Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ψαριανού στην Αθήνα, από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

«Για την Παιδεία και την Δημοκρατία»

26/04/2012 - 16:17

Οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν την Τετάρτη 2 Μαΐου το βιβλίο του Βασίλη Ψαριανού «Για την Παιδεία και την Δημοκρατία. Προς νεαρόν επαναστάτη…». Η παρουσίαση θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στην Αθήνα, με προσκεκλημένους ομιλητές σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν την Τετάρτη 2 Μαΐου το βιβλίο του Βασίλη Ψαριανού «Για την Παιδεία και την Δημοκρατία. Προς νεαρόν επαναστάτη…». Η παρουσίαση θα γίνει στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στην Αθήνα, με προσκεκλημένους ομιλητές σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρώην βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ. Γιάννης Γιαννέλλης θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου, που θα συντονίσει η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, Κατερίνα Παττακού - Πολυχρονοπούλου.

Ο κ. Κακλαμάνης, άλλωστε, είναι και αυτός που προλογίζει την έκδοση, κάνοντας λόγο για ένα «απολύτως πειστικό δείγμα αξιακού και ιδεολογικού στίγματος», με κείμενα που «σχολιάζουν την εφήμερη επικαιρότητα, αλλά αναδεικνύουν μια διαχρονική πίστη στις αρχές και στην πολιτική “ταυτότητα” του συγγραφέα τους».

«Διόλου τυχαία, ασφαλώς, ο συγγραφέας απευθύνει το βιβλίο αυτό “προς νεαρόν επαναστάτη…”», αναφέρει εκτός άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτα, γιατί είναι εκπαιδευτικός. Και ύστερα, κυρίως επειδή είναι επαναστάτης ο ίδιος. Αλλά όχι “εύκολος επαναστάτης…”»

Στις σελίδες του βιβλίου
Τι είναι αυτό που «δικαιολογεί» τα γραφόμενα του κ. Κακλαμάνη; Στο βιβλίο του «Για την Παιδεία και την Δημοκρατία», ο Βασίλης Ψαριανός πραγματεύεται τις δύο έννοιες, τονίζοντας πως για να λειτουργήσει η Δημοκρατία ως έκφραση της πραγματικής θέλησης του κοινωνικού συνόλου, προϋποθέτει την ύπαρξη «πολιτών», ανθρώπων που έχουν συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας, όπου η ζωή και η ευτυχία είναι στενά συνυφασμένη με τη ζωή και την ευτυχία των άλλων μελών, κάτι για το οποίο την ευθύνη την έχει το σύστημα Παιδείας.

Ξεκινώντας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και φτάνοντας μέχρι την εγκαθίδρυση της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας το 1974 - 1975, αναφέρεται στις διαμάχες, τις προκαταλήψεις και τις προλήψεις που υπήρχαν, από τους ελευθερόφρονες και ορθολογιστές από τη μια και από την άλλη όσους φοβούνταν την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό.

Οι τίτλοι ορισμένων από τα κεφάλαια του βιβλίου του: Παιδεία αλά καραγκιόζ μπερντέ, Τα όνειρα των «εξεγερμένων» νέων, Αν ο Εφιάλτης έγραφε την ιστορία, Για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι, Τα σενάρια συνωμοσίας και ο δικομματισμός, Η χαμένη γοητεία της Αριστεράς κ.ά..

Για το συγγραφέα
Ο Βασίλης Ψαριανός, που στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο ίδιος για το βιβλίο του, γεννήθηκε το 1938 στη Βρίσα Λέσβου. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταξύ 1964 και 1989 υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το διάστημα 1974 - 1977 πρωτοστάτησε στην οργάνωση του δημοκρατικού κινήματος των εκπαιδευτικών για τον εκδημοκρατισμό κι εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης, ενώ από το 1975 μέχρι και το 1977 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και από το 1982 μέχρι το 1986 υπηρέτησε στο Υπουργείο Παιδείας ως ειδικός συνεργάτης του υπουργού για θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αδιέξοδα που ο ίδιος συνειδητοποίησε στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου τού 1985, τον οδήγησαν στην πρώιμη «αποστράτευσή» του από την ενεργό εκπαιδευτική υπηρεσία, το 1989.

Δε σταμάτησε, ωστόσο, έκτοτε, να υπερασπίζεται με τα γραπτά του το δικαίωμά του να ονειρεύεται μια καλύτερη παιδεία και δημοκρατία. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής και για μία εξαετία, από το 2006, αρθρογραφεί τακτικά στο «Εμπρός», ενώ από το 1996 είναι ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «Αντίλαλος της Βρίσας».

Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα, μελέτες, ποιήματα και διηγήματα. Στα βιβλία που έχει εκδώσει, περιλαμβάνονται επίσης τα: «Καμπανούστρα. Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους», «Τα λαδωμένα τετράδια. Διηγήματα», «Αρχαιολογικά - Ιστορικά της Βρίσας Λέσβου» (συλλογικό) και «Για την ανάπτυξη της Βρίσας Λέσβου. Άρθρα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey