Ανάλυση της γεωλογικής δομής της περιοχής

15/06/2017 - 18:30

Ο Δρ. Α. Κελεπερτζής, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει τη γεωλογική δομή της πληγείσας περιοχής, με βάση τις γεωλογικές - γεωχημικές έρευνες του.

Αναλυτικά:

Σε Πολιχνίτο - Βρίσα απαντούν οι κάτωθι γεωλογικοί σχηματισμοί από νότο προς βορρά:

  1. Μικρή επιμήκης ζώνη αμμώδους ακτής και χαλαρών αλλουβιακών αποθέσεων Βατερών, διεύθυνσης ανατολή-δύση, όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες.
  2. Νεογενείς - Τεταρτογενείς σχηματισμοί ηλικίας 2 εκ. ετών και νεώτεροι, εντός των οποίων απαντούν απολιθώματα εκτιθεμένα στο Γεωλογικό Μουσείο Βρίσας, αποτελούμενοι από μάργες, ψαμμίτες, μαργαϊκούς ασβεστολίθους, τοφφικά και αμμοχαλικώδη υλικά. Τμήμα του οικισμού Βρίσας είναι δομημένο πάνω στους σχηματισμούς αυτούς.
  3. Μικρής έκτασης αλλουβιακές αποθέσεις από προϊόντα εξαλλοίωσης ηφαιστειακών και υπερβασικών πετρωμάτων. Μέρος του οικισμού είναι δομημένο πάνω στις αποθέσεις αυτές.
  4. Βόρεια της «3» και σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τη Βρίσα, απαντούν ορεινοί όγκοι διεύθυνσης ανατολής προς δύση, από ηφαιστειακά (ignimbrites-δακίτες) και υπερβασικά πετρώματα (δουνίτες και περιδοτίτες) ηλικίας πλειοκαινικής και ιουρασικής, αντίστοιχα. Τα πετρώματα αυτά, μαζί με μικρή εμφάνιση μεταμορφωμένων πετρωμάτων του Αγίου Φωκά, ηλικίας παλαιοζωικής, αποτελούν ένα συμπαγή γεωλογικό φραγμό (barrier) μεταξύ Βρίσας και Πολιχνίτου. Θερμοπηγές εκδηλώνονται εντός των ηφαιστειακών πετρωμάτων.

Η διαφορετικότητα της ορυκτολογίας, της γεωχημείας, της τεκτονικής, της συνοχής των κόκκων και της εξαλλοίωσης, αντανακλά διαφορετικότητα γεωτεχνικών συνθηκών και συμπεριφοράς σε σεισμούς. Με βάση τα ανωτέρω, το βάθος του επικέντρου του σεισμού και την απόσταση της Βρίσας από το επίκεντρο, επιχειρείται μία ερμηνεία της καταστροφικότητας.

Η κοινότητα της Βρίσας υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές λόγω της σχετικής χαλαρότητας των γεωλογικών σχηματισμών «2» και «3», πάνω στους οποίους είναι δομημένη, της γειτονίας προς το επίκεντρο, δεχθείσα τη μεγαλύτερη ένταση των εγκάρσιων και οριζόντιων κυμάτων.

Αντίθετα, οι γεωλογικοί σχηματισμοί «4» βόρεια της Βρίσας, σχηματίζοντας γεωμορφολογικά ένα γεωλογικό φραγμό και λόγω της συμπαγούς δομής και της χαμηλής διαρρηξιμότητας, συνέβαλαν στην απορρόφηση σημαντικής ενέργειας και προστάτευσαν Πολιχνίτο, Λισβόρι και Βασιλικά από επικίνδυνες καταστροφές.

Επιπροσθέτως, τα σπίτια και τα σχολεία στον Πολιχνίτο είναι κτισμένα πάνω στα πετρώματα «4», τα οποία είναι συμπαγή, με μικρή διαρρηκτικότητα και εξαλλοίωση.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey