Ευρεία η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος»

Στόχος, η αναβίωση παλιών εθίμων…

19/04/2012 - 13:28

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ετοιμάζεται να περάσει τους ερχόμενους μήνες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος». Παρά το… νεαρό της ηλικίας του, ο Σύλλογος φιλοδοξεί να καθιερώσει αναβιώσεις εθίμων και εκδρομές, αλλά και να συνεχίσει τις εκδηλώσεις και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που εδώ και χρόνια διοργανώνεται στο Μόλυβο.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ετοιμάζεται να περάσει τους ερχόμενους μήνες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας «Ο Μόλυβος». Παρά το… νεαρό της ηλικίας του, ο Σύλλογος φιλοδοξεί να καθιερώσει αναβιώσεις εθίμων και εκδρομές, αλλά και να συνεχίσει τις εκδηλώσεις και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που εδώ και χρόνια διοργανώνεται στο Μόλυβο, καλώντας μέλη και φίλους να στηρίξουν την προσπάθειά του και να καταθέσουν και οι ίδιοι τις δικές τους προτάσεις.

Η Κυριακή των Βαΐων ήταν η πρώτη ένδειξη των καινούργιων δράσεων που φιλοδοξεί να καθιερώσει ο Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών της Μήθυμνας. Ανήμερα της γιορτής, ομάδα του Συλλόγου διένειμε βάγια στα σπίτια του χωριού, ψέλνοντας παράλληλα το σχετικό εορταστικό απολυτίκιο και ανταλλάσσοντας ευχές. Το συγκεκριμένο έθιμο είχε να τηρηθεί στο Μόλυβο από το 1920 και πρόκειται να καθιερωθεί και πάλι, μετά τα φετινά του «εγκαίνια».

Η χτεσινή εκδρομή στη Μονή Περιβολής, το Σίγρι, τη Βατούσα κ.α. ήταν η δεύτερη δράση, που εγκαινιάζει το κομμάτι των εκδρομών που θα καθιερωθούν κάθε Μεγάλη Τετάρτη.

Τι θα ακολουθήσει
Από εκεί και πέρα, ο Σύλλογος σκοπεύει να συμμετέχει με παράδοση χορών στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου και οι οποίες θα κορυφωθούν με ένα γλέντι με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Λευκονοίκου, το τελευταίο βράδυ.

Το έθιμο του «Κλήδονα» θα αναβιώσει και πάλι στις 23 Ιουνίου στην Πλατεία Λευκονοίκου, ενώ στο ίδιο μέρος θα γίνει στις 14 Ιουλίου και το Παιδικό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών. Στις 8 Αυγούστου ο Σύλλογος θα αναβιώσει και το έθιμο της «Καντάδας», σε επιλεγμένα σημεία του χωριού, με τραγούδια του τόπου που θα τραγουδούν μέλη του, μαζί και με ομάδες συντοπιτών.

Τέλος, στις 11 Αυγούστου στο Κάστρο της Μήθυμνας θα γίνει και φέτος το ήδη καθιερωμένο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, που ήδη με την προηγούμενή του μορφή πραγματοποιεί ο Σύλλογος εδώ και πάνω από 10 χρόνια και με μόνη εξαίρεση το καλοκαίρι τού 2011. Στο Φεστιβάλ, που γίνεται με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την προβολή του χωριού σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, θα συμμετέχουν ντόπιες και όχι μόνο χορευτικές ομάδες.

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να αναβιώνουμε κάθε χρόνο παλιά έθιμα του τόπου μας», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Τιτιρέκης. «Ξεκινήσαμε με την Κυριακή των Βαΐων και θα συνεχίσουμε και με άλλα έθιμα, που θέλουμε να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα, ρωτώντας τους μεγαλύτερους κατοίκους του χωριού μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey