FOLLOW US

Άρθρα

Ως εδώ και μη παρέκει!

Η κυβέρνηση μπορεί να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και να δηλώνει ότι σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ίδιο και η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή ανέχεται, συντηρεί, διαιωνίζει τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, τη Μόρια, όπως τον αποκαλούν πλέον σε συνεχή δημοσιεύματα τους έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνοντας τη χώρα διεθνώς ρεζίλι με τα όσα αποκαλύπτονται και καταγράφονται από το νησί.

Όπως καταγράφεται σε σειρά ρεπορτάζ, χιλιάδες μετανάστες στη Μόρια, που κάθε μέρα που περνά γίνεται χειρότερη η εικόνα της, είναι στοιβαγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς σκηνές, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά από ότι προκύπτει δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Πριν λίγες μέρες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, έδωσε προθεσμία 30 ημερών μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση, από την εικόνα της υγειονομικής «βόμβας» που διαπίστωσαν, που δεν περιγράφεται με λόγια. Η περιφέρεια μάλιστα απειλεί με λουκέτο αν το χρονικό αυτό διάστημα δεν αποκατασταθούν υποδομές που έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία και ενδιαφέρει τόσο τους φιλοξενούμενους στη δομή αυτή, όσο και τους εργαζόμενους εκεί.

Προχθές 19 μεγάλες και γνωστές ΜΚΟ με κοινή ανακοίνωση τους περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και τις τεράστιες ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Νέα δημοσιεύματα του Guardian και του El jazeera κάνουν λόγους για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και παιδιών, καταγράφοντας και σε βίντεο που ανήρτησε, «πως είναι να ζεις στον καταυλισμό της Μόριας». Αντίδραση για όλα αυτά από την υπεύθυνη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό δεν υπάρχει καμία.

Από την άλλη, όπως έχει λεχθεί κατά κόρον, Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει που πάνε και σε ποιους αυτά τα κονδύλια. Όλο αυτό το τραγικό κλίμα που επικρατεί στη Λέσβο με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τροφοδοτεί ένα αίσθημα απόγνωσης και σε μερίδα των κατοίκων, που μοιραία τροφοδοτεί ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις. Πολλές από τις οποίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία που «επενδύουν» σε αυτό το κλίμα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει και τα όρια, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τις επιθέσεις και τις ύβρεις σε δημοσιογράφους, συλλογικότητες και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται γύρω από το μεταναστευτικό.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού κύματος. Δεν βρισκόμαστε όμως μπροστά σε μια νέα έκρηξη, όπως βιώσαμε το 2015, προς τα ελληνικά νησιά τουλάχιστον. Όσοι φτάνουν όμως στην ελληνική επικράτεια, συσσωρεύονται σε έναν ανεπαρκή χώρο, όπου εγκλωβίζονται για μεγάλο διάστημα, σε απάνθρωπες συνθήκες, αφού οι υποδομές δεν έχουν προβλεφθεί για να φιλοξενούν τόσους ανθρώπους επί μήνες, αλλά για κάποιο μικρό διάστημα μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Όμως για ακατανόητους λόγους, οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες αδυνατούν ή αδιαφορούν μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μοιρολατρικά την αντιμετωπίζουν, συνδέοντας την με τις αφίξεις από τα απέναντι παράλια, που δεν είναι προβλέψιμες και πάντως από ότι φαίνεται θα συνεχιστούν με αμείωτους αριθμούς, αφού η γενεσιουργός αιτία αυτών των μετακινήσεων υφίσταται.

Με το χειμώνα μπροστά μας, είναι προφανές ότι αυτό το γκέτο της Μόριας αποτελεί μια τεράστια παγίδα για τους χιλιάδες ανέστιους που έχουν στοιβαχτεί εκεί. Οι ευαίσθητοι στα λόγια κυβερνητικοί ανεύθυνο-υπεύθυνοι περιμένουν να βρεθούν πάλι μπροστά σε μια τραγωδία, για να αρχίσουν τις… νυκτερινές συσκέψεις μήπως και ξυπνήσουν; Η Μόρια και η Λέσβος δεν μπορούν να βιώσουν για ακόμη μια χρονιά μια τέτοια εκρηκτική κατάσταση που μας δυσφημεί σε όλο τον κόσμο επειδή οι κυβερνώντες είναι αδιαφόρετοι και ανεπαρκείς να τη διαχειριστούν, παρά τις δεσμεύσεις που δημόσια ανέλαβαν απέναντι στους φορείς και την τοπική κοινωνία. Δεν γίνεται για άλλη μια φορά να γίνουμε θεατές του ίδιου έργου, που ελπίζαμε μετά την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα ότι δεν θα το ξαναζούσαμε σαν νησί. Η αποσυμφόρηση μεγάλου μέρους του υπερπληθυσμού που σήμερα βρίσκεται στη Μόρια είναι η μόνη λύση και επί αυτής έπρεπε να έχει δουλέψει το αρμόδιο υπουργείο για να μπορέσει να την υλοποιήσει. Με τόσους ευάλωτους, ή «ευάλωτους», τόσα παιδιά και εγκυμονούσες θα μπορούσε να αποσυμφορηθεί η Μόρια, αρκεί να υπήρχαν και οι δομές στην ενδοχώρα για να τους στεγάσουν. Αν η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει γι’ αυτό, τότε πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία που δεν δικαιολογείται καθ’ ουδένα τρόπο, ούτε μπορεί να εμφανιστεί κανείς αρμόδιος αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις. Επειδή όμως η οριακή κατάσταση στη Μόρια και στη Λέσβο έχει προ πολλού ξεπεραστεί, κάθε επιπλέον καθυστέρηση σε λήψη άμεσων μέτρων και ενεργειών, αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή και δεν μπορεί να αφεθεί στις καλές διαθέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Απαιτείται η από κοινού πίεση όλων των τοπικών αρχών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Εδώ δεν χωρούν εγωισμοί και μικρότητες, αλλά κοινό μέτωπο πριν είναι αργά για τον τόπο μας, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα αυτός θα την πληρώσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top