Παρουσιάσθηκε στην Αθήνα η «Ουρανία» της Ειρήνης Βεκρή

Βραδιά γεμάτη συμβολισμούς

11/04/2012 - 19:24

Πετυχημένη ήταν η παρουσίαση στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία), στην Πλατεία Κλαυθμώνος, του βιβλίου «Ουρανία» της Ειρήνης Βεκρή, που προσφάτως εκδόθηκε από την «Αιολίδα».

Πετυχημένη ήταν η παρουσίαση στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία), στην Πλατεία Κλαυθμώνος, του βιβλίου «Ουρανία» της Ειρήνης Βεκρή, που προσφάτως εκδόθηκε από την «Αιολίδα».

Την ποιότητα στην ατμόσφαιρα, όμως, δεν την έδωσε μονάχα ο χώρος και οι διακεκριμένοι καλεσμένοι, αλλά και οι μνήμες και τα βιώματα παρισταμένων και ομιλητών, που συνδυάστηκαν με γεγονότα και συμβολισμούς από το παρουσιαζόμενο βιβλίο.

Έτσι ο πρόεδρος του Μουσείου, Αντώνης Βογιατζής, στον αρχικό του χαιρετισμό, μετά από μικρή αναφορά του στα ιδρυτικά και ιστορικά στοιχεία του Μουσείου, μίλησε και για τα κοινά σημεία καταγωγής του με τη συγγραφέα, παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό της σημείωμα.

Στη συνέχεια, η Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη, έχοντας το συντονισμό της εκδήλωσης, μίλησε πολύ επαινετικά για το βιβλίο, διάβασε χαιρετισμούς και παρουσίασε τις προέδρους των συνδιοργανωτών, της «Λεσβιακής Παροικίας» Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Βούλας «Απολλωνία» Μαριάννα Μαυραγάνη, καθώς και την Ευαγγελία Συνοδινού, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού, που με τη σειρά τους μίλησαν για τη συγγραφέα και το βιβλίο της.

Κύριοι ομιλητές
Οι κύριοι ομιλητές, συγγραφείς, Στρατής Χαβιαράς και Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου, με το μεστό τους λόγο μετέφεραν στο κοινό και το κυρίαρχο πνεύμα στη γραφή της Ειρήνης Βεκρή, που περιλαμβάνει φαντασία, ιστορική έρευνα, αίσθηση μέτρου, αισιοδοξία, γνήσια συγκίνηση και συμβολισμούς, που δένουν την αύρα αλλά και τις φουρτούνες του «τότε» με το «σήμερα». Κομμάτια από το βιβλίο διάβασαν η Μαρία Δεληκωνσταντίνου και η Φανή Αγγελίδου.

Τέλος, η συγγραφέας ευχαρίστησε τους φίλους, τους ομιλητές και όλους τους συντελεστές της παρουσίασης και κάλεσε στην αίθουσα τους μουσικούς για να αποδώσουν αμοργιανούς και μικρασιάτικους σκοπούς και τραγούδια. Ο Αντώνης Κωβαίος, βιολί, η Βάσω Κορδώση, τραγούδι, και τα αδέλφια Δέσποινα Χονδρονικόλα, βιολί, και Γιώργος Χονδρονικόλας, λαούτο, γέμισαν την αίθουσα με μουσική, παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη. Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών από τα Παράκοιλα Λέσβου έστειλε ευγενική προσφορά παστοκύδωνα και από την Αμοργό έφθασαν ξεροτήγανα και ρακόμελο. Έτσι, στην πανέμορφη περίκλειστη πίσω αυλή του Μουσείου, γράφτηκε ο επίλογος της παρουσίασης της «Ουρανίας» με κέφι, ευχαριστίες και ευχές και την υπόσχεση της συγγραφέως για τη σύντομη παρουσίαση του επόμενου βιβλίου της σειράς «Χίλια μύρια κύματα μακριά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey