FOLLOW US

Άρθρα

Αναφέρθηκα στο προηγούμενο άρθρο στην πρώτη παθογένεια, τον κομματισμό και τους αυλικούς, που άφησε ανέγγιχτη κατά τη διάρκεια της υπουργίας του το δίδυμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλος.

Αναφέρθηκα στο προηγούμενο άρθρο στην πρώτη παθογένεια, τον κομματισμό και τους αυλικούς, που άφησε ανέγγιχτη κατά τη διάρκεια της υπουργίας του το δίδυμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλος.

Επίσης, συνέχισαν την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων, τα γνωστά ΕΣΠΑ, σε έργα και προγράμματα απασχόλησης της κομματικής γραφειοκρατίας, απορρόφηση για την απορρόφηση, για τη στήριξη όσων τους στηρίζουν κυρίως στο χώρο των Μ.Μ.Ε., χωρίς να μείνει καμμιά υποδομή, χωρίς να φτάσει τίποτα στα σχολεία.

Αγνόησαν προκλητικά την επιμόρφωση, την ίδια στιγμή που εισήγαγαν δεκάδες νέα μαθήματα. Οδήγησαν στο κλείσιμο τα περιφερειακά επιμορφωτικά κέντρα και βούλιαξαν ακόμη και αυτό το «Μείζον» πρόγραμμα επιμόρφωσης, που οι ίδιοι διαφήμιζαν ως τομή στην εκπαίδευση.

Κοντά σ’ αυτά τα σπουδαία που κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους και τα ασπάστηκαν με ευλάβεια, οι δύο αυτοί υπουργοί του μνημονίου έβαλαν και τη δική τους σφραγίδα στην ιστορία της Εκπαίδευσης.

Επιτέθηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα και εμπάθεια στο μάχιμο εκπαιδευτικό: οικονομικός στραγγαλισμός, εργασιακή εξουθένωση, ομαδικές απολύσεις (για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα στην Ελλάδα και μοναδικό Υπουργείο Παιδείας στην Ευρώπη, που απέλυσε ομαδικά και αναιτιολόγητα μόνιμους εκπαιδευτικούς), επιστράτευση πριν ακόμα προκηρυχθεί απεργία, συνεχής συκοφάντηση, διαστρέβλωση των θέσεων του κλάδου, συνειδητή απαξίωση.

Αφού συνηγόρησαν στην αθλιότητα του εξευτελιστικού μισθού των 650 ευρώ για τους νεοεισερχομένους, προέβαλαν με τιμές και δόξες ως μεγάλο έργο τη σίτιση των εκπαιδευτικών σε στρατόπεδα και στρατιωτικές λέσχες!!!

Κρατήστε τα παρακάτω νούμερα: Ένας διευθυντής Γυμνασίου με 30 χρόνια υπηρεσία, με 30 καθηγητές προσωπικό και 250 μαθητές υπό την ευθύνη του, αμείβεται με 500 ευρώ λιγότερα από έναν υπάλληλο ΔΕΚΟ που προσλήφθηκε από το παράθυρο με απολυτήριο Γυμνασίου, έφυγε με εθελουσία (εισπράττοντας εφάπαξ πάνω από 100.000 ευρώ) και τώρα κάθεται.

Και όταν θα συνταξιοδοτηθεί αυτός ο ήρωας-κοροΐδο διευθυντής, θα πάρει εφάπαξ σκάρτα 30.000 ευρώ. Και ακόμα χειρότερα: ο νέος εκπαιδευτικός αμείβεται με το 1/3 του μισθού ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών, μιας ΔΕΚΟ, μιας ΔΕΥΑ και των χιλιάδων άλλων εκλεκτών και γαλαζοαίματων που φρόντισαν να εξαιρεθούν από το κατά τ’ άλλα ενιαίο μισθολόγιο (ακόμα ένα κατόρθωμα-τρύπα στο νερό των ολίγιστων Παπακωνσταντίνου - Στουρνάρα).

Αλήθεια, ποια οικονομική, κοινωνική, εργασιακή λογική, ποια ηθική μπορεί να ανεχθεί αυτή την αδικία, τον εξευτελισμό, την περιφρόνηση προς τους ανθρώπους όπου η επίσημη Πολιτεία έχει αναθέσει την εκπαίδευση και την αγωγή των νέων γενιών;

Σκλήρυναν σε απίστευτο βαθμό το διοικητισμό και τη γραφειοκρατία, χιλιάδες σελίδες γελοίας λογοδιάρροιας, θεωρώντας ότι η εκπαίδευση και η μάθηση είναι θέμα απανωτών, συχνά ακατανόητων και ανεφάρμοστων εγκυκλίων.

Πήραν δεκάδες αποφάσεις για νέα μαθήματα, νέα προγράμματα σπουδών, νέες αναθέσεις μαθημάτων, εξεταστικό, τράπεζα θεμάτων και πολλά άλλα, αγνοώντας, όπως έχει αποδείξει με άρθρα του ο καθηγητής Μπαγάκης, όλες τις βασικές αρχές και τα ερευνητικά δεδομένα των επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής.

Η προχειρότητά τους και η ασχετοσύνη τους ήταν τέτοια, που εισήγαγαν νέα μαθήματα στην Α΄ Λυκείου, για τα οποία δεν είχαν γραφεί σχολικά εγχειρίδια, ούτε ακόμα το περίγραμμα του περιεχομένου των μαθημάτων, αλλά μόνο ο τίτλος τους.

Άλλαξαν τον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μόνο στην Α΄ Λυκείου, εισάγοντας μεθόδους που δε διδάσκονται σε καμμιά Φιλοσοφική Σχολή.

Για την τράπεζα θεμάτων και την αξιολόγηση θα συνεχίσω στο επόμενο σημείωμα.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top