνιτσα, την Καλαμπάκα, την Ύδρα, τη Μύκονο, την Άνδρο, τις Σπέτσες, τη Ναύπακτο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Ρόδο, τη Νάουσα, τη Φλώρινα κ.α..

Ποιες ταινίες θα προβληθούν
Στο συνδυαστικό αυτό πλαίσιο, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, το πρόγραμμα θα έρθει και στη Λέσβο, με ταινίες εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στα βιβλία της Γλώσσας και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, ενώ ειδικός εισηγητής θα προλογίσει τις ταινίες.
Στις τελευταίες περιλαμβάνονται οι: «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια», του Γιάνικ Χάστρουπ (παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού), «Ο Ψύλλος», του Δημήτρη Σπύρου, και «Άλματα», του Πήτερ Νάες (παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού και Α΄ γυμνασίου), «Πετώντας στα τυφλά», του Μπερντ Ζάλινγκ, «Η Ξύλινη Κάμερα», του Ντσαβένι Γουά Λουρούλι, και «Fighter», της Νατάσα Άρθυ (παιδιά Β΄ και Γ΄ γυμνασίου και λυκείου).

Οι προβολές θα έχουν μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ, ενώ ο φορέας φιλοδοξεί να καταφέρει να πραγματοποιήσει παράλληλα μια σειρά από εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια, για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey