FOLLOW US

Άρθρα

Ποδαρικό με εκλογές έκανε το 2015 και πριν προλάβουμε καλά - καλά να το καταλάβουμε, θα οδηγηθούμε στις κάλπες για την εκλογή των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας.

Ποδαρικό με εκλογές έκανε το 2015 και πριν προλάβουμε καλά - καλά να το καταλάβουμε, θα οδηγηθούμε στις κάλπες για την εκλογή των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας. Όπως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και αυτή που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει άγνωστες και λιγότερο άγνωστες παραμέτρους.

Σ’ ό,τι αφορά, όμως, στην εκλογική μας περιφέρεια του Νομού Λέσβου, έχουμε μερικά στάνταρ, αλλά και στοιχεία, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Για παράδειγμα, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού μας (λόγω τριεδρικής) εκλέγονται απ’ την πρώτη κατανομή με απλή αναλογική, μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην εκλογική μας περιφέρεια, και η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως δηλαδή του πανελλαδικού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα κόμματα δικαιούνται έδρα έχοντας εξασφαλίσει το 3% για να μπουν στη Βουλή.

Τούτων δοθέντων και με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το σίγουρο είναι ότι το πρώτο και το δεύτερο κόμμα στο Νομό θα πάρουν από ένα βουλευτή, ενώ ο τρίτος θα είναι από το τρίτο σε δύναμη κόμμα του Νομού.
Να θυμίσουμε ότι στις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τού 2012, στη μεν πρώτη βουλευτές έβγαλαν η Ν.Δ. (Βογιατζής), ο ΣΥΡΙΖΑ (Ζερδελής) και το Κ.Κ.Ε. (Καραγιάννης), στη δε επαναληπτική, το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το Κ.Κ.Ε., που έμεινε τέταρτο, και βουλευτής βγήκε ο Ν. Σηφουνάκης.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν σίγουρα από ένα βουλευτή, ενώ πιο αβέβαιες είναι οι προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τελικά την τρίτη έδρα. Φαίνεται, με μια πρώτη εκτίμηση, ότι το Κ.Κ.Ε. έχει περισσότερες πιθανότητες απ’ οποιοδήποτε άλλο κόμμα να επανεκλέξει βουλευτή, αυτό όμως κατά τη γνώμη μας θα εξαρτηθεί απ’ τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του -αν κι αυτό για το Κ.Κ.Ε. δεν είναι το μείζον- και απ’ τις διαρροές που θα υπάρξουν προς το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» του και μπορεί να του στερήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την έδρα.

Έτερος διεκδικητής της τρίτης έδρας μπορεί να προκύψει από το κόμμα εκείνο που θα εμφανιστεί με ισχυρό ψηφοδέλτιο, με πρόσωπα αναγνωρίσιμα και με εμβέλεια στην τοπική κοινωνία, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετο ρεύμα υπέρ του ψηφοδελτίου στο Νομό, πέραν της πανελλαδικής εμβέλειας του κόμματος.

Ποιο κόμμα έχει αυτές τις προδιαγραφές, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, με σχεδόν δεδομένη τη διάσπαση του σημερινού ΠΑΣΟΚ (αφού ο Γ. Παπανδρέου, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, έχει δρομολογήσει την ίδρυση νέου κόμματος), ίσως η έκπληξη να προκύψει από το Ποτάμι, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί, όπως επισημαίνουμε, στο ψηφοδέλτιό του.

Σε ό,τι αφορά στους ΑΝΕΛ, με δεδομένη την πτωτική τάση του κόμματος που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αν τελικά καταφέρει να μπει στη Βουλή, οι έδρες που θα πάρει, θα είναι από μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι από τη Λέσβο. Τα ίδια ισχύουν για τη «Χρυσή Αυγή».

Πέρα, ωστόσο, από τις έδρες που διεκδικούν τα κόμματα στο Νομό μας, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ενδοκομματική «μάχη», για το ποιοι δηλαδή υποψήφιοι βουλευτές θα εκλεγούν από κάθε ψηφοδέλτιο.

Στη Ν.Δ., η «σύγκρουση» του νυν βουλευτή, Παύλου Βογιατζή, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου - που μετακομίζει απ’ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στη Λέσβο-, φαίνεται να είναι πολύ σκληρή, με πολλές άγνωστες παραμέτρους.

Η παρουσία των δύο αυτών προσώπων, αλλά και αυτή του Δημήτρη Παπαγιαννίδη, μέχρι προσφάτως προέδρου τού Δ.Σ. τού ΕΚΑΒ, καθιστά απ’ τη μια μεριά πανίσχυρο το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., αλλά συγχρόνως και πολύ ανταγωνιστικό, δεδομένου ότι (πλην εκπλήξεως, να πάρει δηλαδή 45%) μόνο ένας θα εκλεγεί βουλευτής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, με δεδομένη την παρουσία του Γιάννη Ζερδελή στο ψηφοδέλτιο και μη γνωρίζοντας ποια πρόσωπα τελικά θα το στελεχώσουν, θα αποτελέσει έκπληξη η μη επανεκλογή του.

Μ’ αυτά τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις πρώτες εκτιμήσεις, βαδίζουμε προς τις κάλπες, έχοντας κατά νου ότι πάντα είναι απρόβλεπτες και κρύβουν εκπλήξεις. Άλλωστε, γι’ αυτό έχουν και ενδιαφέρον οι εκλογές, πολύ περισσότερο οι πρόωρες, γιατί έχουν εκπλήξεις, και θέλουμε να αναμένουμε αυτές να είναι ευχάριστες!

Έχουμε όμως μέρες μέχρι τις κάλπες και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε με λιγότερα άγνωστα στοιχεία και περισσότερες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές της πρωτόγνωρης αυτής εκλογικής αναμέτρησης, που αν δεν κάνουμε λάθος πρώτη φορά γίνονται Γενάρη μήνα.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top