Οι προκλήσεις ασφαλείας

16/09/2014 - 13:45

Η αδιάλλακτη στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου τού ΝΑΤΟ στην Ουαλία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με τις πάγιες αναθεωρητικές επιδιώξεις της γείτονος.

Η αδιάλλακτη στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου τού ΝΑΤΟ στην Ουαλία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με τις πάγιες αναθεωρητικές επιδιώξεις της γείτονος.

Την ίδια στιγμή, τα συμβαίνοντα στην ανατολική Ουκρανία προοιωνίζονται σημαντικές γεωπολιτικές ζυμώσεις και δυνητικές ανακατατάξεις συνόρων και σφαιρών επιρροής στην ανατολική Ευρώπη, με ευθείες πλέον επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές και στον τουρισμό, απότοκες των ληφθέντων μέτρων-κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επ’ αφορμής της θλιβερής επετείου της πτώσης των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προδιέγραψε την ακολουθητέα στρατηγική αντιμετώπισης, από πλευράς των Αμερικανών και των συμμάχων τους, της απειλής που θέτει για τον πολιτισμένο κόσμο η ραγδαία ενίσχυση των ριζοσπαστικών ισλαμικών δυνάμεων του Ιράκ και της Συρίας.

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το εκρηκτικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το οποίο μάς ταλαιπωρεί σε ημερήσια βάση, αλλά και τα συμβαίνοντα στη Μέση Ανατολή και στις αποσταθεροποιημένες χώρες του αραβικού κόσμου, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό και δυνάμει επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας στην άμεση, αλλά και στην ευρύτερη στρατηγική περίμετρο συμφερόντων της χώρας.

Την ίδια ώρα που εξελίσσεται έτσι η κατάσταση στη γειτονιά μας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει επισήμως διά τοποθετήσεως σημαίνοντος στελέχους του στο ελληνικό κοινοβούλιο, θέμα διάλυσης του ΝΑΤΟ και εξόδου της χώρας από αυτό.

Πέραν της θυμηδίας που προκαλούν σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη τέτοιες τοποθετήσεις, προκαλούν παράλληλα και προβληματισμό σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις αυτών οι οποίοι διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και αυτό γιατί όταν όλοι οι γεωπολιτικοί παίκτες, μεγάλοι ή λιγότεροι μεγάλοι, προσπαθούν να διατηρήσουν υφιστάμενες συμμαχίες ή να δημιουργήσουν και άλλες στο πλαίσιο επαύξησης των δυνατών συνεργειών και της αποτελεσματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή περιστολή των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σύνθετες και πολυειδείς σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, πρόσφατες εξαγγελίες σαν και αυτές του κ. Δρίτσα στη Βουλή κινούνται στα όρια της ουτοπίας ή του… ανεκδότου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey