«Μουδιασμένα» για το συλλαλητήριο

01/07/2012 - 05:56
Χωρίς δυναμισμό και με πολλές αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα συλλαλητήριο για το στόχο του εφετείου, Λέσβιοι της Αθήνας και της Μυτιλήνης συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για να το οργανώσουν.
Χωρίς το δυναμισμό που θα απαιτούσε η διοργάνωση μιας σοβαρής κινητοποίησης, με επιφυλακτικότητα, διαφορετικές απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και πολλές αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι ένα συλλαλητήριο στην επίτευξη του στόχου για εφετείο, Λέσβιοι της Αθήνας και της Μυτιλήνης συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για να το οργανώσουν. Με το συλλαλητήριο της προσεχούς Δευτέρας στην Αθήνα, η Λέσβος αναμένεται να διεκδικήσει για ακόμη μια φορά την ικανοποίηση του αιτήματός της να γίνει τακτική έδρα εφετείου στη Μυτιλήνη. Προς το παρόν πάντως, στη σύσκεψη δε λήφθηκαν αποφάσεις για τα πρακτικά ζητήματα της κινητοποίησης, τα οποία κι αναμένεται να ξεκαθαριστούν σήμερα απ’ τη Επιτροπή Αγώνα για το Εφετείο, στη Μυτιλήνη.
Στην ίδια προχθεσινή σύσκεψη υπήρξε και η πρόταση να μετατεθεί για μερικές μέρες αργότερα η κινητοποίηση ή ακόμη και να αναβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα, αφού όπως ειπώθηκε επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με την οποία θα «διευρύνεται» η μεταβατική έδρα του Εφετείου που ήδη υφίσταται στη Μυτιλήνη.


Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διοργανώθηκε απ’ την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και την Επιτροπή Αγώνα για το Εφετείο, την οποία πλαισιώνουν αυτοδιοικητικοί φορείς του νομού. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, η αρεοπαγίτης Αιμιλία Λίτινα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Νίκος Βλουτέλλης, και το μέλος της Επιτροπής Νίκος Χωριατέλλης, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Άρης Χατζηκομνηνός, με την ιδιότητα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Μυτιλήνης, νομικοί και δημοσιογράφοι με καταγωγή απ’ το νησί, όπως ο Μιχάλης Ορφανός και ο Στρατής Λιαρέλλης, και φυσικά ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, όπως και πολλοί πρόεδροι συντοπίτικων συλλόγων. Ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης έστειλε μήνυμα.

Κάλεσμα

Μιλώντας στους παρευρισκομένους, ο κ. Βλουτέλλης έκανε μία σύντομη χρονική αναδρομή της υπόθεσης, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκειμένου να δημιουργηθεί εφετείο στη Μυτιλήνη. Ο κ. Βλουτέλλης επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά και στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι διάδικοι τόσο από τις μετακινήσεις στη Σύρο, όπου και η έδρα του Εφετείου Αιγαίου, όσο και από τις συνεχείς αναβολές των υποθέσεών τους.
«Ζητούμε το αυτονόητο, το οποίο εδώ και τόσα χρόνια δεν υλοποιείται. Απεναντίας, πώς γίνεται με διαδικασίες-εξπρές και εκεί ακόμη που είναι περιττό, να δημιουργείται εφετείο;», αναρωτήθηκε ο κ. Βλουτέλλης, ο οποίος μίλησε επίσης και για την αντίδραση του πολιτικού κόσμου της Κρήτης στο ενδεχόμενο να γίνει εφετείο στη Μυτιλήνη ή οπουδήποτε αλλού. «Οι Κρήτες - είπε - αντέδρασαν με το δικό τους σκεπτικό, υπογράφοντας μάλιστα ένα πρωτόκολλο τιμής που προέβλεπε πως σε περίπτωση που γίνει εφετείο στη Μυτιλήνη ή οπουδήποτε αλλού, αυτοί να παραιτηθούν από βουλευτές. Ήρθε η στιγμή να ασκήσουμε τις πιέσεις που μπορούμε και καλούμε και τους Λέσβιους της Αττικής να το αντιμετωπίσουν σαν ένα μεγάλο θέμα, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο της 25ης Μαΐου.»



«Να αναβληθεί…»

Το ίδιο, όμως, ξεκάθαρη θέση υπέρ της κινητοποίησης δεν είχε το σύνολο των παρευρισκομένων. Ειδικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, πρότεινε το συλλαλητήριο να αναβληθεί για λίγες ημέρες, αφού - όπως είπε - θεωρεί σίγουρο πως επίκειται η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα αυξάνεται ο αριθμός των συνεδριάσεων της μεταβατικής έδρας στη Μυτιλήνη. Ταυτόχρονα, με το ίδιο Διάταγμα θα παρέχεται η δυνατότητα συνεδριάσεων και πενταμελούς δικαστηρίου - δύο φορές το χρόνο - κι όχι μόνο τριμελούς όπως σήμερα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Αθανασίου - ο οποίος, όπως είπε, πριν τη σύσκεψη συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης που τον διαβεβαίωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί οπωσδήποτε τις επόμενες μέρες - το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν προωθηθεί κατά τα υπεσχημένα το Π.Δ., όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θα στηρίξει τον αγώνα που δίνουν οι φορείς και οι κάτοικοι της Λέσβου για να λυθεί μια για πάντα το θέμα της ίδρυσης εφετείου στο νησί.
Η πρόταση του κ. Αθανασίου δεν υιοθετήθηκε, ενώ αναπτύχθηκε ευρύτατος διάλογος για το κατά πόσον αρκεί η λύση των περισσότερων συνεδριάσεων της μεταβατικής έδρας για να νιώσει δικαιωμένη η Λέσβος, ή πρέπει να διεκδικήσει έως τέλους την ίδρυση τακτικής έδρας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey