Γιατί με τον Ξύδα

17/04/2014 - 14:54

Παρά την αδιαφορία των πολιτών, που μέσα στην οικονομική κρίση, εύλογο είναι να δίνουν προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τον βιοπορισμό τους, κατά τα άλλα οδεύουμε προς αυτοδιοικητικές εκλογές! 

Παρά την αδιαφορία των πολιτών, που μέσα στην οικονομική κρίση, εύλογο είναι να δίνουν προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τον βιοπορισμό τους, κατά τα άλλα οδεύουμε προς αυτοδιοικητικές εκλογές! Έτσι κι αλλιώς όμως μπροστά στην κάλπη κάποιον πρέπει να επιλέξουμε, σε κάποιους πρέπει να εναποθέσουμε τις όποιες ελπίδες μάς απέμειναν.

Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, οι επικεφαλής σηματοδοτούν καθαρά το ιδεολογικό «ποιόν» τους, οπότε «καθείς εφ'ω ετάχθη» που έλεγαν και οι αρχαίοι!

Για τον Δήμο όμως; Ως «πασόκος», με σχεδόν 35 χρόνια συνεχή παρουσία στη ζωή του κινήματος στη Λέσβο, αντιλαμβάνομαι την αμηχανία πολλών φίλων και γνωστών στην πόλη και στα χωριά, που καλούνται να εκφραστούν ή να συμμετάσχουν στις εκλογές, αφού κανείς απ' τους υποψηφίους δημάρχους δεν έχει τη «σφραγίδα» και το «χρίσμα» ΠΑΣΟΚ, κατά την ως τώρα «πεπατημένη».

Όμως και στο παρελθόν σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις για την Αυτοδιοίκηση, υπήρξαν επίσημες ή ανεπίσημες συνεργασίες τόσο με κεντροαριστερούς όσο και κεντροδεξιούς υποψήφιους.

Θυμίζω με τον «δάσκαλο» Απόστολο Αποστόλου 1975, με τον Αλέκο Πεσματζόγλου 1978, τον Νότη Παναγιώτου 1990, αλλά και σε εκλογές β' γύρου 1982 και 86, όπου οι «πασόκοι» εκφράστηκαν σε ψηφοδέλτια με επικεφαλής προσωπικότητες γενικότερης αποδοχής.
Σήμερα καθώς οριστικοποιήθηκαν πλέον οι επικεφαλής και κτίζονται τα ψηφοδέλτια, οι επιλογές που προβάλλουν είναι:

Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ, τέως βουλευτή - αντινομάρχη με τη Ν.Δ. και σήμερα πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛ.. Συμπαθής και γνωστός μου απ' το σχολειό, ζητά σώνει και καλά ρόλο στη δημόσια ζωή, αλλά η παράταξή του φαντάζει ιδιαίτερα ανομοιογενής και «στημένη». Θα έλεγε κανείς, σηματοδοτεί μια ευκαιριακή συνεύρεση με στόχο αποκλειστικά και μόνο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος προς χάριν της άγρας ψήφων, φαίνεται πως κλείνει το μάτι ακόμη και προς την Χρυσή Αυγή, ενώ λησμόνησε τώρα τα τσιτάτα των ΑΝ.ΕΛ., περί εθνολατρείας, ξενοφοβίας αλλά και το αντιμνημονιακό του μένος!

Συντάσσονται μαζί του κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη για προσωπικούς λόγους οι περισσότεροι, ως συνέχεια από εσωπαραταξιακά καπρίτσια, πικρίες και άλλα κίνητρα.

Ένα κακέκτυπο θαρρείς, στα χνάρια που σύμπτυξε τη δημοτική παράταξή του προ 4ετίας ο Δ. Βουνάτσος, όπου τα στελέχη του μετεκλογικά, με τους αναμεταξύ τους ανταγωνισμούς και την ασυνεννοησία, επέφεραν απραξία και διάλυση στον Δήμο. Αυτό βέβαια το πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος μας. Θέλει πολύ να υποψιασθεί κανείς τι μέλλεται να επακολουθήσει πάλι στο νησί, αν τυχόν εκλεγεί;

Οι κινήσεις των ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ και ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, όπως ανακοινώθηκαν και άρχισαν να «χτίζονται» ως συνδυασμοί, σηματοδοτούν κομματικές αυτοδιοικητικές κινήσεις, που εποπτεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αντίστοιχα.

Ίσως αν δεν υπήρχε ο στενός αυτός κομματικός εναγκαλισμός με τις οδηγίες που τους επιβάλλονται, για το πλαίσιο που θα κινηθούν (αντιμνημονιακό, ανυπακοής και όλα αυτά τα σύνδρομα, που αγκυλώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση), οι συμπαθείς αυτοί, νέοι επιστήμονες, που αποδέχθηκαν - στρατεύθηκαν να τεθούν επικεφαλής, θα πρόσφεραν πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο και στους δημότες.

Η παρέα των νέων συμπολιτών μας που κατέληξαν στο πρόσωπο του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΤΖΗ, ξεκίνησε πολύ αργά την πρωτοβουλία της. Αν η κίνησή τους είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, να δημοσιοποιούσαν θέσεις και αρχές στο καθημερινό γίγνεσθαι των κοινών του τόπου, να ενημερώνουν, να δεσμεύονται για τα κύρια ζητήματα, να τους μάθει και να τους εμπιστευθεί ο κόσμος, τώρα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Έτσι η υποψηφιότητα ΦΩΤΗ ΞΥΔΑ, ήλθε «να ταράξει τα νερά» και δημιουργεί την έκπληξη στον κεντροδεξιό χώρο. Προερχόμενος ο ίδιος από παραδοσιακά κεντρώα οικογένεια με περγαμηνές στο Διπλωματικό Σώμα, ανοίγει τώρα τα φτερά του και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φλογερός τοπικιστής, προσηνής με τον κόσμο, παρορμητικός πολλές φορές αλλά συμπαθής και αισιόδοξος απ' τη φύση του, άνθρωπος, δημιουργεί σοβαρές υποθήκες για τη διεκδίκηση της δημαρχίας.

Άλλωστε σαν πρωτόβγαλτος στην αυτοδιοίκηση, δεν φορτώνεται βαρίδια του παρελθόντος, ούτε απολογείται για ενέργειες ή παραλείψεις άλλων. Θα έλεγε κανείς, κάθε άλλο παρά σου δίνει την εντύπωση του «εγκάθετου», όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν. Έτσι δημιουργεί και τη βάσιμη ελπίδα ότι αν εκλεγεί δήμαρχος, δεν θα περιοριστεί στη διαχείριση της μιζέριας και την καταγγελιολογία, με άλλοθι τον καταναγκασμό του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Απεναντίας με την διοικητική του πείρα και την εξοικείωσή του με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, κάποιο χρήσιμο για τον τόπο έργο μπορεί να επιτελεστεί. Άλλωστε, εδώ που φτάσαμε, εκείνο που προέχει είναι να ξαναλειτουργήσει η αυτοδιοίκηση σε κάθε χωριό και να τρέξουν έργα υποδομής, προς χρήση των δημοτών, με παράλληλη τόνωση της οικονομίας του νησιού.
Γιατί όχι λοιπόν με τον Φωτή Ξύδα;

Αν μη τι άλλο, με την «τρέλα» του και το «κέφι» που έχει για δουλειά, ξέρει τι διεκδικεί και τι τον περιμένει αν εκλεγεί. Δεν κρύβει απώτερα προσωπικά σχέδια, δεν «επιστρατεύτηκε» από κανέναν, ούτε έγινε υποψήφιος από φιλότιμο, επειδή δεν βρισκόταν άλλος διαθέσιμος! Ουσιαστικά η πρωτοβουλία του ανάγκασε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να βγουν ανοιχτά και να τον στηρίξουν.

Σάματις είχαν κι άλλον καλύτερο; Χόρτασε πια ο κόσμος από πολιτικούς καριέρας και «πεφωτισμένα» κομματικά στελέχη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey