Με τον «Καλλικράτη ΙΙ» αναδεικνύεται απ’ τον Ιανουάριο πρόεδρος στις δημοτικές κοινότητες ο πρώτος σε σταυρούς απ’ την πλειοψηφία

Πολλά χωριά αλλάζουν πρόεδρο

12/04/2012 - 15:26

Εννιά στις 23 δημοτικές κοινότητες της Λέσβου μπορεί να αλλάξουν πρόεδρο, αφού με τον «Καλλικράτη ΙΙ» που ψηφίστηκε προχθές, απ’ την 1η Ιανουαρίου τού 2013 πρόεδροι θα είναι οι πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας.

Εννιά στις 23 δημοτικές κοινότητες της Λέσβου μπορεί να αλλάξουν πρόεδρο, αφού με τον «Καλλικράτη ΙΙ» που ψηφίστηκε προχθές, απ’ την 1η Ιανουαρίου τού 2013 πρόεδροι θα είναι οι πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι απ’ το συνδυασμό της πλειοψηφίας. Την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Λέσβου χαρακτήρισε ως δικαίωση για τον ίδιο, γιατί απ’ την πρώτη στιγμή και με αφορμή διάφορα «προβλήματα» που αντιμετώπισε στις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου τού 2011 η παράταξή του σε κάποια χωριά, είχε υποστηρίξει την ανάγκη να υπάρξει τέτοια θεσμική πρόβλεψη.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 6 παράγραφος 16 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 79 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») τροποποιούνται και αντικαθίστανται ως εξής: «1. Πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του συνδυασμού της πλειοψηφίας που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης. 2. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξ αιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου ή εκείνος που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης δεν αποδεχθεί εγγράφως τη θέση, το αξίωμα καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας.»

Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως αναφέρεται στον «Καλλικράτη ΙΙ», θα ισχύουν από 1/1/2013, οπότε και θα γίνονταν βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου στις 23 δημοτικές κοινότητες (τα χωριά άνω των 1.000 κατοίκων) της Λέσβου.

«Δικαίωση του αγώνα μου»
Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε χθες, ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε και στη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας πως η εν λόγω τροποποίηση περιλαμβάνεται στις προτάσεις που είχε καταθέσει προς την ΚΕΔΕ προκειμένου να περιληφθούν στις προτάσεις της για τον «Καλλικράτη ΙΙ». Ο κ. Βουνάτσος χαρακτήρισε ως δικαίωση του αγώνα του το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στην πλειοψηφία να εκλέξει πρόεδρο, και μάλιστα εφαρμόζεται η αρχή του δικαίου που αφορά και στις τοπικές κοινότητες, δηλαδή να αναδεικνύεται πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος, αυτός δηλαδή που ψηφίστηκε απ’ το μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών του.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως με τα νέα δεδομένα θα είναι πρόεδρος στον Πολιχνίτο, περιοχή για την οποία - όπως είπε - «χύθηκε τόσο μελάνι», ο πλειονοψηφήσας απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, κι όχι απ’ την αντιπολίτευση, ενώ το ίδιο, όπως σημείωσε, θα γίνει και στην Άγρα.

Εννιά στις 23 δημοτικές κοινότητες έχουν άλλο πρόεδρο απ’ αυτόν που πήρε τις περισσότερες ψήφους

Πού αλλάζουν…

Με βάση τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στις δημοτικές εκλογές τού 2010, είδαμε πού υπάρχει περίπτωση, αν δηλαδή δεν αρνηθούν την προεδρία οι πρωτεύσαντες σε σταυρούς, να αλλάξει ο πρόεδρος του χωριού. Έτσι, για παράδειγμα στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου πλειονοψηφήσας απ’ την πλειοψηφία είναι ο Γιάννης Άνεμος, ενώ πρόεδρος έχει εκλεγεί ο Προκόπης Τσαμπλάκος. Στην Αγία Παρασκευή έχει εκλεγεί πρόεδρος ο πλειονοψηφήσας της πλειοψηφίας Γιώργος Σαπναδέλλης, ο οποίος και θα παραμείνει. Αντιθέτως, θα αλλάξει πρόεδρο τον Ιανουάριο η Άγρα, αφού πλειονοψηφήσας είναι ο Παναγιώτης Βερρής. Το ίδιο και η Άντισσα, αφού πρώτος σε σταυρούς απ’ την πλειοψηφία είναι ο Κυριάκος Αμπατζής, όπως και η Ερεσός, όπου πρώτη σε σταυρούς απ’ την πλειοψηφία είναι η Παναγιώτα Τελωνιάτη.

Αλλαγή προέδρου δε θα γίνει στην Καλλονή, όπου πρώτος σε σταυρούς είναι ο εκλεγμένος στις αρχαιρεσίες πρόεδρος Θανάσης Ελευθερίου, ενώ στα Λουτρά θα κριθεί η προεδρία στην απόφαση του δικαστηρίου για την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών και στο ποιο όνομα αναγράφεται πρώτο, αφού ισοψήφησαν στην πρώτη θέση η νυν πρόεδρος, Άννα Σαμαρτζή, και ο Κώστας Μαγνήσαλης.

Αλλαγή ενδέχεται να γίνει και στη Θερμή, όπου έχει πλειοψηφήσει η Μελπομένη Τζάννου κι όχι ο νυν πρόεδρος, Γιώργος Γιαννάκας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στο Μανταμάδο, όπου ο νυν πρόεδρος, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, πήρε στις εκλογές τέσσερις ψήφους λιγότερες απ’ το Γιώργο Φιλιππίδη.

Μυτιλήνη, Παλαιόκηπος, Πάμφιλα, Παπάδος, Μεσαγρός, Μεσότοπος, Πέτρα, Μόρια, Πλωμάρι, Σκόπελος, Στύψη, Σκουτάρος δε θα αλλάξουν πρόεδρο, ενώ ενδέχεται να αλλάξει πρόεδρο η Μήθυμνα, αφού ο νυν Λάμπρος Μαυρής έχει λιγότερες ψήφους απ’ το Φώτη Πάππο, που είναι πλειονοψηφήσας της πλειοψηφίας.

Τέλος, η μεγάλη αλλαγή θα γίνει στον Πολιχνίτο, όπου έχει εκλεγεί πρόεδρος απ’ την αντιπολίτευση, ενώ απ’ τον Ιανουάριο θα αναλάβει ο πλειονοψηφήσας του συνδυασμού της δημοτικής αρχής, Στρατής Μοιρασγεντής.



ΠΟΕ ΟΤΑ κατά Βουνάτσου

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης που υπήρξε μεταξύ Συλλόγου Εργαζόμενων στο Δήμο Λέσβου και δημάρχου, η Εκτελεστική Επιτροπή τής ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει με χθεσινή της ανακοίνωση «την προσπάθεια του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, να ακυρώσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λέσβου στις 4 Απριλίου, για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕ ΟΤΑ και το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ».

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση υποστηρίζει πως για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Λέσβου, αντί να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και των εργαζομένων, επεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία του Συλλόγου Εργαζομένων. Χαρακτηρίζει δε ως πρωτοφανή αυτή την τακτική και τη συμπεριφορά, «μια και αυτός θέλει ένα συνδικαλιστικό κίνημα αδύναμο και αδιάφορο, ώστε μαζί με τη συγκυβέρνηση και την τρόικα να επιβάλλουν τις πιο ακραίες, βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χωρίς καμμιά αντίσταση από τη μεριά των εργαζομένων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey