Το γνωστό έργο τής Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια ετοιμάζουν για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου οι τρεις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης

«Έρωτας», θέμα επικοινωνίας

28/03/2012 - 17:04

Τις τελικές τους πρόβες για την παράσταση «Έρωτας» της Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια πραγματοποιούν οι τρεις θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης. Οι «Άστεγοι», το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου και ο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» συνεργάζονται και φέτος, για το συγκεκριμένο έργο που θα ανέβει την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Τις τελικές τους πρόβες για την παράσταση «Έρωτας» της Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια πραγματοποιούν οι τρεις θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης. Οι «Άστεγοι», το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου και ο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» συνεργάζονται και φέτος, για το συγκεκριμένο έργο που θα ανέβει την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου (ΟΕΘΑ).

Όπως το «Ε» έγραφε πριν από λίγες ημέρες, η ΟΕΘΑ, που εκπροσωπεί αυτήν τη στιγμή πάνω από 35 θεατρικές ομάδες του Αιγαίου, αποφάσισε φέτος να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Μυτιλήνη, σε μια εκδήλωση με την οποία οι ερασιτέχνες ηθοποιοί τιμούν την τέχνη που υπηρετούν ανιδιοτελώς, στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα ενότητας.

Το έργο «Έρωτας» που οι τρεις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης θα ανεβάσουν στο Δημοτικό Θέατρο χάριν του αφιερώματος, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια, σημαντικής εκπροσώπου της ρωσικής λογοτεχνίας, το στυλ της οποίας έχει συχνά χαρακτηριστεί «τσεχωφικό». Περιγράφει την πρώτη νύχτα γάμου ενός ζευγαριού στη Μόσχα, μέσα σε ένα στενόχωρο δωμάτιο, την εποχή της περεστρόικα και πραγματεύεται το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα έρχονται μέσα σε μια νύχτα αντιμέτωποι με όλα όσα αναρωτιούνται σε όλη τους τη ζωή. Μεταξύ αυτών, το εάν μπορούν να ερωτευτούν ένα πρόσωπο ξένο μέχρι χτες, αν μπορούν να το παντρευτούν, να το αγαπήσουν, αλλά και τι θα συμβεί την πρώτη νύχτα του γάμου τους γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλο.

Οι συντελεστές
Τους ρόλους της Σβέτας και του Τόλια ερμηνεύουν η Γιώτα Σαχανά (Θεατρικό Εργαστήρι) και ο Τέλης Καραδούκας («Άστεγοι») και το ρόλο της Ευγενία Ιβάνοβνα η Ντέσσυ Κομνηνού (ΦΟΜ). Τη μετάφραση του κειμένου έχει κάνει ο Κωστής Σκαλιόρας, η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Σεφτελή (ΦΟΜ), τα σκηνικά του Γιάννη Τρουμπούνη (Θεατρικό Εργαστήρι), τα κοστούμια της Λένας Τριανταφύλλου («Άστεγοι») και η επιμέλεια μουσικής και ήχου της Εύης Ζαρούλη (ΦΟΜ).

«Η Θεατρική Τέχνη είναι τέχνη της επικοινωνίας», αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Σεφτελής. «Άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και με “πρό - σχημα” τη θεατρική έκφραση, μπαίνουν στην επικοινωνιακή διαδικασία.

Στις μέρες μας, που η ζωντανή επικοινωνία έχει αντικατασταθεί από την επικοινωνία των οθονών, νιώθουμε ακόμη την ανάγκη να αφήνουμε τους εαυτούς μας διαθέσιμους σε μια επικίνδυνη έκθεση, που ως στόχο έχει ένα αποτέλεσμα, μια παράσταση! Άνθρωποι ουσιαστικά άγνωστοι μεταξύ τους, μέλη τριών διαφορετικών θεατρικών ομάδων, οι συντελεστές της παράστασης του “Έρωτα”, παίρνουμε τα ρίσκα να ανοίξουμε τις ψυχές μας και να αφεθούμε σε μια μικρή “οδύσσεια”, με όχημα το “πρό - σχημα” του Θεάτρου.»

Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης πρόκειται να τιμηθεί για τη συνολική του προσφορά ο Γιάννης Πασπάτης, ενώ τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν σε έναν εκπρόσωπο από κάθε ερασιτεχνική ομάδα της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey