Του Παναγιώτη Κ. Τσιράκη

Δεν παραδειγματίστηκαν…

14/02/2022 - 11:30

Οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και σε άλλους μικρότερης εμβέλειας, έχουν θρηνήσει εκατόμβες νεκρών , στρατιωτών και αμάχων. Έχουν χαθεί εκατομμύρια νέοι κυρίως άνθρωποι ενώ ολόκληρες χώρες καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια μεγάλης προσπάθειας και θυσιών των λαών για να φθάσουμε στα σημερινά επίπεδα . Και όλοι είπαν και εξακολουθούν να λένε ποτέ πια πόλεμος. 

Παρ’ όλα αυτά , σήμερα Ρώσοι και Αμερικανοί, ακονίζουν τα μαχαίρια τους αγνοώντας το παρελθόν και αψηφώντας τις επιπτώσεις , απειλούν να συμπαρασύρουν και τους ευρωπαίους συμμάχους τους σε ένα πόλεμο με βέβαια έκβαση την καταστροφή του πλανήτη. 

Και πως φθάσαμε ως εδώ;  

Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η δολοφονία ενός πρίγκηπα , αν δεν κάνω λάθος του διαδόχου του θρόνου της Σερβίας, άναψε την σπίθα του πιο φρικαλέου, μέχρι τότε, πολέμου που έζησε ποτέ η Ευρώπη. 

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι επεκτατικές βλέψεις ενός φασίστα - παράφρονα αυστριακής καταγωγής καγκελάριου της Γερμανίας έδωσε το έναυσμα ενός πολέμου που ισοπέδωσε την Ευρώπη με απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Πάνω από εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν από τους οποίους τα σαράντα εκατομμύρια ήταν άμαχοι. Πείνα , ασθένειες, βομβαρδισμοί, εκτελέσεις αποτέλεσαν την μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία στη γη. Εικοσιπέντε εκατομμύρια νεκρούς είχε η τότε Σοβιετική Ένωση (14% του πληθυσμού της), οκτώ εκατομμύρια η Γερμανία, ενώ βαρύ τίμημα πλήρωσε και η Ελλάδα με πάνω από 400.000 νεκρούς. 

Και φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση για την οποία ευθύνονται οι Αμερικανοί που με τις ευλογίες των Ευρωπαίων συμμάχων τους ενέταξαν την Ουκρανία που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας , στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας της ανασφάλεια και βέβαια οι ορέξεις του προέδρου Πούτιν που θεωρεί την Ουκρανία προαύλιο της Ρωσίας. 

Και βρίσκονται λοιπόν απέναντι απειλώντας ο ένας τον άλλον , ρισκάροντας την παγκόσμια ασφάλεια αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ένας πόλεμος μπορεί να αρχίσει και από ένα λάθος. 

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική , η μετριοπάθεια και τα διδάγματα από τις επιπτώσεις του παρελθόντος , να ευοδωθούν με επιτυχία οι προσπάθειες του προέδρου Μακρόν και να αναλογισθούν οι αντιμαχόμενοι ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι.. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey