Μήπως ήμαστε σε αδιέξοδο;

14/09/2018 - 13:12

Οι τυφλοί δε βλέπουν. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, που, κατά την άποψή μας, είναι τραγική. Και ιδού τα στοιχεία που το αποδεικνύουν:

  1. Τον Ιούλιο προστέθηκαν στους οφειλέτες του Δημοσίου 206.000 φορολογούμενοι και έτσι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε στους 3.933.628.
  2. Από τους οφειλέτες αυτούς, οι 1.143.308 είναι υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων, από 971.429 που ήταν τον περσινό Ιούλιο.
  3. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 101,704 δισ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη και αυτά των Ασφαλιστικών Οργανισμών των 35 δις, περίπου, και τα 90 δις των Τραπεζών (το 47,6% των δανείων), το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών ανέρχεται σε 227 δις, περίπου, σε μια οικονομία ασθμαίνουσα, με ΑΕΠ 180 δις και ρυθμό ανάπτυξης που φέτος θα κυμανθεί, περίπου, στο 1,8% - όταν οι ομοιοπαθείς χώρες, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία, τρέχουν με ρυθμούς από 4 - 8%. Απλά, να επισημάνουμε, ότι όλα αυτά τα ελλείμματα θα πληρωθούν από κάποιους και ειδικά απ’ τη μεσαία τάξη, την οποία, κατά υπουργική ομολογία, ρημάξανε.
  4. Παρόλα αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε αυξήσεις φόρων και έχει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ -με ελάχιστες ανταποδοτικές παροχές-, κάτι που απομακρύνει τις επενδύσεις, μαζί, φυσικά, με τα άλλα μειονεκτήματα της χώρας μας, όπως είναι η Πολιτική Αστάθεια, η Γραφειοκρατία, το Φορολογικό Σύστημα, οι Εργασιακές Σχέσεις κ.λπ., που την κατατάσσουν στην 86η θέση στους Δείκτες Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - από 81η που ήταν το 2015 -.
  5. Το χρηματιστήριο -πηγή, ουσιαστικά, χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με μηδενικό επιτόκιο- καταβαραθρώθηκε στις 688,77 μονάδες (στις 6/9). Να σημειώσουμε, ότι το 66,4% της αξίας των μετοχών των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες σ’ αυτό, ανήκουν σε ξένους επενδυτές. Ας θυμηθούμε, τι μάχες δόθηκαν για να μην πουληθεί καμιά εταιρία του Δημοσίου, όταν οι άλλοι μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας αυτής από το Χρηματιστήριο! Ελληνικό παράδοξο κι αυτό και προϊόν τεράστιας άγνοιας, που τόσα δεινά έχει επιφέρει στη χώρα μας.
  6. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων, που είναι στο απαγορευτικό ύψος των 4,38% για δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Και επειδή αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, συνεπικουρούμενη και από τη διεθνή συγκυρία, όπως της Ιταλίας, Τουρκίας και Αργεντινής, οδεύουμε, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και αδυναμία λήψεως χρημάτων από τις αγορές, και, κατ’ ακολουθία, στο πέμπτο Μνημόνιο, μετά το οδυνηρό και τυπικότατο τέταρτο Μνημόνιο, άσχετα αν δεν το αποκαλούμε με τ’ όνομά του, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική τα τελευταία χρόνια. Και είναι κανονικότατο τέταρτο Μνημόνιο, αφού υπάρχουν υπογεγραμμένες συμφωνίες με τους Εταίρους και τους Διεθνείς Οργανισμούς, σχεδόν τεσσάρων δις το χρόνο, από το 2018 έως το 2022 και μάλιστα απολύτως χωρίς καμία χρηματοδότηση.

Μετά από όλα αυτά τα αδιάσειστα και αντικειμενικά στοιχεία, αλλά και από πάμπολλα άλλα, φαίνεται καθαρά ότι κατευθυνόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Το ερώτημα είναι, αν υπάρχουν λύσεις. Ασφαλώς και υπάρχουν. Αλλά απαιτούνται συνέργειες των υπευθύνων πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν σ’ αυτό, με εθνική συνεννόηση, σχέδιο και συντονισμένες και ελεγχόμενες δράσεις από τους, αξιοκρατικά, καλύτερους και όχι τους ημέτερους, ένα «φρούτο» που ενδημεί κατά κόρον ακόμα στη χώρα μας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey