FOLLOW US

Εργασία

Έχοντας τη Λέσβο στις καρδιές τους

Συγκινητικές στιγμές βιώσαμε την περασμένη Κυριακή που βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 11ου Αναπτυξιακού Πολυσυνεδρίου της δραστήριας εταιρίας «Ka-Business», που είχε αφιερωμένη μια από τις θεματικές του ενότητες στον τουρισμό της Λέσβου και στους τρόπους στήριξής του για την άμβλυνση των συνεπειών του προσφυγικού.

Συγκινητικές στιγμές βιώσαμε την περασμένη Κυριακή που βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 11ου Αναπτυξιακού Πολυσυνεδρίου της δραστήριας εταιρίας «Ka-Business», που είχε αφιερωμένη μια από τις θεματικές του ενότητες στον τουρισμό της Λέσβου και στους τρόπους στήριξής του για την άμβλυνση των συνεπειών του προσφυγικού.

Το Συνέδριο διεξήχθη με επιτυχία το Σάββατο (λεπτομέρειες σε άλλη στήλη) και ο -και ψυχή του συλλόγου- αποκαλούμενος πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κουτλής, μας προσκάλεσε να παραβρεθούμε την επόμενη μέρα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τους Τούρκους, το 1912.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Κώστας Κατσαρός, που εκπροσώπησε ως κύριος εισηγητής το Δήμο μας στο Συνέδριο, δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε κάποιες συγκινητικές ώρες πλημυρισμένες από Λέσβο κι ας ήμασταν μακριά από το νησί μας.

Η Ένωση είχε προγραμματίσει για την Κυριακή το πρωί, δοξολογία στον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεία Λειτουργία και στη δοξολογία που ακολούθησε, χοροστάτησε ο συμπατριώτης μας μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, Χρυσόστομος Αβαγιανός, με καταγωγή από το Μεσαγρό. Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεκάδες Λέσβιους που παρακολούθησαν τη δοξολογία, μέλη της Ένωσης, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά ντυμένα με τοπικές φορεσιές, κράτησαν την ελληνική σημαία και τα εθνικά λάβαρα κατά τη διάρκεια των τελετών.

Συγκίνηση κατείχε ολόκληρο το εκκλησίασμα και όχι μόνο τους Μυτιληνιούς, όταν τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με παλλόμενη φωνή, ο επίσης συμπατριώτης μας -από το Πλωμάρι- πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιερισσού, Χρυσόστομος Μαϊδώνης, αναφερόμενος με αγάπη στο νησί μας, «που δεν μπόρεσε να μας κρατήσει όλους κοντά» πλην όμως εμείς «το αγαπάμε και το καμαρώνουμε μαζί με χιλιάδες άλλους Λέσβιους της διασποράς, όπου κι αν διαπρέπουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε κάθε γωνιά της γης».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων υπέρ πατρίδος και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αείμνηστου επισκόπου Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη. Τέλος το μεσημέρι της Κυριακής, έγινε συνεστίαση των μελών της Ένωσης και των προσκεκλημένων, στο ουζερί «Αγορά» του επίσης συμπατριώτη μας Χρήστου Χατζηδιάκου.

Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει σημαντική συμμετοχή συμπατριωτών μας, με πιο ευχάριστο στοιχείο το ότι κοντά στους παλιότερους, συμμετέχουν και εκπρόσωποι της νέας γενιάς, κρατώντας ζωντανή τη φλόγα της αγάπης για τον τόπο καταγωγής και εξασφαλίζοντας της συνέχεια στην πολύπλευρη δράση της Ένωσης.

 

Πολύπλευρη δραστηριότητα

Τιμητική παρουσία της Ένωσης στη δοξολογία, με τα μικρά παιδιά να δίνουν το χρώμα

Μιλήσαμε για λίγο με το δραστήριο πρόεδρο της Ένωσης, Παναγιώτη Κουτλή, και «αλιεύσαμε», μεταξύ άλλων, και τα εξής:

- Η Ένωση έχει εγγεγραμμένα πάνω από 600 μέλη και από αυτούς ενεργοί, με την έννοια ότι δίνουν λιγότερο ή περισσότερο το «παρών» στις εκδηλώσεις της, είναι πάνω από 300.

- Σημαντικό ρόλο στην συσπείρωση των μελών, έχει η ύπαρξη ιδιόκτητου εντευκτηρίου που αγοράστηκε και διαμορφώθηκε με επίπονες προσπάθειες αρκετών ετών, όπου μαζεύονται τα μέλη αρκετά συχνά σε οργανωμένες «Λεσβιακές βραδιές».

- Η Ένωση οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών φοιτητών (είναι προγραμματισμένη για φέτος μέσα στο Νοέμβριο), κοπή της πίτας, συνεστίαση τις Αποκριές και γενικά ποικίλες δράσεις με σκοπό να κρατούν πυκνή την επαφή μεταξύ των συμπατριωτών, αλλά και ανοιχτή την πόρτα της αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης.

- Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, γίνεται συστηματική προσπάθεια τόσο στη διοίκηση της Ένωσης όσο και στις εκδηλώσεις της, ώστε να συμμετέχει κατά το δυνατόν περισσότερο, και η νέα γενιά, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της όλης προσπάθειας.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top