Δήμος, Περιφέρεια, ΣΔΟΕ, Αστυνομία και Λιμενικό κατά κλεφτών και κλεπταποδόχων

Μπλόκο στα… «μέταλλα»

12/04/2012 - 15:30

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τις κλοπές στα μέταλλα», είπαν χθες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λέσβου, όλοι οι τοπικοί φορείς, που ξεκινούν από κοινού μια νέα προσπάθεια για τον περιορισμό ή και το μηδενισμό των κλοπών μεταλλικών αντικειμένων.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τις κλοπές στα μέταλλα», είπαν χθες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λέσβου, όλοι οι τοπικοί φορείς, που ξεκινούν από κοινού μια νέα προσπάθεια για τον περιορισμό ή και το μηδενισμό των κλοπών μεταλλικών αντικειμένων. Προσπάθεια που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί κινείται στα όρια των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και των ελευθεριών ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, όπως οι Τσιγγάνοι, που θεωρούνται βασικοί υπαίτιοι των κλοπών αλλά δεν μπορεί συλλήβδην να κατηγορηθούν. Ομοίως δεν μπορούν ευθέως να κατηγορηθούν ως κλεπταποδόχοι όσοι δέχονται μεταλλικά προϊόντα, όταν μάλιστα ακόμη και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να στηρίξει ανάλογες κατηγορίες.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Βουνάτσος σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι, η κατάσταση είναι τραγική και ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σχάρες υπονόμων, μεταλλικά στοιχεία βιολογικών καθαρισμών, όπως της Καλλονής, αντλίες νερού, μπαταρίες αυτοκινήτων, καλώδια ηλεκτρικού, σιδερένιες πόρτες, σύρματα, καπάκια αντλητικών συστημάτων κι ό,τι άλλο μεταλλικό ανήκει στη δημοτική περιουσία λεηλατούνται. Προσφάτως υπήρξε και το παράδειγμα της κλοπής στον Ασώματο απ’ την αποθήκη της Περιφέρειας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν 900 μπρούτζινα τμήματα-επιστόμια από ψεκαστήρες (μπεκ), τα οποία βρέθηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν, αλλά δεν μπόρεσε - όπως είπε ο δήμαρχος - να αποδειχθεί ποιοι έκλεψαν και ποιοι αποδέχθηκαν το προϊόν της κλοπής, και να καταδικαστούν.

Να φύγουν
«Μη έχοντας άλλη επιλογή αντίδρασης, επανερχόμαστε με μικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Βουνάτσος, ο οποίος σημείωσε πως το θέμα θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να χαρακτηριστεί ως παράνομη η εγκατάσταση των γύφτων στην περιοχή της Επάνω Σκάλας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, εκπρόσωποι των εταιρειών ανακύκλωσης μεταλλικών στοιχείων, του Επιμελητηρίου και της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και ο ιερέας της Αγίας Τριάδας π. Κωνσταντίνος Βογιατζής, που με επιστολή του για το θέμα των εκτεταμένων κλοπών στην περιοχή του Συνοικισμού από Τσιγγάνους, η οποία περιελάμβανε και αιχμές για την αδράνεια των τοπικών φορέων, προκάλεσε, όπως είπε ο δήμαρχος, και την απόφαση να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στο λιμάνι αλλά και σε όλο το νησί, ώστε με κάθε τρόπο - κυρίως με οικονομικούς ελέγχους - να αποτρέπεται η «διακίνηση» μετάλλων, οπότε και θα εκλείψουν οι κλοπές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey