FOLLOW US

Τέχνες & Ψυχαγωγία

Το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε για το 2010 - 2011, η γκαλερί «Saatchi» στο Λονδίνο, έλαβε ένας ζωγράφος με καταγωγή από τη Λέσβο.
Ο Τάσος Χώνιας, εν ώρα εργασίας, στο ατελιέ του στην ΑθήναΣημαντική διάκριση για τον μυτιληνιάς καταγωγής ζωγράφο, Τάσο Χώνια


Το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε για το 2010 - 2011, η γκαλερί «Saatchi» στο Λονδίνο, έλαβε ένας ζωγράφος με καταγωγή από τη Λέσβο. Ο Τάσος Χώνιας, η μητέρα του οποίου κατάγεται από την Καλλονή, προκρίθηκε ανάμεσα σε 5.777 ακόμη καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό από όλο τον κόσμο, αφού, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό, η εικαστική του πρόταση εντυπωσίασε.


Ο Τάσος Χώνιας γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Η μητέρα του, Ελευθερία Πετραδέλλη, ζούσε για χρόνια στην Αμερική, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον τόπο καταγωγής της, τη Λέσβο. Ο μικρότερος γιος της μεγάλωσε ωστόσο στην Αθήνα και, ζωγραφίζοντας από παιδί, άρχισε στα εφηβικά του χρόνια να δημιουργεί τοιχογραφίες σε μαγαζιά, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία.

Ζωγραφίζοντας εσωτερικούς χώρους

Έχοντας συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, με τηλεοπτικά κανάλια και με κινηματογραφικές παραγωγές ήδη από τα 15 του χρόνια, το 2006, ο Τάσος Χώνιας πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση, στη γνωστή γκαλερί «Αγκάθι» της Αθήνας. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική, έχοντας πάρει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και με έργα του να περιλαμβάνονται σε πολλές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι πίνακές του, ζωγραφισμένοι με λάδια, παρουσιάζουν εσωτερικούς χώρους με μια τόσο επιδέξια τεχνική, που έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τα οποία δίνουν «την ψευδαίσθηση ενός χώρου που ανήκει σε μια αλλιώτικη, τρίτη διάσταση». Το εκτυφλωτικό φως που χρησιμοποιεί, εξερευνά την υφή της ύλης και συνδιαλέγεται με τις σκιές.
«Ζω σε ένα νεοκλασικό σπίτι στην Κυψέλη», εξηγεί ο ίδιος στο «Ε». «Με γοητεύουν αυτοί οι χώροι, φαντάζομαι πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιά εδώ. Όλα είναι μελετημένα σ’ αυτά τα σπίτια, ειδικά το πώς μπαίνει το φως από τα παράθυρα και από εκεί εμπνέομαι. Δεν βάζω ποτέ μοντέλα στο χώρο μου, αφού το θεωρώ φλύαρο και δεν θέλω να αποσπάσει την προσοχή του θεατή, θέλω να φαίνονται μόνο τα έπιπλα».

Η διάκριση στο Λονδίνο
Ο Τάσος Χώνιας, που προβάλει τη δουλειά του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είχε συμμετάσχει δύο φορές και στο παρελθόν, σε διαγωνισμούς της γκαλερί «Saatci» του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί στον κόσμο, που ανήκει και σε έναν αντίστοιχα πολύ μεγάλο συλλέκτη έργων τέχνης. Τότε, είχε αποσπάσει αρχικά το 10ο και στη συνέχεια το 8ο βραβείο.
Στο φετινό διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της γκαλερί, έπρεπε να υποβάλλουν τα έργα τους διαδικτυακά. Το έργο του Τάσου Χώνια, εικόνα και πάλι εσωτερικού χώρου σπιτιού, διακρίθηκε μεταξύ των 5.777 που συμμετείχαν συνολικά και απέσπασε το 2ο βραβείο. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ο ίδιος δήλωσε στο «Ε»: «Μπορεί να υπάρχει το χρηματικό έπαθλο, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η προβολή που ακολουθεί μια τέτοια διάκριση». Το έργο του έχει σταλεί ήδη στο Λονδίνο, στην πραγματική του πλέον μορφή και θα εκτίθεται στη γκαλερί «Saatci» όλο το χειμώνα.
Παράλληλα, ο Τάσος Χώνιας πρόκειται να παρουσιάσει την καινούρια του δουλειά, με παράλληλη έκδοση λευκώματος, στην Αθήνα στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι», ενώ το Μάρτιο του 2012, θα πραγματοποιήσει έκθεση στο Παρίσι, το καλοκαίρι του 2012, έκθεση στην Κύπρο και το 2013, θα εκθέσει σε γκαλερί της Νέας Υόρκης.

Η σχέση με τη Μυτιλήνη

Η μητέρα του ζωγράφου, εξακολουθεί να ζει μόνιμα στην Καλλονή, όπου και εργάζεται. Ο ίδιος επισκέπτεται τη Λέσβο κάθε καλοκαίρι, αφού το νησί τον «τραβάει».
«Σκέφτομαι να επιστρέψω κάποια στιγμή μόνιμα στη Λέσβο», λέει. «Μου αρέσει πολύ το νησί, μου αρέσουν και τα νεοκλασικά σπίτια και τα Αρχοντικά της Μυτιλήνης και, αν κατάφερνα να αγοράσω ένα τέτοιο σπίτι, σίγουρα θα επέστρεφα. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλύτερο και για τη δουλειά μου, την οποία έτσι κι αλλιώς προωθώ σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη και δεν θα άλλαζε κάτι σ’ αυτό, όπου και να ζούσα…».


Το έργο του Τάσου Χώνια, που απέσπασε το 2ο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό της γκαλερί «Saatchi» του Λονδίνου


Άλλοι πίνακες του ζωγράφου. Οι εσωτερικοί χώροι είναι οι πρωταγωνιστές των έργων του
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top