Με σοβαρά προβλήματα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των σχολείων της Λέσβου. Στο υπαρκτό κτηριακό ζήτημα έρχεται να προστεθεί και αυτό της έλλειψης βιβλίων, κάτι που έχει κάνει τους αρμοδίους της Εκπαίδευσης να… τρέχουν και να μη φτάνουν.
Με σοβαρά προβλήματα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των σχολείων της Λέσβου. Στο υπαρκτό κτηριακό ζήτημα έρχεται να προστεθεί και αυτό της έλλειψης βιβλίων, κάτι που έχει κάνει τους αρμοδίους της Εκπαίδευσης να… τρέχουν και να μη φτάνουν. Διότι παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει, ελλείψει χρημάτων, και η δυνατότητα διανομής φωτοτυπιών στους μαθητές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλα αυτά γυρνούν δεκαετίες πίσω την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νησί, οξύνοντας όσο ποτέ άλλοτε τα συνήθη εμπόδια που συναντούσαν οι μαθητές με το πρώτο κουδούνι.
Τόσο οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και οι δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου, πάντως, κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ είναι γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις η λειτουργία κάποιων μονάδων κυριολεκτικά επαφίεται στον «πατριωτισμό» των εκπαιδευτικών, που δουλεύουν εθελοντικά για να ευπρεπίσουν τα σχολεία.
Ξεκινώντας απ’ τη βασική εκπαίδευση, με πολλά κτηριακά προβλήματα ξεκινάει η χρονιά για τα δημοτικά σχολεία του νησιού. Τα σοβαρότερα από αυτά παρουσιάζονται στα σχολεία της Ακαδημίας (3ο και 12ο), το 6ο, το 10ο, το Νηπιαγωγείο Αλυφαντών και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία του Πολιχνίτου, της Σκαμνιάς, της Πέτρας, των Δαφίων, της Καλλονής, της Μήθυμνας και της Γέρας, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Κώστα Φραγκόπουλο, εάν εξαιρέσει κανείς το Πλωμάρι και τα σχολεία της Θερμής, που είναι σε καλή κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα έχουν να αντιμετωπίσουν λίγο - πολύ μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα στις κτηριακές τους υποδομές.
«Η αγωνία για το πώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά είναι διάχυτη στα πρόσωπα των διευθυντών», λέει ο κ. Φραγκόπουλος. «Τα χρήματα που έχουμε είναι πάρα πολύ λίγα και τον τελευταίο χρόνο χρήματα από τη ΣΑΤΑ που προορίζονταν για επισκευές, δεν έρχονται καθόλου. Έχω μεταφέρει το θέμα στο δήμαρχο, που προέδρευε προχτές στην Οικονομική Επιτροπή, και ευελπιστώ σε μια έκτακτη επιχορήγηση από πλευράς Δήμου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα.»
Γερασμένα σχολειά
Μπορεί κάποια σχολικά κτήρια, όπως αυτό των Παμφίλων και της Άντισσας, να παρουσιάζουν ορισμένα προβλήματα, αλλά αυτά είναι αντιμετωπίσιμα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, Παναγιώτης Ζαφειρίου. «Ό,τι παρεμβάσεις μπορούσαμε να κάνουμε, τις κάναμε, με τα χρήματα που είχαν οι σχολικές επιτροπές», αναφέρει ο ίδιος.
Γίνεται καταγραφή των προβλημάτων των σχολικών κτηρίων, ενώ καθυστερούν και οι επισκευές, υποστηρίζει από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας. Ο ίδιος κάνει λόγο για την ύπαρξη πολλών λυόμενων εγκαταστάσεων, καθώς και για την αναγκαιότητα προγραμματισμού ανέγερσης νέων διδακτηρίων, κάτι που απαιτεί τόσο πόρους, όσο και οικόπεδα που θα πρέπει να εξασφαλιστούν. «Θα ήταν θεμιτό να μπορούσε να κάνει προγραμματισμό ο Δήμος για νέα κτήρια, αλλιώς, όσο παλιώνουν τα υφιστάμενα, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα», συμπληρώνει. «Γενικά, δεν έχουμε την κατάσταση άλλων περιοχών που αναγκάζονται να κάνουν βάρδιες πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Έχουμε όμως πρόβλημα στεγαστικό, ειδικά στη Μυτιλήνη, σε σχέση με το πώς θα έπρεπε να είναι η κατάσταση.»
Πώς θα βγουν τόσες φωτοτυπίες;
Τόσο ο κ. Φραγκόπουλος, όσο και ο κ. Ζαφειρίου, τονίζουν πάντως πως το βασικότερο πρόβλημα που «καίει» αυτήν τη στιγμή τις επιτροπές τους, είναι αυτό της μη ύπαρξης βιβλίων, αφού η αναπαραγωγή φωτοτυπιών προϋποθέτει πολλά έξοδα για τη συντήρηση των μηχανημάτων και την εξεύρεση χαρτιού. Έτσι, είναι ζητούμενο το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία το πρώτο τρίμηνο, όπως αμφίβολο είναι και το αν τελικά βρεθούν τα χρήματα για τις φωτοτυπίες. «Απ’ την πλευρά μας θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου, με περικοπές από άλλες ανάγκες, να εξοικονομήσουμε χρήματα για την αναπαραγωγή των φωτοτυπιών», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου.
«Αυτό που συζητάμε με τους διευθυντές, είναι να κάνουμε μια ιεράρχηση των αναγκών μας. Ήδη δουλεύουμε και νομίζω πως θα είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Μέχρι τη Δευτέρα θα παραδώσουμε το 4ο Νηπιαγωγείο, το 12ο των Αλυφαντών, τα Σχολεία της Ακαδημίας, το 10ο Δημοτικό και κάποια περιφερειακά σχολεία που έχουν ορισμένες ανάγκες», αναφέρει ο κ. Φραγκόπουλος, που στο λίγο διάστημα απ’ την ανάληψη των καθηκόντων του έχει επισκεφτεί περίπου το 70% των δημοτικών του νησιού. «Και θα πρέπει να τονίσουμε ότι, πολλές φορές, οι επισκευές γίνονται ακόμη και με προσωπική εργασία, των διευθυντών και των δασκάλων, στον… πατριωτισμό των οποίων επαφίεται, όπως φαίνεται, η δωρεάν Παιδεία. Εμείς θα προσπαθήσουμε με το άνοιγμα, παρά τα όποια προβλήματα, να είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο εκκίνησης, αν και είμαστε στη χειρότερη συγκυρία όλων των εποχών», κατέληξε ο ίδιος.