Google, Nokia και Samsung

Αρνούνται ότι τα κινητά εντοπίζονται όταν είναι απενεργοποιημένα

14/11/2013 - 14:22

Πριν μερικούς μήνες, δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε ότι η NSA είχε αναπτύξει πριν εννέα χρόνια μια μέθοδο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων όταν είναι απενεργοποιημένα.

Πριν μερικούς μήνες, δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε ότι η NSA είχε αναπτύξει πριν εννέα χρόνια μια μέθοδο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων όταν είναι απενεργοποιημένα. Το δημοσίευμα δεν περιελάμβανε αναλυτικές πληροφορίες για το software που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των συσκευών. Όπως είναι εύλογο, αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις των υπευθύνων ασφαλείας των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google και η Samsung.

Ψάχνοντας απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το βρετανικό παρατηρητήριο προστασίας προσωπικών δεδομένων, Privacy International, διενήργησε μια σειρά ερευνών, απευθύνοντας ερωτήματα σε οκτώ κατασκευαστές συσκευών κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, για να λάβει γνώση για τον τρόπο που θα μπορούσε να ανιχνευτεί ένα κινητό τηλέφωνο ενώ βρίσκεται απενεργοποιημένο.

Περίπου οι μισές από τις εταιρείες στις οποίες εστάλη αίτημα, ανταποκρίθηκαν, καμμία όμως δεν μπόρεσε να παράσχει μια ξεκάθαρη εξήγηση για το πώς θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί μια παρακολούθηση με τον τρόπο που αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Google, μια από τις εταιρείες που ανταποκρίθηκε, απέρριψε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος με κατηγορηματικό τρόπο: «Όταν ένα κινητό τηλέφωνο που τρέχει Android είναι κλειστό, δεν υπάρχει κάποιο μέρος τού OS που να διατηρεί ή να εκπέμπει σήμα», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας απευθυνόμενος στην Privacy International.

«Χωρίς την παροχή ενέργειας, είναι αδύνατον να μεταδοθεί σήμα, εξ αιτίας των ανενεργών υποσυστημάτων», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Samsung, Hyunjoon Kim.

Eπί του θέματος τοποθετήθηκε και η Nokia, η οποία δήλωσε ότι οι συσκευές της είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε όταν είναι απενεργοποιημένες, να κλείνουν και οι ραδιοπομποί τους.

Μια κάπως... εναλλακτική ερμηνεία έδωσε η Ericsson, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε πως αν και οι συσκευές δεν αναγνωρίζονται ούτε εκπέμπουν σήμα όταν είναι κλειστές, δυνητικά υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν μέσω κάποιου malware το οποίο θα έχει εγκατασταθεί προηγουμένως.

To ερώτημα, ωστόσο, που εγείρει η απάντηση της σουηδικής εταιρείας, είναι κατά πόσον θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις ακόμα και για την NSA ώστε να δημιουργήσει ένα τόσο πολύπλοκο λογισμικό εννέα χρόνια πριν.

Πηγη: inews.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey