FOLLOW US

Άρθρα

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν γνωστό ότι ο μεγάλος οικονομικός πλούτος της Ρωσίας, τα μεγάλα κεφάλαια, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων των οικονομικών κολοσσών, ήταν στο εξωτερικό.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν γνωστό ότι ο μεγάλος οικονομικός πλούτος της Ρωσίας, τα μεγάλα κεφάλαια, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων των οικονομικών κολοσσών, ήταν στο εξωτερικό. Οι δισεκατομμυριούχοι της Μόσχας συσσωρεύουν αλλού τα κεφάλαιά τους και πολλοί από αυτούς διατηρούν την έδρα των εταιρειών τους σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ελβετία ή η Κύπρος. Οπουδήποτε αλλού δηλαδή, αλλά όχι στη Ρωσία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν «φυγαδεύει» λεφτά στο εξωτερικό.

Με απλά λόγια, τα ρωσικά κεφάλαια, αν όχι φοβόνται, σίγουρα αποφεύγουν τη Ρωσία. Και αυτό εξηγείται ιστορικά, αν αναλογιστεί κανείς το απότομο πέρασμα από τον απόλυτο κρατισμό σε ένα πρωτόγονο καπιταλιστικό καθεστώς, όπου η περιουσία δεν προστατεύτηκε ποτέ επαρκώς. Μόνον το 2008 έφυγαν από τη χώρα 350 δισ. δολλάρια. Αυτά τα κεφάλαια επιζητούσαν την ασφάλεια και την εχεμύθεια, και τις βρήκαν σε χρηματοπιστωτικά κέντρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι ξεκίνησε μια δυνατή και αμοιβαία επικερδής σχέση ανάμεσα στο ρωσικό χρήμα και τις κυπριακές τράπεζες. Η Λευκωσία διέθετε τη δεύτερη συγκέντρωση ρωσικών κεφαλαίων μετά τη Μόσχα, ενώ πιστεύεται ότι η πλειονότητα των τραπεζικών λογαριασμών αξίας άνω των 100.000 ευρώ που διατηρούνται στην Κύπρο, ανήκουν σε Ρώσους. Σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ., η Κύπρος αποτέλεσε το 2011 τον προορισμό τού 34% των εξωτερικών επενδύσεων ρωσικών κεφαλαίων, ενώ το 28% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία προήρχετο από την Κύπρο.

Οι τεράστιες αυτές ροές κεφαλαίων δεν αντικατόπτριζαν όμως πραγματικές ξένες επενδύσεις. Επρόκειτο κυρίως για ρωσικά κεφάλαια που έκαναν κύκλους. Δεν είναι κρυφό ότι τα κεφάλαια αυτά δεν προέρχονται μόνο από νόμιμες δραστηριότητες. Ασφαλώς, πολλές ρωσικές εταιρείες διατηρούσαν νόμιμα κεφάλαια στην Κύπρο, πολλοί λογαριασμοί όμως στην Κύπρο λειτουργούσαν και ως «πλυντήρια». Οι περισσότεροι Ρώσοι ολιγάρχες διατηρούσαν λογαριασμούς στην Κύπρο και κολοσσοί όπως η Rosneft και η Sberbank μετακινούσαν ασύλληπτα ποσά μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Επαναλαμβάνεται ότι κίνητρο, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση αυτών των λογαριασμών ήταν και η έλλειψη εμπιστοσύνης της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας στον πρόεδρο Πούτιν και στις πολιτικές του. Και οι Ρώσοι προτίμησαν την Κύπρο, διότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδείς φανταζόταν ότι οι καταθέσεις τους θα ετύγχαναν ποτέ «κουρέματος»…

Ο εν εξελίξει γεωστρατηγικός πόλεμος επιρροής, όμως, ήρθε να ανατρέψει αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν απίθανο να γίνει στην Ε.Ε. και σε ένα καπιταλιστικό σύστημα δομής και λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι τέτοιου μεγέθους οι επιδιώξεις, ώστε «μικροαπώλειες» είναι αδιάφορες ή τέλος πάντων δεν είναι του παρόντος. Η εμπιστοσύνη των καταθετών, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια και τις αγορές, οι παίχτες, πιστεύουν ότι πολύ γρήγορα θα «αποκατασταθούν», με πολύ μεγαλύτερα βέβαια κέρδη, εφόσον επικρατήσουν στη διαμάχη αυτή. Απλά τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα καθώς οι παίχτες είναι πολλοί, αλλά και όσο διευρύνεται το πεδίο μάχης, τόσο περισσότεροι αναγκάζονται να συμμετάσχουν στους συσχετισμούς δυνάμεων.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ρωσικά κεφάλαια που παρέμειναν στην Κύπρο, θα αναζητήσουν νέο καταφύγιο, σίγουρα όμως δε θα επιστρέψουν στη Ρωσία. Είναι πιθανόν να βρουν το δρόμο προς τις Ολλανδικές Αντίλλες ή προς τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η Μάλτα και το Λουξεμβούργο ίσως αποτελούν εναλλακτική λύση, όχι όμως προτιμητέα, καθώς και οι δύο είναι υπό «επιτήρηση»· δεν είναι τυχαία άλλωστε η οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη λύση που δόθηκε στην Κύπρο, καθώς βλέπει να έρχεται η σειρά του.

Ασφαλώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε ένα σύστημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στην εποχή της λιτότητας, οι φορολογικοί παράδεισοι όχι μόνον εκθέτουν την Ευρώπη σε κινδύνους, αλλά περιπλέκουν και το τραπεζικό σύστημά της στη διαφθορά των παράκτιων τραπεζικών προορισμών. Πέρα όμως από τους προφανείς αυτούς λόγους, η Γερμανία, γιατί όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή πολιτική, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή διαμορφώνεται κυρίως από τη Γερμανία, δεν μπορεί να αποδεχτεί στη ζώνη επιρροής της, ή τέλος πάντων αυτό που θεωρεί η ίδια ζώνη επιρροής της, ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες μη ελεγχόμενους, καθώς εύκολα μπορούν να εξελιχθούν και σε πολιτικούς δρώντες.

Η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη και σίγουρα στο εγγύς μέλλον θα ζήσουμε ενδιαφέρουσες στιγμές και σίγουρα δύσκολες.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top