Υπογράφθηκε η ΚΥΑ για τον ορισμό των φορέων διαχείρισης, χρηματοδότησης και υλοποίησης

Προς ένταξη το λιμάνι Αγίου Ευστρατίου

21/04/2012 - 19:20

Μια σημαντική εξέλιξη για το έργο κατασκευής του λιμανιού του Άι-Στράτη σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, και Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη.

Μια σημαντική εξέλιξη για το έργο κατασκευής του λιμανιού του Άι-Στράτη σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, και Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη. Η απόφαση αφορούσε στον ορισμό του φορέα διαχείρισης, που είναι το Δημοτικό Ταμείο Λήμνου, του φορέα υλοποίησης, που είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και του φορέα χρηματοδότησης, που είναι το ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο.

Μετά και τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται στη συνέχεια η ανακοίνωση της οριστικής ένταξης του έργου από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τελευταίο βήμα πριν την ένταξη του έργου χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο ζωής για το νησί μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας μας με την υπόλοιπη χώρα, με όλο τον κόσμο. Χωρίς λιμάνι δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ο Άι-Στράτης, για να μπορέσει να έχει μέλλον και προοπτική ανάπτυξης, χρειάζεται μια σοβαρή λιμενική υποδομή, την οποία θα αποκτήσει μ' αυτό το έργο της βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ουσιαστικά θα δώσει ένα νέο λιμάνι στο νησί.» Αν και πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο έργο, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου δηλώνει ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη.

Πρόβλεψη για υδροπλάνα

Σ' ό,τι αφορά στο έργο κατασκευής, ουσιαστικά, νέου λιμανιού στον Άγιο Ευστράτιο, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ και προβλέπει σημαντικά έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή και πολύ συχνά, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλά πλοία να μην μπορούν να δέσουν στο υπάρχον λιμάνι.

Το νέο λιμάνι έχει χαρακτηριστεί ως το βασικότερο έργο υποδομής για τον Άγιο Ευστράτιο, καθώς με αυτό θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την προσέγγιση των πλοίων.

Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από προσήνεμο μόλο, παραλιακό κρηπίδωμα, χερσαία ζώνη, μόλο προστασίας αλιευτικού καταφυγίου, καθώς και πλωτή προβλήτα υδροπλάνων.

Παράλληλα με την υλοποίηση του νέου έργου, θα γίνεται και η καθαίρεση του υφιστάμενου μόλου, σε συνολικό μήκος 125 μέτρων, ενώ μέρος των υλικών θα επαναχρησιμοποιηθεί στο νέο έργο.

Τέλος, θα κατασκευαστεί ένας μόλος προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των νοτιοδυτικών κυματισμών, ενώ παράλληλα θα καθαιρεθεί ο υφιστάμενος μικρός και στην εξωτερική του πλευρά θα ποντιστεί μια πλωτή προβλήτα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey