Ο Σύλλογος Ιμβρίων εξέδωσε το «Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος»

Άλλο ένα λιθαράκι στον πολιτισμό…

21/04/2012 - 20:23

Εκδόθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών «Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος (Ερμηνευτικό - Ετυμολογικό)», του υποψήφιου διδάκτορα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντα Τζαβάρα.

Εκδόθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών «Λεξικό του Ιμβριακού Ιδιώματος (Ερμηνευτικό - Ετυμολογικό)», του υποψήφιου διδάκτορα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντα Τζαβάρα.

Το Λεξικό προλογίζουν ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Ιδιωμάτων και Διαλέκτων, καθώς και του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής, Χριστίνα Μπασέα - Μπεζαντάκου, όπως και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιμβρίων, Πάρις Ασανάκης.

Τι περιέχει το βιβλίο

Στις 650 σελίδες του, έργο ζωής για το συγγραφέα, παρουσιάζονται λεξικογραφικά 10.000 περίπου λήμματα του ιμβριακού ιδιώματος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πλήρως ετυμολογημένη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον αναγνώστη να προσεγγίσει εύκολα την ιστορική προέλευση και τις ιστορικές-γλωσσικές διαδρομές της κάθε ιμβριακής ιδιωματικής λέξης.

Η ακριβής σημασία του κάθε λήμματος συμπληρώνεται με ισάριθμα παραδείγματα σε ιδιωματικό λόγο, με αποτέλεσμα κάθε ένα από αυτά να εμφανίζεται σε χρήση σε ζωντανό λόγο, διευκολύνοντας την κατανόησή του. Η παράθεση 3.500 περίπου συνωνύμων και αντιθέτων φωτίζει πληρέστερα την ακριβή σημασία του κάθε λήμματος και αφετέρου καταδεικνύει τον τεράστιο γλωσσικό πλούτο του ιδιώματος και το πλήθος των γλωσσικών επιλογών που έχει στη διάθεσή του ο ομιλητής για την απόδοση λεπτών σημασιολογικών αποχρώσεων.

Η προφορά αποδίδεται με ακρίβεια, με τη χρήση τόσο της φωνητικής ορθογραφίας όσο και διαφόρων συμβόλων, ενώ το κάθε λήμμα συνοδεύεται από γραμματικές πληροφορίες, που σχετίζονται με την κλίση του (για τα ονόματα), τους αρχικούς του χρόνους (για τα ρήματα), τη γραμματική κατηγορία στην οποία ανήκει κ.λπ..

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον περαιτέρω εμπλουτισμό των λημμάτων με ονοματολογικά στοιχεία, ενώ καταβλήθηκε μεγάλη και συνειδητή προσπάθεια και προκειμένου οι γλωσσικές λεξικογραφικές πληροφορίες του κάθε λήμματος να συμπληρώνονται από λαογραφικά στοιχεία. Η συγκέντρωση των λημμάτων πραγματοποιήθηκε τόσο μετά από πρωτογενή έρευνα και συλλογή-απομαγνητοφώνηση προφορικού υλικού, όσο και από την αποδελτίωση του συνόλου της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της Γλωσσολογίας και της Λεξικογραφίας.

Η βράβευση…

Όλα τα παραπάνω ήταν που οδήγησαν την Ακαδημία Αθηνών στο να απονείμει στον Ξενοφώντα Τζαβάρα το πρώτο από τα τρία βραβεία που είχαν προκηρυχθεί για το 2010 σχετικά με τη συλλογή ισάριθμου «πρωτότυπου γλωσσολογικού και διαλεκτικού υλικού, από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας».

Το βραβείο δόθηκε «για την αυστηρή και συστηματική μέθοδο σύνταξης, την ακρίβεια και τη σαφήνεια με την οποία περιγράφεται το σημασιολογικό περιεχόμενο της λέξεως-λήμματος, τη σωστή θεώρηση των σημασιών του και την παράθεση σε γνήσιο ιδιωματικό λόγο χαρακτηριστικών παραδειγμάτων χρήσης των λέξεων. Η εργασία είναι ιδιαιτέρως αξιόλογη, τόσο για το λεξικογραφικό πλούτο και τα στοιχεία περιγραφής του ιδιώματος της Ίμβρου, όσο και για τον άρτιο λεξικογραφικά τρόπο απόδοσης του ιδιωματικού υλικού.».

Σημειώνεται πως το Λεξικό διατίθεται από το Σύλλογο Ιμβρίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη, Αθήνα), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν επιπλέον πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/site/imvriakolexico/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey