Αναζητώντας τη νησιωτική πολιτική

18/12/2014 - 13:53

Με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη των νησιών και να κρούσει τον κώδωνα για τα όσα διαδραματίζονται στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου.

Όταν η Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. βολοδέρνει...

Με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη των νησιών και να κρούσει τον κώδωνα για τα όσα διαδραματίζονται στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου.

Η Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. επί ημερών Βαρβιτσιώτη βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση, μετά και την αποψίλωση βασικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτή των άγονων γραμμών, και την αναστολή ή υποβάθμιση σημαντικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, επί της ουσίας, η αρμοδιότητα που μάλιστα καταγράφηκε και στον τίτλο της Γενικής Γραμματείας, της Νησιωτικής Πολιτικής, παραμένει κενή περιεχομένου, αφού για να υλοποιηθεί, απαιτούνται και πρόσθετοι πόροι και κυρίως πολιτική βούληση απ’ την πολιτική ηγεσία, τόσο του Υπουργείου όσο και της Γενικής Γραμματείας, που ακόμη παραμένουν ζητούμενα.

Χωρίς καμμιά αμφιβολία, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αφέθηκε στην τύχη της χωρίς κανένα σχέδιο δράσης -αυτή φαίνεται να είναι η αίσθηση που έχει το στελεχιακό δυναμικό της-, να βολοδέρνει αναζητώντας τη... βαρύγδουπη νησιωτική πολιτική, που όμως για να πάρει σάρκα και οστά, απαιτεί πρωτίστως πρόσθετους πόρους, που απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει.

Αν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία ΥΝΑ πράγματι επιθυμεί να δραστηριοποιήσει τη Γ.Γ. ως το κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο για νησιωτικές πολιτικές, οφείλει να τη στηρίξει εμπράκτως τώρα, πριν η φθίνουσα πορεία της γίνει μη αναστρέψιμη.

Εκτός κι αν η κυβερνητική βούληση για το πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου και νυν Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να απαξιωθεί πλήρως ώστε το... μοιραίο να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρό για όλους. Αν αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, τότε πράγματι είναι σε... καλό δρόμο!

Αν όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, αλλά διαφορετικά, οφείλει ο κ. Ζωίδης ως η πολιτική ηγεσία τής Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π., πέρα απ’ την έκπληξη και την πικρία του για την ανακοίνωση-παρέμβαση του Συλλόγου των Υπαλλήλων, όχι απλά να καθησυχάσει και να εφησυχάσει το στελεχιακό προσωπικό του οποίου προΐσταται, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το ήδη βεβαρυμμένο, όπως φαίνεται, κλίμα στη Γ.Γ., ακόμη και σε «σύγκρουση» με την πολιτική ηγεσία του κεντρικού Υπουργείου, που δε φαίνεται να... κόβει και τις φλέβες της με τη Γενική Γραμματεία που εδρεύει στη Μυτιλήνη και που εκτιμούμε πως πολύ θα ήθελε να μην υπήρχε.

Το γεγονός ότι τη νέα δομή τής Γ.Γ. Αιγαίου και την αποψίλωσή της από αρμοδιότητες που ασκούσε, μπορεί να τις βρήκε ο κ. Ζωίδης και να αποτελεί γι’ αυτόν μια κάποια δικαιολογία, δεν παύει ωστόσο να είναι εδώ και πολλούς μήνες αυτός στην πολιτική ηγεσία της. Ως νησιώτης, λοιπόν, και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος νησιωτικής περιοχής στο πρόσφατο παρελθόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα νησιά έχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατ’ εξαίρεση προκειμένου να είναι σε θέση να... εκκινούν απ’ το ίδιο σημείο με την ηπειρωτική χώρα.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να είχε κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε τυχόν... ανορθογραφίες και να διόρθωνε, και να απέτρεπε βάζοντας τη δική του σφραγίδα.

Αντ’ αυτού, ο κ. Ζωίδης κινδυνεύει να καταγραφεί ως ο γενικός γραμματέας που ήλθε, είδε και απήλθε, και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλά άλλαξαν και αλλάζουν στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία οδηγείται σε πλήρη απαξίωση, χωρίς κανένα σχέδιο, να ταξιδεύει στο Αιγαίο με μόνη «σανίδα σωτηρίας» το νεφέλωμα της νησιωτικής πολιτικής.
Έτσι όμως, ποιος μπορεί να αποτρέψει το μοιραίο που όλοι (;) απεύχονται;

Θα προβληματίσει η δημόσια παρέμβαση των Υπαλλήλων -αλλά και η  αντίστοιχη «εντός των τειχών»- προκειμένου, έστω και αυτή την ώρα, να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε το θεσμικό «εργαλείο» που διαμορφώθηκε πριν τρεις περίπου δεκαετίες και έκανε αισθητή την παρουσία του στο αρχιπέλαγος, να συνεχίσει να υπάρχει, όχι ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά έχοντας ρόλο και μετά τις όποιες αλλαγές το δημόσιο τομέα;

Πριν τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα, ας φροντίσουν όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη, να πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις και (γιατί όχι;) να κάνουν και διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζονται.

Θα υπάρξουν όμως;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey