Κίνηση στην πόλη

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλη συμμετοχή ποδηλατών και ποδηλατισσών όλων των ηλικιών είχε η ποδηλατοπορεία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ώρας της Γης».
Μεγάλη συμμετοχή ποδηλατών και ποδηλατισσών όλων των ηλικιών είχε η ποδηλατοπορεία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ώρας της Γης». Πάνω από 200 ποδήλατα κάθε μεγέθους και χρώματος έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης, δίνοντας το μήνυμα της φιλοπεριβαλλοντικής μετακίνησης και προσπαθώντας να συμπαρασύρουν κι άλλους στο να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον σβήνοντας τα φώτα τους.

Ήταν ένα κοινό κάλεσμα που έκαναν οι Ποδηλάτες Μυτιλήνης και οι «Aeolistas», με αφορμή την «Ώρα της Γης», που ήταν από τις 8:30 έως τις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου. Το χρονικό διάστημα εκείνο, οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία κινήθηκαν από την Πλατεία Σαπφούς (όπου είχαν συγκεντρωθεί) προς τη Μητρόπολη, ενώ στη συνέχεια μπήκαν στην Ερμού με κατεύθυνση την οδό Καβέτσου. Κάλυψαν όλη τη διαδρομή μέχρι την οδό Βοστάνη στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, για να επιστρέψουν και πάλι στο σημείο εκκίνησης μέσω της παραλιακής οδού και της οδού Βενιζέλου. Σε όλη τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα στη λογική τού να κάνουν και άλλους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στο θεσμό κατεβάζοντας τους διακόπτες. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους, εκτός άλλων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων και η αποθάρρυνση της διέλευσης των Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης. Οι «Aeolistas» πήραν, μάλιστα, την πρωτοβουλία να χαράξουν συμβολικά μια λωρίδα ποδηλατόδρομου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, απαιτώντας την απρόσκοπτη κίνησή τους στην πόλη.

Αναμμένα τα φώτα στην πόλη…
Ωστόσο, παρά την ανταπόκριση των συγκεκριμένων και άλλων πολιτών που όντως έσβησαν για μια ώρα τα φώτα στα σπίτια τους, οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία είχαν να παρατηρήσουν ότι η γενικότερη εικόνα της πόλης δεν έδειχνε συμμετοχή στην «Ώρα της Γης», αφού το Κάστρο της Μυτιλήνης και άλλα δημόσια κτήρια παρέμειναν φωταγωγημένα, παρ’ όλο που τις προηγούμενες χρονιές είχε υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση.
«Η ζωή των ανθρώπων στο μέλλον είναι στις πόλεις», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ποδηλάτες Μυτιλήνης και οι «Aeolistas». «Είναι πρωταρχικής σημασίας να βρούμε οικολογικούς τρόπους για να ζούμε στις πόλεις και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που επιλύουμε τα προβλήματα της αστικής οικολογίας. Η πόλη της Μυτιλήνης αντιμετωπίζει πλέον οξύτατο συγκοινωνιακό πρόβλημα και το ποδήλατο φαντάζει μια άμεση λύση για τη μείωσή του. Απαιτείται, όμως, μέριμνα για τους ποδηλάτες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία τους στην πόλη. Η γενιά μας στερεί από τα νέα παιδιά τη χαρά του ποδηλάτου, που όλοι ζήσαμε σε παλαιότερες εποχές. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να δημιουργήσουμε μια πόλη φιλική για τους ποδηλάτες. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και μελέτη, ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και πολιτική τόλμη για την εφαρμογή των μέτρων.»
Στην «Ώρα της Γης» συμμετείχε και η Τοπική Κοινότητα Ιππείου, που διέκοψε για μια ώρα τη φωταγώγηση στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού, στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, στην ομώνυμη πλατεία, καθώς και στο Πάρκο Ιππείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey