Μια ώρα για τον πλανήτη μας…

01/07/2012 - 05:56
Μία μέρα έμεινε μέχρι την «Ώρα της Γης», αύριο Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, όταν σε όλο τον κόσμο φορείς, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μία μέρα έμεινε μέχρι την «Ώρα της Γης», αύριο Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, όταν σε όλο τον κόσμο φορείς, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες θα σβήσουν τα φώτα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην Ελλάδα, η δήλωση συμμετοχής είναι πολύ μεγάλη, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, στη συμμετοχή δήμων και Κοινοτήτων. Στη Λέσβο, πάντως, τρεις είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει επίσημα συμμετοχή, ενώ σε πολλά σχολεία έχει γίνει σχετική ενημέρωση των μαθητών. Επίσης, επίσημα στην «Ώρα της Γης» συμμετέχουν οι Πρόσκοποι της Λέσβου, αλλά και το «Εμπρός» και η «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.», όπως και η επιχείρηση «Κήπος» στο Δημοτικό Κήπο της Μυτιλήνης. Αν και μόνο για μία ώρα, οι κινήσεις αυτές είναι σημαντικές ως ευαισθητοποίηση όλων μας, αφού το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την άνοδο των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και οι δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει (λειώσιμο των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, λειψυδρία, μετανάστευση λόγω κλίματος κ.λπ.) αφορούν τον καθένα από εμάς.
 
Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε στην Αυστραλία, το 2007, ως μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σύδνεϋ να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα, ένα συγκεκριμένο βράδυ. Ο αριθμός των νοικοκυριών που ανταποκρίθηκε στην έκκληση ανήλθε στα 2,2 εκατομμύρια.
Μέσα σε ένα χρόνο, το 2008, η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, από 35 διαφορετικές χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτήρια και τοποθεσίες, όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μια ώρα.
Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και αύριο, Σάββατο 28 Μαρτίου, αφού όλοι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, αλλά και τοποθεσίες, μνημεία και δημόσια κτήρια καλούνται να «σκοτεινιάσουν», ταυτόχρονα, σε όλο τον κόσμο, στις 8 και 30 τοπική ώρα για κάθε περιοχή. Πάνω από 64 χώρες καλούνται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης», με τον αριθμό να μεγαλώνει καθημερινά, αφού οι άνθρωποι καταλαβαίνουν, πλέον, πως μια τόσο απλή ενέργεια, όπως το κατέβασμα ενός διακόπτη, μπορεί να συμβάλει κατά πολύ σε μια μετατροπή της σημερινής κατάστασης.

Η ελληνική ανταπόκριση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ελληνικής ιστοσελίδας της «Ώρας της Γης», η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη και αυξάνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του Σαββάτου. Συμμετοχή έχουν δηλώσει πλήθος φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων, αλλά και απλοί πολίτες.
Σε πολλές πόλεις θα λάβουν χώρα, πέρα από το «κατέβασμα του διακόπτη», και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, όπως μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παρατήρηση αστεριών, με αφορμή το σκοτάδι που θα επικρατήσει. Επιπλέον, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα συσκοτισθούν και πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου, αλλά και ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτήρια και τοποθεσίες.
Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 370 δήμοι και Κοινότητες από ολόκληρη τη χώρα, 212 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, 710 επιχειρήσεις, 182 φορείς (μέσα στους οποίους και ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΔΕΣΜΗΕ, υπεύθυνος για την ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση όλης της χώρας), ενώ έχουν γίνει πάνω από 32.000 ηλεκτρονικές εγγραφές πολιτών.
Η μεγάλη αυτή δήλωση συμμετοχής τοποθετεί την Ελλάδα πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά στη συμμετοχή δήμων και Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βελλίδη, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του «WWF Ελλάς», που έχει αναλάβει τη σχετική καμπάνια: «Η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελλήνων στην παγκόσμια πρωτοβουλία της “Ώρας της Γης 2009”, αποδεικνύει ότι οι πολίτες της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν έτοιμοι να δράσουν για την αναχαίτιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ελπίζουμε ότι το ηχηρό μήνυμα που θα στείλουν στις 28 Μαρτίου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παγκόσμιους ηγέτες.»

Η «Ώρα της Γης» στη Λέσβο
Στο νησί της Λέσβου, τρεις από τους 13 δήμους έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση.
Ο δήμος Μυτιλήνης θα συμμετάσχει ενεργά στην «Ώρα της Γης», προχωρώντας από τις 8:30 έως τις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου στη συσκότιση κτηρίων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του, όπως το Παλιό Δημαρχείο, το Δημοτικό Θέατρο, η Πινακοθήκη και το Κάστρο της πόλης. Πέρα από αυτό, προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ο καθένας ξεχωριστά στη δράση αυτή, κατεβάζοντας για μία ώρα τους διακόπτες τους.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μυτιλήνης, κ. Βάσω Χοχλάκα, δήλωσε σχετικά: «Από μια τέτοια πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο μεγαλύτερος δήμος του Αιγαίου, ο δήμος Μυτιλήνης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Με τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια “Ώρα της Γης” θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τις υπόλοιπες 1.500 και πλέον πόλεις που θα λάβουν μέρος, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα, ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πλανήτη από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8:30, δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να κάνουμε κάτι τόσο απλό και εύκολο, αλλά παράλληλα και τόσο σημαντικό. Να σβήσουμε ένα φως! Το περιβάλλον, άλλωστε, είναι υπόθεση όλων μας.»
Ο δήμος Πλωμαρίου μοίρασε, χθες, ανακοινώσεις για την «Ώρα της Γης» από κατάστημα σε κατάστημα και από σπίτι σε σπίτι, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε χθες το πρωί και από το μεγάφωνο του Πλωμαρίου, ώστε να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στη δράση όλοι οι πολίτες, σβήνοντας τα φώτα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, το βράδυ του Σαββάτου θα συσκοτισθεί και το δημαρχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «η πρόσκληση του WWF σε αυτήν τη δράση μάς καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτήν την πρωτοβουλία, δρώντας ενάντια στην υπερθέρμανση του πολύτιμου πλανήτη μας, για ένα βιώσιμο μέλλον». Με τον τρόπο αυτό ο δήμος Πλωμαρίου επιθυμεί να βάλει «ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας».
Ο δήμος Ευεργέτουλα έχει δηλώσει, επίσης, επίσημα συμμετοχή, καλώντας με σχετική ανακοίνωση όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ωστόσο, μέχρι χθες το πρωί δεν είχε αποφασίσει, ακόμη, το εάν θα προβεί και σε συσκότιση των δικών του κτηρίων. Ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, κ. Μιχάλης Πολυπαθέλλης, δήλωσε σχετικά: «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε, μας αφορά όλους και είναι ένα μήνυμα πολύ ισχυρό προς τους κρατούντες, ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση του κλίματος…»
Αλλά και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ευεργέτουλα, το οποίο έχει οργανώσει και υλοποιεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συμμετέχει στη δράση του Σαββάτου. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «η “Ώρα της Γης”, πέρα από τη συμβολή της στη μείωση εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα αποτελέσει ένα σημαντικό συμμετοχικό γεγονός, όπου ο καθένας και όλοι μαζί θα συμμετάσχουμε σε μια ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική δράση». Το ΚΠΕ τονίζει, πάντως, ότι «θα πρέπει να αναπτυχθεί μια συνολικότερη κριτική στάση απέναντι στα μεγάλα και συνεχώς διογκούμενα πλανητικά περιβαλλοντικά προβλήματα, με την υιοθέτηση από τον καθένα μας πρακτικών, που σε καθημερινή βάση θα αποτελούν τρόπο ζωής, χωρίς να μας στερούν τις βασικές “απολαύσεις” της ζωής».
Με ανακοίνωσή της στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει και η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου. «Οι Πρόσκοποι της Λέσβου συμβάλλουν στο παγκόσμιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας, για μια άλλη διαχείριση των ενεργειακών πηγών σε όφελος της μεγάλης μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές, τη γη μας. Ενισχύουν την προσπάθεια να γίνει η οικολογική συνείδηση καθημερινή μας συνήθεια.»
Σε όλη τη Λέσβο, οι πρόσκοποι από τις 8:30 το βράδυ και για μια ώρα θα σκοτεινιάσουν τις εστίες τους αλλά και τα σπίτια τους. Ενώ στην εβδομαδιαία τους συνάντηση θα αφιερώσουν μια δράση στην «Ώρα της Γης».
Χθες, τέλος, δήλωσε συμμετοχή στην «Ώρα της Γης» και ο «Κήπος», η γνωστή επιχείρηση στο Δημοτικό Κήπο πίσω από το Παλιό Δημαρχείο. O κ. Στρατής Καραμπάσης μάς δήλωσε σχετικά: «Από τις 8:30 έως τις 9:30 το βράδυ θα σκοτεινιάσουμε τον “Κήπο”, φωτίζοντάς τον με κεριά και την ελπίδα ενός πιο πράσινου κόσμου.»


Κι όμως, δεν αρκεί μόνο μία ώρα το χρόνο…
Το μήνυμα που στέλνουν, πάντως, τόσο το WWF, όσο και πολλοί από όσους δηλώνουν συμμετοχή στην «Ώρα της Γης», είναι ότι θα πρέπει να έχουμε συνεχή μέριμνα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αν θέλουμε να συμβάλουμε πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με στοιχεία που μας έστειλε ο υπεύθυνος Τύπου του «WWF Ελλάς», κ. Ιάσονας Καντάς, κάθε ελληνικό νοικοκυριό εκπέμπει 647 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, κάθε χρόνο, μέσω της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό. Το νούμερο αυτό τοποθετεί τη χώρα μας στην τέταρτη θέση μεγαλύτερης κατανάλωσης, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο φωτισμός ευθύνεται για το 18% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στο σπίτι.
Τι σημαίνει σβήσιμο των φώτων για μία ώρα; Η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί θα είναι ίση με 67.000 κιλοβατώρες, κάτι που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση 56.000 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από περίπου 100 νοικοκυριά! Σε περιβαλλοντικούς όρους, αυτό μπορεί να μεταφραστεί στη φύτευση περίπου 4.750 δέντρων, στην παύση της κυκλοφορίας 4.200 αυτοκινήτων που κάνουν τη διαδρομή Αθήνας - Κορίνθου ή στην ακύρωση 90 αεροπορικών πτήσεων από Αθήνα για Θεσσαλονίκη!
Τα νούμερα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν σβηστά, όταν δε χρειάζονται, τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές κάθε νοικοκυριού, φορέα ή επιχείρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι παρακάτω κανόνες αφορούν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε όλοι, προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας σε καθημερινό επίπεδο:
- Ελέγχουμε για ανοιχτά φώτα και ηλεκτρικές συσκευές όταν πρόκειται να φύγουμε από το σχολείο, το γραφείο ή το σπίτι, αφού έτσι μπορούμε να έχουμε μέχρι και 15% μείωση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φωτισμό και αερισμό του χώρου. Δεν κλείνουμε τις κουρτίνες και προτιμάμε το ανοιχτό παράθυρο από το κλιματιστικό.
- Ένα παράθυρο που μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής νύχτας, σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα χρειαστούμε για θέρμανση περισσότερη ενέργεια.
- Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές που δε χρειαζόμαστε (π.χ. μια ηλεκτρική καφετιέρα καταναλώνει το 50% της ενέργειας για να συντηρεί ζεστό τον καφέ).
- Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ σε μία λογική θερμοκρασία, καθώς μία διαφορά ενός μόλις βαθμού μπορεί να μειώσει το λογαριασμό μέχρι και 10%.
- Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 20 - 25% κατά μέσο όρο.
- Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ μόλις που καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey