Πρώτες εντυπώσεις

Firefox OS

28/11/2013 - 18:15

Αν και προς το παρόν έχει ατέλειες, το «ανοικτό» λειτουργικό σύστημα δεν είναι απαιτητικό σε επεξεργαστική ισχύ και μνήμη RAM για να λειτουργήσει.

Πρεμιέρα και στην Ελλάδα έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το Firefox OS, το λειτουργικό σύστημα που δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla Foundation, με σκοπό να κάνει τα smartphones ακόμη πιο οικονομικά και «φιλικά» στη χρήση.

Στόχος τού Firefox OS είναι να αποτελέσει μια εναλλακτική πλατφόρμα έναντι του Android τής Google και του iOS τής Apple, με πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι ένα «ανοικτό» λειτουργικό σύστημα, που βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML5, με την οποία κατασκευάζονται τα προγράμματα που «τρέχουν» απευθείας στο διαδίκτυο. Αυτό κατ’ αρχάς σημαίνει πως είναι εύκολο τα προγράμματα να μετατραπούν σε εφαρμογές για το on-line κατάστημα της Mozilla (Mozilla Marketplace), εμπλουτίζοντας το διαθέσιμο περιεχόμενο.

Σημαίνει επίσης πως το λογισμικό δε χρειάζεται γρήγορους επεξεργαστές και μνήμες μεγάλης χωρητικότητας για να λειτουργήσει, περιορίζοντας έτσι το κόστος των smartphones. Είναι χαρακτηριστικό πως το «One Touch Fire» κοστίζει 99,90 ευρώ, ενώ διατίθεται δωρεάν αν συνδυασθεί με ένα πρόγραμμα συμβολαίου τής Cosmote.

«Δοκιμάζοντας» το 3,5 ιντσών τηλέφωνο της Alcatel, ως «πρεσβευτή» τού Firefox OS, κατά τη γνώμη μας το λειτουργικό αφήνει όντως πολλές υποσχέσεις, φανερώνοντας όμως σε ορισμένες περιπτώσεις πως ακόμη βρίσκεται στα πρώτα του στάδια. Υποστηρίζοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός «έξυπνου» κινητού (όπως e-mail, κοινωνική δικτύωση, φωτογραφίες, μουσική), στα θετικά στοιχεία σίγουρα συγκαταλέγεται η ευχρηστία του. Μάλιστα, δε θα δυσκολευτεί να εξοικειωθεί με τις λειτουργίες του ακόμη και όποιος δεν είχε καμμία προηγούμενη επαφή με smartphone.

Γι’ αυτόν το σκοπό, το λογισμικό «δανείζεται» μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά τού Android και του iOS, όπως τον τρόπο με τον οποίο διαγράφονται και μετακινούνται οι εφαρμογές, την μπάρα ειδοποιήσεων, ή το παρατεταμένο πάτημα του κεντρικού κουμπιού για την προβολή των εφαρμογών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο. Όσον αφορά τις πρωτοτυπίες του, σίγουρα η μεγαλύτερη είναι η Δυναμική Αναζήτηση, η οποία βρίσκεται στην αρχική οθόνη.

Κι αυτό γιατί, πληκτρολογώντας στο παράθυρο της Δυναμικής Αναζήτησης οποιαδήποτε λέξη (π.χ. ένα μουσικό συγκρότημα), θα εμφανιστούν σχετικές ιστοσελίδες ή ιντερνετικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να εγκατασταθούν στο τηλέφωνο, και μάλιστα με προσαρμοσμένο τοπικά το περιεχόμενό τους. Ίσως όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι πως το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» για τις περιορισμένες απαιτήσεις σε hardware, καθώς το λογισμικό αποκρίνεται αρκετά καλά, παρά το μονοπύρηνο επεξεργαστή και τη μνήμη RAM 256ΜΒ του τηλεφώνου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, στο Mozilla Marketplace δεν υπάρχουν πολλές applications και απουσιάζουν αρκετά δημοφιλή προγράμματα. Η αλήθεια είναι πως στο κινητό θα βρει κανείς προεγκατεστημένες γνωστές εφαρμογές - ανάμεσά τους, τις AccuWeather, Facebook, Twitter, Wikipedia και YouTube. Παρ’ όλα αυτά, δεν υποστηρίζουν όλες τις λειτουργίες που έχουν οι εκδόσεις τους για άλλα οικοσυστήματα: π.χ. δε δίνουν τη δυνατότητα επιλογής και αντιγραφής κειμένου.

Σίγουρα είναι θέμα χρόνου να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα: για παράδειγμα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Mozilla με την Cosmote διοργανώνουν έναν «hackathon» στην Αθήνα, για την ανάπτυξη εφαρμογών από ελληνικές ομάδες. Ωστόσο, παρ’ όλο που το Firefox δείχνει σαφώς πιο ώριμο απ’ ό,τι ήταν τα άλλα λειτουργικά στα πρώτα τους βήματα, όσο υπάρχουν τέτοια μειονεκτήματα, επηρεάζουν αρνητικά την εμπειρία χρήσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey