«Η Ντιάννα Τράκα και η Ανθρωπολογία της Υγείας στην Ελλάδα»

Σήμερα η ημερίδα στο Πανεπιστήμιο

19/10/2017 - 11:43

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας οργανώνει σήμερα Πέμπτη από τις 9 το πρωί στο Αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη αφιερωματική ημερίδα στη μνήμη της καθηγήτριας Ντιάννα Τράκα, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν μερικούς μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016.

Η Ντιάννα Τράκα, Αμερικανίδα υπήκοος ελληνικής καταγωγής, υπηρέτησε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 1990 ως τη συνταξιοδότησή της το 2010, ενώ συνέχισε να προσφέρει μαθήματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος και να εποπτεύει διδακτορικές διατριβές μέχρι το φθινόπωρο του 2015 που μετακόμισε στο Ann Arbor στο Michigan των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή διδασκαλία υπήρξε διευθύντρια στον τομέα Ανθρωπολογία της Υγείας στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας στην Αθήνα (ως το 1997), συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση της περιγενετικής φροντίδας και τεχνολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1983-85), ήταν εθνική συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη διαχείριση του τοκετού (1985-87) και υπεύθυνη Προγράμματος για τέσσερις Ευρωπαϊκές Συντονισμένες Δράσεις με θέμα τη διεπιστημονική και ποιοτική έρευνα της χρήσης φαρμάκων (1988-2000).

 

Στην ιατρική ανθρωπολογία

Η Ντιάννα Τράκα εισήγαγε το πεδίο της Ιατρικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, επέβλεψε με προσοχή την εγκαθίδρυση και διάδοσή του μέσα από το δικό της ερευνητικό έργο και τις έρευνες των υποψηφίων διδακτόρων που επέβλεπε και παρακολούθησε από κοντά τις συζητήσεις που αφορούσαν την ανάδυση του όρου Ανθρωπολογία της Υγείας.

Στα πλαίσια της ημερίδας συνάδελφοι, συνεργάτες και φοιτήτριες/ές της Ντιάννα Τράκα θα παρουσιάσουν πλευρές του ερευνητικού και συγγραφικού έργου τους που συνομιλούν με το πολυσχιδές έργο της.

Θα μιλήσουν οι: Βασιλική Μουτάφη, Βενετία Καντσά, Ευθύµιος Παπαταξιάρχης, Μένη Σαπαλίδου, Γιώργος Κωστακιώτης, Αναστασία Καρακασίδου, Μαρία Σταµατογιαννοπούλου, Τουλίνα Δέµελη, Αναστασία Ζήση, Κώστας Γιαννακόπουλος, Μάνος Σαββάκης, Μανόλης Τζανάκης, Diana Riboli, Ειρήνη Καµπριάνη, Αθηνά Πεγκλίδου, Ελένη Παπαγαρουφάλη, Αίγλη Χατζούλη. Όλο το πρόγραμμα είναι εδώ: http://www.sah.aegean.gr

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey