Της Στέλλας Σπύρου*

Η Ψυχική Ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις

10/10/2018 - 15:29

Η ψυχική ασθένεια σύμφωνα με την Παγκόσμια οργάνωση υγείας υποδηλώνει την ύπαρξη μιας συναισθηματικής διαταραχής ή διαταραχής της σκέψης ή διαταραχής της προσωπικότητας, που επηρεάζει αρνητικά την ψυχικά ευεξία, το πώς ένα άτομο αισθάνεται, ενεργεί, σκέπτεται ή αντιλαμβάνεται.

Όμως πόσο μακριά είναι η ψυχική ασθένεια από τον καθένα μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αναφέρουν επεισόδιο ψυχικής πάθησης σε κάποιο σημείο της ζωής τους τα οποία ταιριάζουν στα κριτήρια διάγνωσης ενός ή περισσότερων από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές.

Να μερικά παραδείγματα:

  1. Ο λαός λέει ότι κάποιος είναι «μέσα στην τρελή χαρά», δείχνοντας αυτόν που ξεφεύγει από τον μέσο όρο ευθυμίας. Αυτό στην ψυχιατρική αποκαλείται μανία.
  2. Θεωρείται σωστό κάποιος να σκέπτεται και να λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις. Δεν εμπιστεύεται εύκολα, θεωρεί ότι οι άλλοι «σκάβουν τον λάκκο του» και του δίνονται τα επίθετα «παρανοϊκός» και «κρυψίνους». Η ψυχική ασθένεια ονομάζεται παρανοϊκό παραλήρημα και στα ευρύτερα πλαίσια «ψύχωση».
  3. Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, αλλά η υπερβολική ενασχόληση με την υγιεινή, σηματοδοτεί συχνά την είσοδο στην ψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας.
  4. Όποιος δεν φοβάται τίποτα είναι μάλλον «εκτός τόπου και χρόνου», αλλά αν ο φόβος του αλλάζει τις κοινωνικές του συνήθεις δραστηριότητες, τότε είναι ψυχικά ασθενής (Φοβική διαταραχή αγοραφοβία, κλειστοφοβία, αρρωστοφοβία, κλπ.)
  5. Αν δεν ανησυχεί κάποιος για τίποτα, ούτε αισθάνεται ανασφάλεια, λέμε ότι είναι μάλλον «αναίσθητος ή γαϊδούρι», αλλά αν η ανησυχία και η ανασφάλεια του περιορίζουν τις προσωπικές και τις κοινωνικές σχέσεις, τότε ο κόσμος λέει ότι «τον έφαγε το άγχος, δηλαδή πάσχει από τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή.
  6. Αν κάποιος απολαμβάνει τη μετρημένη κατανάλωση κρασιού, τότε είναι απλά ένας απλός κοινωνικός πότης, αλλά αν δεν μπορεί να φανταστεί την ημέρα του χωρίς μισό κιλό κρασί, τότε είναι Αλκοολικός (Εξάρτηση από το Αλκοόλ).

 

Πολλοί άνθρωποι προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με αίτημα «Γιατρέ μου πεθαίνω, έχω ταχυκαρδία, δεν μπορώ να ανασάνω, πονάει το κεφάλι μου, κόβονται τα πόδια μου, γιατρέ μου σώσε με». Μετά από εκτεταμένο κύκλο εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων συμπέρασμα: κρίσεις πανικού που οφείλεται σε άγχος που μεταφράζεται σε σωματικά ενοχλήματα για τα οποία χορηγούνται αγχολυτικά φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Στο άκουσμα της λέξης ψυχικής ασθένειας ξεκινάει ο εξορκισμός οι καλοπροαίρετοι φίλοι που «βοηθούν» λέγοντας «Δεν έχεις τίποτα, όλα είναι στο μυαλό σου».

Η βοήθεια είναι να παροτρύνεις το φίλο σου να καταθέσει την ψυχή του σε ειδικό ψυχικής υγείας ώστε αυτός να προχωρήσει στην αναίμακτη «χειρουργική επέμβαση» της ψυχής και στη συνέχεια να επουλώσει πληγές, να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Η Ψυχική Ασθένεια όταν χτυπά την πόρτα μας δεν κάνουμε πώς δεν την ακούμε πίσω από την πόρτα, την κοιτάμε κατάματα και την αντιμετωπίζουμε χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

 

*Η Στέλλα Σπύρου είναι Κλινική Ψυχολόγος Γ. Ν. Μυτιλήνης "Βοστάνειο".

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey