Το πρόγραμμα του «1oυ Lesvos Food Fest»

Γιορτή τοπικών γεύσεων στον Μόλυβο

06/07/2017 - 14:34

Με στόχο την προβολή της λεσβιακής γαστρονομικής κουλτούρας θα πραγματοποιηθεί το «1ο Lesvos Food Fest» από τις 14 ως τις 16 Ιουλίου. Διοργανωτής είναι το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Μολύβου-Πέτρας-Συκαμνιάς, ενώ τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.

Η Λέσβος αποτελεί σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί μια γκάμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τις ντόπιες πρώτες ύλες και τη λεσβιακή γαστρονομική κουλτούρα, προσανατολίζοντας τις γεύσεις και την παρουσίασή τους σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων πρότυπων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Εκδηλώσεις 14ης Ιουλίου 2017

Στις 6:30 το απόγευμα οι κάτοικοι του Μολύβου ανοίγουν τις αυλές τους και παροτρύνουν τον επισκέπτη σε μια περιπλάνηση στα καλντερίμια του, με ξεναγούς τις γυναίκες της γειτονιάς. Οι επισκέπτες στη συνέχεια θα μεταφερθούν μετά μουσικής στον ανοιχτό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου θα προσφερθούν μεζεδάκια με οικοδεσπότες τούς παραγωγούς του νησιού.

Οι Μολυβιάτισσες νοικοκυρές δημιουργούν ένα εργαστήρι παραγωγής πρώτων υλών και παροτρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας. Τα υλικά, ζύμες και μείγματα πλάθονται μπροστά στους επισκέπτες ενώ εξηγούνται και παρουσιάζονται και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής των συνταγών. Φέτος θα παρουσιαστούν στις αυλές οι χάχλες, οι γιοφκάδες, τα αμυγδαλωτά (ή γεμάτα) και το κριθαράκι.

Lesvos Finger food: Η μεσογειακή τάση meze και tapas συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και θέλει τις πρώτες ύλες να συνδυάζονται δυναμικά σε πρωτότυπα σκεύη. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι: 1) Ελιές και προϊόντα ελιάς, 2) Λάδι, 3) Προϊόντα αρτοποιίας, 4) Αλίπαστα, 5) Γαλακτοκομικά, 6) Ζυμαρικά, 7) Τραχανάς, 8) Όσπρια, 9) Αγροτικά προϊόντα, 10) Γλυκά - Μαρμελάδες, 11) Αλκοολούχα Ποτά, 12) Αναψυκτικά, 13) Πήλινα σκεύη παρουσίασης, 14) Σκεύη από ξύλα ελιάς και 15) Μέλι.

Οι συνταγές θα προκύψουν κατόπιν προτάσεων από τους συνεργαζόμενους σεφ, συνεργάτες και τους ίδιους τους παραγωγούς. Η παρουσίαση θα γίνει στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου στις 21:00.

 

Εκδηλώσεις 15ης Ιουλίου 2017

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά που θα μυηθούν στη μαγειρική, ενώ το βραδάκι θα πραγματοποιηθεί ένα αλλοτινό σκηνικό beach party στην παραλία με κιθάρες και cocktail εμπνευσμένα από ποτά που παράγονται από τις λεσβιακές ποτοποιίες. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, που θα παρουσιάσει τοπικά υλικά και συνταγές.

 

Διήμερο παιδικό παραδοσιακό εργαστήρι

Παιδιά από 5 ως 9 ετών και 10 και άνω ετών θα συμμετάσχουν από τις 10:00 έως τις 12:00 σε ένα εργαστήρι παραδοσιακών συνταγών που θα στηθεί στην πλατεία Λευκονοίκου το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Ιουλίου. Στόχος της δράσης αυτής είναι η ενεργοποίηση των αισθήσεων της μαγειρικής και η γνωριμία με τις πρώτες ύλες και τις συνταγές του νησιού μας. Η συνταγή που θα κληθούν να παρουσιάσουν τα παιδιά είναι οι αλμυροί και οι γλυκοί γκιουζλεμέδες, ενώ η εισαγωγή στο εργαστήρι θα συμπεριλαμβάνει τις αρχές της υγιεινής και ασφάλειας στη διαχείριση τροφίμων, τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης του τηγανόλαδου καθώς και συζήτηση για τις προοπτικές εργασίας στον κλάδο των τροφίμων.

 

Οpen bar στην παραλία

Στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό beach party και θα παρουσιασθεί μια σύγχρονη εκδοχή παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών που διαφοροποιείται από το κέρασμα και το συνοδευτικό φαγητού, αναδεικνύοντας συνδυασμούς αλκοολούχων ποτών σε cocktail ή long drinks με βάση τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στο νησί μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι η προβολή και ανάδειξη των τοπικών αλκοολούχων ποτών όπως είναι το ούζο, το cherry, το brandy, το λικέρ σε ένα σκηνικό «πάρτι» στην παραλία του Μολύβου με μελωδίες από μικρούς και μεγάλους μουσικούς

 

Εκδηλώσεις 16ης Ιουλίου 2017

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο ούζο. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της λεσβιακής διασκέδασης (χορός - μουσική - ουζοποσία) την Κυριακή το βράδυ στις 9:00. Μια γιορτή θα στηθεί στο λιμάνι του Μολύβου με έμφαση στη γαστρονομική παράδοση του νησιού που διαχρονικά βασίζεται στο ούζο, τον μεζέ και την παρέα. Συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι χορευτικά σωματεία, κοινό, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, οι ταβέρνες λιμανιού και οι ποτοποιίες.

 

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Μολύβου -και όχι μόνο- θα σερβίρουν το παραδοσιακό «ούζο με μεζέ», φέρνοντας στο προσκήνιο την καθημερινή συνήθεια του παλιού καφενείου.

 

Αλάτι και βότανα της Λέσβου

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:30, στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ, παρουσιάζονται τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με το αλάτι της. Το εντυπωσιακό κτήριο του χαμάμ θα φιλοξενήσει αυτήν τη δράση γνωριμίας του επισκέπτη με το αλάτι και τη διαδικασία παραγωγής του στις αλυκές Καλλονής, που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου.

 

Oliveoiltasting

Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:30, τo Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου θα φιλοξενήσει ελαιοπαραγωγούς για γνωριμία των επισκεπτών με την Αδραμυτινή, την Κολοβή και τη Λαδιολιά, από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος. Η γευσιγνωσία oliveoiltasting θα συνοδεύεται από την καπιράδα.

 

Συνάντηση

Την Κυριακή 16 Ιουλίου το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου οι διοργανωτές θα διοργανώσουν μια εκδήλωση για να τιμήσουν τους χορηγούς και τους καλεσμένους του «1ου Lesvos Food Fest».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey