Β΄Μέρος

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

09/05/2021 - 18:04

Και επειδή το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κλειδί για τη χώρα - ιδίως μετά το πρωτοφανές στραπατσάρισμα που πάθαμε όλα αυτά τα χρόνια -, ας δούμε τι μπορεί να μας δώσει η παιδεία, πέρα από τα πολιτισμικά οφέλη.

Στην Κλαδική Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το Μάιο του 2017, αναφέρεται: «Παράλληλα,  η αναβάθμιση του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε οικονομία έντασης γνώσης, αυξάνοντας σημαντικά το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της (κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως την πρώτη δεκαετία έντονων μεταρρυθμίσεων και κατά περίπου ½ ποσοστιαίας μονάδας ετησίως μεσοπρόθεσμα). Συνεκτιμώντας τις συνέργειες αυτής της μεταρρύθμισης με ένα δεκτικό στην καινοτομία επιχειρηματικό τομέα, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει τα €50 δις ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας».

Το ΑΕΠ της χώρας για το 2020 υπολογίζεται στα 162 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από το ΑΕΠ του 2007 που ήταν  237 δισ., υπολείπονται. 75 δισ..  Για να φτάσουμε το ποσό των 237 δισ., με μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 2%, απαιτούνται, περίπου, 20 χρόνια. Αν υπολογίσουμε και τα 10 χρόνια που ήδη έχουν περάσει από το 2010, τότε η συνολική κρίση, Μνημονίων και COVID-19, θα μας πάρει 30 χρόνια!

Αν, όμως, προσθέταμε στο ΑΕΠ τα 50 δισ. σε ετήσια βάση από την αξιοποίηση των υπηρεσιών εκπαίδευσης, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Και πάμε παρακάτω.

Το 2011 είχε γίνει μια μελέτη από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που ανέφερε, ότι το μέσο ποσοστό εξαγωγών της χώρας μας επί του ΑΕΠ ήταν 6,5%, όταν  το αντίστοιχο ποσοστό των χωρών της Ευρωζώνης ήταν 24,5% (δε νομίζω ότι έχουν αλλάξει και πολύ τα νούμερα αυτά. Πάντως, ούτως ή άλλως, δεν αναιρείται η αλήθεια των συμπερασμάτων). Υπήρχε μια τεράστια διαφορά, που σήμαινε, ότι οι ελληνικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 377%, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης! Και αν μετατρέψουμε την ποσοστιαία διαφορά του 18% (24,5 - 6,5) σε ποσοτική επί του ΑΕΠ των 182 δισ., του έτους 2019, αυτή υπολογίζεται σε 33 δισ., κάτι που θα επηρέαζε σοβαρά τα οικονομικά της Ελλάδας.

Δηλαδή, με απλά λόγια, αν από το 2010 - που μας πίεζαν για μεταρρυθμίσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι μας -, είχαμε καταργήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αναφέρονταν λεπτομερώς στην Έκθεση του ΣΕΒΕ και ήταν ανατριχιαστικές - είκοσι μέρες για μία εξαγωγή και 1.153 δολάρια, και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός - και είχαμε αλλάξει το σύστημα παιδείας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Και, βέβαια, να προσθέσουμε ακόμα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ότι από το δημόσιο χρέος, που ανέρχεται, περίπου, στα 350 δισ. ευρώ, τα 280 δισ., περίπου, προέρχονται από τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού Συστήματος! Και ερωτάται: Πώς είναι δυνατόν να πληρώνονται τόσο μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, γύρω στο 43% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθών του ιδιωτικού τομέα και να μη φτάνουν αυτά το τεράστια ποσά για την ομαλή λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος, αλλά να απαιτούνται από πάνω ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις 12 - 13 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει, ότι από το σύνολο των φόρων που πληρώνουμε κατ’ έτος και ανέρχονται στα 50 δισ. ευρώ, περίπου, το 26% αναλώνεται στο Ασφαλιστικό Σύστημα! Μια κοροϊδία πρώτου μεγέθους, αφού όλες οι επαγγελματικές ομάδες διεκδικούν διατήρηση ή αύξηση των συντάξεων ή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50 ή 100 ευρώ και, παράλληλα, την ίδια στιγμή, πληρώνουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι φορολογούμενοι πολύ περισσότερα ποσά σε άμεσους και έμμεσους φόρους - μέσω τροφίμων, καυσίμων κ.λπ. -, ακόμα και εκείνοι που παίρνουν εξευτελιστικές συντάξεις ή μισθούς πείνας. Και γιατί δεν ελήφθησαν ή δε λαμβάνονται μέτρα για να λυθεί αυτό το ακανθώδες θέμα που μας τρώει τις σάρκες; Γιατί, απλώς, αντιδρούν οι πάντες. Και αντιδρούν, γιατί δεν ξέρουν την αλήθεια. Αν ήξεραν, ότι οι ίδιοι τα πληρώνουν τα σπασμένα, θα ήταν διαφορετικά.

Και τέλος, όλοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών ομολογούν, ότι η ετήσιες απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ, ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, περίπου. Αυτό σημαίνει, ότι αν το ποσό αυτό είναι πραγματικό - που είναι -, τότε άλλα τόσα ή και περισσότερα χρήματα χάνονται από το Φόρο Εισοδήματος. Κι εδώ, οι ποσοστιαίες ετήσιες απώλειες από το ΦΠΑ, συγκριτικά με τις χώρες της Ευρωζώνης, υπολογίζονται στο 25%. Δηλαδή, μιλάμε για τεράστια ποσά. Και τι αποτέλεσμα είχαν τα μέτρα που ελήφθησαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη «μεταρρύθμιση» του Φορολογικού Συστήματος (έχει καταντήσει αστεία η λέξη) και την πάταξη της φοροδιαφυγής ; Μηδαμινό! 

Ένα κράτος μαλλιά - κουβάρια είμαστε∙ κι ας λεν ό,τι θέλουν οι αρμόδιοι και οι κυβερνώντες. Και με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε, θα πάει μια γενιά χαμένη - δηλαδή 33 χρόνια! -, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Και, εννοείται, ότι τα άλλα κράτη θα έχουν φύγει πολύ πιο μπροστά από μας. Λύσεις, προφανώς, υπάρχουν. Κι εμείς, σαν πρόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, τις ξέρουμε καλά. Ποιος δεν γνωρίζει το Γόρδιο Δεσμό και τον τρόπο που τον «έλυσε» ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ας τολμήσουμε, λοιπόν, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να κάνουμε αυτά που επιβάλλεται να γίνουν. Κι ας ξεκινήσουμε από την αλήθεια. Ας την πούμε στον κόσμο∙ κι αυτός θα καταλάβει. Βλάκες δεν είναι οι άνθρωποι. Αλλά πότε ειπώθηκε η αλήθεια στον ελληνικό λαό με απλά και κατανοητά λόγια; Ποτέ. Γιατί έτσι μάθαμε κι έτσι συμφέρει σε κάποιους∙ να πορευόμαστε σκυφτοί και γκρινιάρηδες, χαμένοι στα ψεύδη.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey