Οι κάλπες έστειλαν ηχηρά μηνύματα

28/05/2014 - 15:31

Τα εκλογικά αποτελέσματα του α΄ και του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, ασφαλώς και επιδέχονται προσεκτικής μελέτης, τόσο από τους πρωταγωνιστές αυτών των αναμετρήσεων, όσο και απ’ την κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα που με την ψήφο του ανέδειξε νικητές και ηττημένους.

Αποτυπώνοντας τα εκλογικά αποτελέσματα

Τα εκλογικά αποτελέσματα του α΄ και του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, ασφαλώς και επιδέχονται προσεκτικής μελέτης, τόσο από τους πρωταγωνιστές αυτών των αναμετρήσεων, όσο και απ’ την κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα που με την ψήφο του ανέδειξε νικητές και ηττημένους.

Τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών Κυριακών θα πρέπει να διαβαστούν ενιαία για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και όχι ό,τι θέλει κανείς να διαβάσει. Χαρακτηριστικό και κορυφαίο στοιχείο των δύο αυτών αναμετρήσεων, τουλάχιστον για τη Λέσβο, είναι ότι η πρώτη πολιτική δύναμη, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε μία βδομάδα πριν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να πλησιάσει τα ποσοστά της περασμένης Κυριακής, μένοντας εκτός διεκδίκησης τόσο στο Δήμο Λέσβου, όσο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα και της Λέσβου, όπως και σ’ όλη σχεδόν τη χώρα, δε συμπεριφέρθηκε ενιαία στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας - και σωστά, κατά τη γνώμη μας - ότι άλλο είναι οι ευρωεκλογές και άλλο η εκλογή δημοτικής και περιφερειακής αρχής, όπου τα πρόσωπα παίζουν ξεχωριστό ρόλο.

Και όσοι επιμένουν να υποτιμούν αυτήν τη διάσταση, είναι βέβαιο ότι κάνουν λάθος. Ασφαλώς και η πολιτική ταυτότητα των αυτοδιοικητικών συνδυασμών είναι σημαντική, αλλά δεν παύουν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση να έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες και στο νησί μας.

Είναι βέβαιο ότι και οι αυτοδιοικητικές, αλλά κυρίως οι ευρωεκλογές, στέλνουν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, πρωτίστως δε προς τους συγκυβερνώντες, προς τους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σ’ όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Και τα μηνύματα ήταν, κατά τη γνώμη μας, σαφή και ηχηρά απ’ όλες τις κάλπες.

Απ’ τις μεν αυτοδιοικητικές κάλπες, το μήνυμα είχε κυρίως αποδέκτη το ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του, στις δε ευρωεκλογές, το ίδιο εκλογικό σώμα έστειλε, ενισχύοντας τούτη τη φορά το ΣΥΡΙΖΑ, μήνυμα διαμαρτυρίας κατά της συγκυβέρνησης, αναδεικνύοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά, πρώτη πολιτική δύναμη στο νησί.

Το γεγονός ότι το ίδιο εκλογικό σώμα συμπεριφέρθηκε διαφορετικά στις τρεις κάλπες, επιβεβαιώνει και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που είχε η κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να εκτιμούν τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και οι κάθε είδους εμπλεκόμενοι σ’ αυτές τις εκλογές.

Κάτι που ασφαλώς δεν έγινε, και γι’ αυτό τα αποτελέσματα έκαναν αίσθηση και προσγείωσαν δυσάρεστα όσους εμμονικά επιχείρησαν να προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο και τις τρεις κάλπες. Θέλουμε να πιστεύουμε, όμως, ότι τα μηνύματα απ’ τις αυτοδιοικητικές κάλπες και αυτά της Ευρωβουλής δεν αφήνουν καμμιά παρερμηνεία.

Ήταν σαφή και συγκεκριμένα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις όποιες μελλοντικές κινήσεις και εξελίξεις.

Τα αποτελέσματα του β΄ γύρου
Σ’ ό,τι αφορά τώρα στα αποτελέσματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η εκλογή του Σπ. Γαληνού που φαινόταν ότι είχε το προβάδισμα, επιβεβαιώθηκε αφού οι ψηφοφόροι των συνδυασμών που έμειναν εκτός β΄ γύρου, ήταν ευκολότερο να τον ψηφίσουν σε σχέση με τον αντίπαλό του, Φ. Ξύδα, που ήταν υποψήφιος με τη στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σ’ αυτό το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μας, συνέβαλε και η τακτική του συνδυασμού Ξύδα, που αντί να προβάλει και να αναδείξει τα προτερήματα και τα «συν» του υποψήφιου δημάρχου του, επικεντρώθηκε και αναλώθηκε στα «αρνητικά» του αντιπάλου του, γεγονός που μάλλον δεν άρεσε και πάντως δεν επιβραβεύτηκε απ’ το εκλογικό σώμα.

