«Μικρά Διονύσια»

01/07/2012 - 05:56
Ένα θεατρικό «ψηφιδωτό» από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος, με τίτλο «Μικρά Διονύσια», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας, στη Λήμνο.
Ένα θεατρικό «ψηφιδωτό» από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος, με τίτλο «Μικρά Διονύσια», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας, στη Λήμνο. Το έργο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη, είναι μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 50 χρόνων λειτουργίας του. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, έχει αναλάβει ο Δήμος Λήμνου.

Η συγκεκριμένη παράσταση-γιορτή, σε σύνθεση κειμένων του Κ. Μύρη, αποτελεί συγχρόνως και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό «τότε» και «τώρα», συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο. Όλα, αποσπάσματα έργων που έχει παρουσιάσει το Κ.Θ.Β.Ε. κατά τη διάρκεια της 50χρονης πορείας του. Ανάμεσα σε αυτά τα «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Αίας» του Σοφοκλή, «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Ελένη» του Ευριπίδη, «Λυσιστράτη», «Νεφέλες», «Πλούτος», «Ιππής», «Εκκλησιάζουσες», «Όρνιθες», «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Κύκλωπας» και «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και «Επτά Επί Θήβας» του Αισχύλου.

Η υπόθεση του έργου
Ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, η Κασσάνδρα, η Κλυταιμνήστρα και ο Αγαμέμνονας, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, ο Ετεοκλής και η Εκάβη, ο Αίας, η Ελένη, από κοινού με τη Λυσιστράτη, τη Μυρρίνη, τον Πλούτο, τις Νεφέλες ή τον Κύκλωπα, εμφανίζονται πάνω στη σκηνή ως προσκεκλημένοι της μνήμης, καθώς ένας «αφανής ήρωας» του θεάτρου, ένας τεχνικός (Γιώργος Αρμένης), που ζυμώθηκε με την ιστορία, συνομιλεί νοερά με τις μορφές που σφράγισαν την ιστορία τού Κ.Θ.Β.Ε. και τη δική του ζωή, αλλά και με τους ρόλους, τα κείμενα, που έχουν διανύσει πολύ μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο, ανοίγοντας πάντα διάλογο με το «τώρα».
Η παράσταση είναι ένα ταξίδι στην ενδοχώρα, έργων που σκηνοθέτησαν σημαντικά και κομβικά πρόσωπα της μεταπολεμικής ιστορίας του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1961 που ιδρύθηκε το Κ.Θ.Β.Ε., μέχρι σήμερα. Σταθμοί αυτής της περιπλάνησης, παραστάσεις του Σωκράτη Καραντινού, του Σπύρου Ευαγγελάτου, του Μίνου Βολανάκη, του Ανδρέα Βουτσινά, αλλά και του Βασίλη Παπαβασιλείου, του Γιάννη Χουρβαδά, του Ματία Λάνχοφ, του Αντρέι Σερμπάν.
«Η παράσταση είναι ένας διάλογος με την 50χρονη πορεία του Κρατικού Θεάτρου στο αρχαίο δράμα», αναφέρουν οι σκηνοθέτες. Μια πορεία γεμάτη προσωπικές-υποκειμενικές μνήμες, φορτωμένη με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας, τόσο κοντινή, που το αντικειμενικό και το υποκειμενικό, διαχέονται μέσα στο άλλο.»


Μια σημαντική παράσταση, «ψηφιδωτό» από αποσπάσματα αρχαίου θεάτρου, ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας

Οι συντελεστές
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης (Φροντιστής, Οιδίποδας, Χρεμύλος, Αλλαντοπώλης), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Προμηθέας, Ορέστης), Γιάννης Καλατζόπουλος (Φύλακας), Μαρία Καραμήτρη (Ηλέκτρα), Ταμίλλα Κουλίεβα (Ηλέκτρα, Μυρρίνη), Δημήτρης Κολοβός (Αίαντας), Λίνα Λαμπράκη (Εκάβη), Σοφία Λάππου (Πραξαγόρα), Γιάννης Μαλλούχος (Φρύγας), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Ελένη, Λυσιστράτη, Γριά), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα, Κασσάνδρα), Κώστας Σαντάς (Κινησίας), Βασίλης Σπυρόπουλος (Αγγελιαφόρος), Χρήστος Στυλιανού (Νέος), Νίκος Ψαρράς (Ορέστης, Ετεοκλής).
Χορός: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Πάνος Αργυριάδης, Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Διακοσάββας, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Καραούλης, Δημήτρης Καρτόκης, Γιώργος Κολοβός, Έρρικα Μπίγιου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Παπασάββα, Εύη Σαρμή, Χρήστος Στυλιανού, Αμαλία Ταταρέα, Χρύσα Τουμανίδου, Αντιγόνη Φρυδά.
Η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ ισχύουν και φοιτητικά εισιτήρια και εισιτήρια ΑμΕΑ, που κοστίζουν 15 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey