FOLLOW US

Άρθρα

Tα κείμενα που ακολουθούν, στο βασικό τους κορμό, προέκυψαν ύστερα από πολλές συζητήσεις με συναδέλφους και φίλους και ήταν έτοιμα για δημοσίευση από τον περασμένο χειμώνα.

Tα κείμενα που ακολουθούν, στο βασικό τους κορμό, προέκυψαν ύστερα από πολλές συζητήσεις με συναδέλφους και φίλους και ήταν έτοιμα για δημοσίευση από τον περασμένο χειμώνα.

Μια τηλεφωνική κουβέντα που είχα με σπουδαία φιλόλογο, Σχολική Σύμβουλο, η οποία μάλιστα έφυγε, όπως και εκατοντάδες άλλοι, από την εκπαίδευση στην πιο ώριμη ηλικία της γεμάτη πίκρα και αγανάκτηση από την προκλητική αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, τον διοικητικό αυταρχισμό, την απαξίωση και εξουθένωση των εκπαιδευτικών, με έπεισε να τα κρατήσω στο συρτάρι.

«Τα γραπτά μας γίνονται δηλητήριο που φαρμακώνουν εμάς τους ίδιους, αφού τίποτα άσχημο δεν διορθώνεται σ’ αυτή τη χώρα.

Γύρισε πίσω σου και δες ποιοι άσκησαν εκπαιδευτική πολιτική και ποιοι μας κουνούσαν το δάκτυλο: Κοντογιαννόπουλος, Αρσένης, Ελένη Κούρκουλα, Ανθόπουλος, Πετσάλνικος, Σπηλιωτόπουλος και άλλοι και άλλοι, για να φτάσουμε στο απίστευτο δίδυμο των μνημονίων, Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλος. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση», μου είπε, απολύτως απογοητευμένη, ένα φωτεινό μυαλό, που δούλευε 20 ώρες την ημέρα, 12 μήνες το χρόνο.

Αποφάσισα να τα δημοσιεύσω ως απάντηση σε δεκάδες φίλους-γονείς που έχουν παιδιά στο Λύκειο και όλοι μονότονα λένε και ξαναλένε (σχεδόν παραμιλάνε): τόσα λεφτά, να χαλάμε τόσα λεφτά σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια, ακόμη και σήμερα που έχουμε τόσα οικονομικά προβλήματα.

Να χρεωνόμαστε, να κάνουμε αιματηρές οικονομίες για να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες. Μα τι κάνει το δημόσιο σχολείο; Για ποιο λόγο υπάρχει;

Με το δίκιο τους πολλοί δεν ξέρουν τις χρόνιες παθογένειες, ούτε τι έχει συμβεί στο ελληνικό σχολείο την τελευταία περίοδο, τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, τα χρόνια που το υπουργείο διοίκησαν η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κύριος Αρβανιτόπουλος.

Αυτό που γνωρίζουν, είναι αυτό που πληρώνουν, και το γνωρίζουν καλά. Ας σκεφτούν, όμως, εάν τα χρόνια αυτά, που ήρθαν τα πάνω κάτω, που οι άνθρωποι πηδάνε από τα μπαλκόνια, που οι υπουργοί Οικονομικών και οι εφοριακοί ως οι χειρότεροι κλεφτοκοτάδες, βάζουν χέρι και στη σύνταξη των 200 ευρώ και απειλούν με κατάσχεση ανθρώπους για χρέος έξι ευρώ, εάν άκουσαν έστω και μια λέξη, έτσι ως χάιδεμα αυτιών, για τα φροντιστήρια, νόμιμα και παράνομα.

Εάν πάρθηκε ένα μέτρο, εάν αφιερώθηκε ένα λεπτό συζήτησης στη Βουλή, εάν γράφτηκε για την παραπαιδεία μια γραμμή κοντά στις χιλιάδες των μνημονίων και μεσοπροθέσμων που ρήμαξαν τις ζωές μας.

Απολύτως τίποτα, ούτε για τα προσχήματα. Εκατομμύρια ευρώ, μαύρα και αφορολόγητα, με τις ευλογίες του κράτους και των αρμοδίων υπουργών, τροφή στο Μινώταυρο των φροντιστηρίων, την ίδια στιγμή που μεθοδικά ξεχαρβαλώνεται και γκρεμίζεται το δημόσιο σχολείο, ο πιο δημοκρατικός θεσμός, ο μόνος που μπορεί να αμβλύνει τις θηριώδεις ταξικές ανισότητες, να δώσει βοήθεια στο παιδί του ανέργου, του φτωχού, του κατατρεγμένου.

Οι δυο, λοιπόν, αυτοί υπουργοί φρόντισαν να μην επιλύσουν κανένα από τα εγγενή προβλήματα, να μην θεραπεύσουν καμμιά από τις γνωστές πληγές της εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων τους, παρέδωσαν τις επιτελικές θέσεις διοίκησης και εκπαιδευτικών φορέων στην κομματοκρατία, στους μυστικοσυμβούλους, στους χειροκροτητές και τους αυλικούς που όπως πάντα, έτσι και τώρα, αφού παρακάμψουν ικανούς ανθρώπους και ομάδες με γνώση, πείρα και αληθινό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση, ασκούν μια πολιτική πρόχειρη και αποσπασματική, βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων και κυρίως ιδιοτελή.

Η στελέχωση του Υπουργείου και οι δήθεν κρίσεις στελεχών τα χρόνια αυτά, δεν είναι απλά κομματικές, είναι η αποθέωση της ευήθειας.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top