Τέλος, στην Περιφέρεια η διαφορά του α΄ γύρου μεταξύ της πρώτης Χρ. Καλογήρου και του δεύτερου Ν. Γιακαλή διατηρήθηκε σχεδόν στο ίδιο ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων μετακινήθηκε στο β΄ γύρο και προς τους δύο διεκδικητές, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την υποτιθέμενη καλύτερη πρόσβαση Γιακαλή στη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων των συνδυασμών που έμειναν εκτός.

Σ’ αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό να συνέβαλε και το γεγονός ότι ο Ν. Γιακαλής και η ηγετική του ομάδα είναι πολλά χρόνια στα δημόσια πράγματα του τόπου μας - και από διάφορες θέσεις - και αυτό μπορεί να «κούρασε» το εκλογικό σώμα, που προτιμά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, προτίμηση άλλωστε που καταγράφηκε ως τάση παντού και προκάλεσε αλλαγές προσώπων τόσο στις περιφέρειες, όσο και στους δήμους και αυτό  ανεξαρτήτως της επιτυχημένης ή όχι θητείας των απερχόμενων αρχών.

Στη Λέσβο ειδικά, δεν αποκλείεται να λειτούργησε προσθετικά και ενδεχομένως «απόφαση» ηγετικών στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Κ.Κ.Ε., να... τελειώνουν με το Γιακαλή και την ομάδα του εν όψει μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών, «εκκαθαρίζοντας» το τοπίο από έναν ισχυρό πολιτικό παράγοντα του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά «αυτονομίας» και με αξιοπρόσεκτη αντοχή!

Η εκλογή της Χρ. Καλογήρου με το νεανικό και άγνωστο εν πολλοίς συνδυασμό της επιβραβεύτηκε απ’ το εκλογικό σώμα, έχοντας πίσω της ωστόσο και ένα κραταιό ακόμη κόμμα - σ’ αντίθεση με το Ν. Γιακαλή -, αλλά κυρίως την προσεκτική και στοχευμένη προεκλογική καμπάνια, που πιστώνεται αποκλειστικά στην ίδια, γι’ αυτό και η νίκη του συνδυασμού της αποτελεί και προσωπική επιτυχία της, κάτι που αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους.

Και το ταμείο των βουλευτών
Τέλος, για την παρουσία και τη δράση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Νομού μας, ο μεν Γ. Ζερδελής στήριξε ψυχή τε και σώματι τους υποψηφίους του κόμματός του στο Δήμο και την Περιφέρεια, η δε εν γένει στάση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης επιδέχεται πολλών ενστάσεων απ’ τα στελέχη και τους οπαδούς τους.

Ο Ν. Σηφουνάκης είχε παρουσία με τους ανθρώπους του στο συνδυασμό Ξύδα και με δηλώσεις του στήριξε την υποψηφιότητά του, ενώ για την Περιφέρεια όχι μόνο ήταν παντελώς απών, αλλά στελέχη του συνδυασμού Γιακαλή θεωρούν βασίμως (;) ότι ήταν και απέναντί τους.

Όσο για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τής Ν.Δ., το Χ. Αθανασίου και τον Π. Βογιατζή, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι είναι «δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα». Ο μεν υπουργός Δικαιοσύνης έριξε το βάρος του κυρίως στο συνδυασμό Ξύδα, ο δε Π. Βογιατζής ασχολήθηκε κυρίως με τις περιφερειακές εκλογές, έχοντας μάλιστα και το γιο του Γιώργο στο συνδυασμό της Χρ. Καλογήρου.

Ασφαλώς όλοι θα κάνουν «ταμείο» και θα μετρήσουν κέρδη και ζημίες εν όψει των βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Εν κατακλείδι, η κάλπη φέρνει νέα πρόσωπα στην Περιφέρεια και το Δήμο, που θέλουμε να ελπίζουμε, και ευχόμαστε, να τα πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα, προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του. Η προεκλογική περίοδος τέλειωσε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μαζί μ’ αυτήν τελείωσαν και οι όποιες ακρότητες και υπερβολές ακούστηκαν.

Χρειάζεται η συνεργασία όλων των πλευρών για να αντιμετωπιστούν χρόνιες καθυστερήσεις. Τον «τόνο» για ένα καλό κλίμα στο Περιφερειακό και κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο, που επιβάλλεται να υπάρχει, θα πρέπει πρωτίστως να τον δώσουν οι νικητές, και αυτό δεν πρέπει να το θεωρήσουν ελάσσονος σημασίας ζήτημα.

Αλλά για όλα αυτά, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey